Pagina's

maandag 18 juni 2012

Tiramisu


Soms wilde ik wel eens dat ik anders was. Dat ik, wanneer ik trek heb in iets lekkers na het eten, een schaaltje yoghurt neem en dit tevreden oplepel. Maar nee, ik maak graag iets lekkers en aparts klaar. Zo ook van de week deze heerlijke Tiramisu ristretto. De Tiramisu smaakt meer naar koffie, meer naar room en versierd met een beetje cacao. Omdat ik weinig tot geen suiker gebruik is ook deze Tiramisu zonder suiker. En eerlijk is eerlijk, hij smaakt lekker romig. Erg lekker als toetje maar kan ook zeker goed bij een lekkere kop koffie of thee.
Op dit moment eet ik geen koekjes o.i.d., dus is deze Tiramisu zonder langevingers. Maar het gekke is, ik miste het totaal niet. Naar mijn smaak komt al die suiker en koekjes de Tiramisu niet ten goede.

Ingrediënten
Recept printen

  • 250 gram Mascarpone
  • 2 biologische eieren
  • ca 8 druppels Stevia
  • een snufje zout
  • 5 eetlepels sterke koffie
  • cacao poeder
  • 2 blaadje gelatine
Bereiden
Zet sterke koffie. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Splits de eieren in dooiers en eiwitten.
Doe een snufje zout bij de eiwitten en klop deze zeer stijf. 
Klop de eidooiers samen met de mascarpone en voeg een paar druppels stevia naar smaak toe.
Knijp de gelatine goed uit. Verwarm de koffie in een pannetje en los hierin de gelatine op. Giet dan de koffie bij de Mascarpone en maak er een gladde crème van. Schep nu voorzichtig de eiwitten door de crème heen.
Bekleed een schaal met plasticfolie zodat je het er gemakkelijk uit kunt halen.
Schenk het mengsel in de schaal. Doe flink wat cacao in een zeefje en bestrooi  het mengsel met een dikke laag cacao. Dek de Tiramisu af met plastic en laat het minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Dit recept is groen voor Gok.



11 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker, ik zou het alleen maken zonder gelatine.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb hem ook al eens gemaakt zonder gelatine alleen wordt het totaal niet stijf en wordt het dun zoals yoghurt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wil hem zeker een keer gaan maken. Maar wat ik me afvroeg is, hoe krijg je hem dan uit de schaal. Ik begrijp dat ik hem dan d.m.v het plastic eruit til, maar dan zit het plastic nog onder opde bodem!? Kun je hem dan niet beter zonder plastic folie doen en dan uit de schaal opscheppen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het lastig om mooie stukken uit een schaal te scheppen, vandaar dat ik het eerst bekleed met plastic. Vanaf het plastic kun je dan prima een vierkant stuk scheppen.

      Verwijderen
  4. Oke, bedankt. Ik vroeg mij al af hoe je dan het plastic eronder vandaan haalde :)
    Gister heb ik mascarpone gekocht,ben heel nieuwsgierig naar het resultaat!
    Nou heb ik nog een vraag; je hebt het over twee blaadjes gelantine. Nu heb je grote langwerpige bladeren, maar je hebt ook kleinere blaadjes. Ik heb bv een pakje met 12 blaadjes die samen 20 gr.wegen. Kun jij me hier meer over vertellen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb vanmiddag de tiramisu gemaakt, ben wel heul nieuwsgierig..ik heb wel al een beetje gesnoept door de lepel af te likken, hij smaakte toen al erg jammie. Nu nog lekker de cacao erop, dat wordt smul-len!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. In plaats van gelatine kun je (voor de vega's onder ons) agar agar nemen (te koop in natuurvoedingswinkels). Hier in Duitsland heb je een soort slagroomstijver die te vergelijken is met de klopfix of zoiets... slagroomversteviger... Dat gaat ook erg goed met taarten, daar doe ik het nu altijd mee.
    Brigitte

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Keep planned that if you are going to become printing a
    white design on something other when compared to a white t-shirt or cardstock, you're gonna need an excellent quality opaque white paint. The parents of a baby born with Down syndrome are suing Legacy Health center in Portland, Oregon for "wrongful birth" from a prenatal test did not pick diagnose the condition.

    Check out my page dedicatedwebhosing.Com

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Welke stevia gebruik jij Jacoline? Ik begrijp dat niet alle stevia even puur is vandaar mijn vraag.

    Groetjes, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik maak teramisu met slagroom eigeel, mascarpone en een heel klein scheutje likeur.
    paar uur van te voren maken dan is het als je het wil eten goed opgestijfd .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een ongelofelijk lekker toetje/taartje!
    Bedankt voor het recept!!!

    BeantwoordenVerwijderen