Pagina's

vrijdag 16 november 2012

Bouillon


Bouillon de basis voor ontelbare bereidingen

Een heel makkelijke en snelle maaltijd is soep. Tegenwoordig kun je zakken en potten vol soep kopen. Natuurlijk is het makkelijk, maar is het ook lekker, gezond en voedzaam? 
En dan die bouillonblokjes waarom zou je bouillonblokjes met E 621 kopen als je het makkelijk zonder veel moeite thuis kunt bereiden? 
Echt waar kippenbouillon bereiden is eenvoudig, je moet zeker wel een dag geduld hebben: tijd om de bouillon te trekken en af te koelen, maar als je een grote pan maakt dan heb je er heel lang plezier van. 
Ik bewaar het maandenlang in potjes of vries het in. Om in te vriezen gebruik ik vaak witte weggooi plastic bekertjes of een ijsblokjesvorm. 

Ingredienten

Zelf vind ik het lastig om precies een recept te geven, ik vind namelijk dat tussen bouillon en hoogdravende bouillon een hoop verschil zit. Vaak kijk ik wat voor garnituur ik in huis hebt en daar trek ik bouillon van. 
Wat wel voorop staat is je kip. Gebruik geen flauwe waterige kipfilets, want daar trek je geen bouillon van. De smaak zit voornamelijk in het vel en de botten. Gebruik dus het liefst een hele biologische kip of bv drumsticks.

  • stengel bleekselderij
  • 1 wortel in een paar stukken
  • 1 hele ui (wel geschild)
  • 5 peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel Keltisch Zeezout
  • wat peterseliestelen
  • en het wit van 1 prei

Bereiding

  1. Breek de botten door midden of snijd het karkas in vieren. Om te knippen gebruik ik vaak een goede snoeischaar.
  2. Leg alle botten in een grote pan en voeg alle groenten en kruiden toe.
  3. Giet er zoveel koud water bij totdat alles onderstaat.
  4. Laat het geheel aan de kook komen.
  5. Schep het schuim en alle kleine ongerechtigheden wat naar boven komt drijven er met een schuimspaan vanaf.
  6. Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel op de pan ongeveer 3 uur héél zachtjes koken.
  7. Laat de bouillon een beetje afkoelen en giet hem dan door een zeef in een grote pan of kom. Vaak leg ik in de zeef een schone doek zodat de bouillon helder wordt.
  8. Zet de bouillon in de koelkast en laat deze geheel afkoelen. Het vet wat dan naar bovenkomt kun je verwijderen.
  9. Als ik het vet heb verwijderd proef ik de bouillon. Als ik hem wat sterker wil hebben dan kook ik de bouillon in.
  10.  Vervolgens vries ik de bouillon in verschillende porties in.
  11. Het vlees wat is overgebleven haal ik van de botten en gebruik ik bijvoorbeeld voor in de kippensoep. De rest van de groenten en botten kun je weggooien.
Een kommetje bouillon is heerlijk krachtig en vol van smaak. Voor een lekkere kippensoep maak ik de bouillon af met peper en Keltisch zeezout. Proef totdat je het lekker vind. 
Verder voeg ik wat kippenvlees toe en wat vers gesneden groenten toe, zoals prei, peterselie en wortel. 


Dit recept is voor Gok: groen




2 opmerkingen:

  1. Van mijn moeder heb ik geleerd om bouillon te trekken (die met schenkel) om een paar bruine velletjes van de ui mee te laten trekken. Zo krijg je een mooi goud bruine kleur.


    Groetjes Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ook goed is: leg de bio (soep) kip eerst een paar uur in koud water waar je een scheut azijn aan hebt toegevoegd. De azijn onttrekt extra calcium aan de botten. Daarna het geheel op het vuur zetten en de rest van de ingredienten toevoegen.
    Groetjes, Mila

    BeantwoordenVerwijderen