Pagina's

donderdag 22 november 2012

Volkoren spelt pepernoten


Volkoren spelt pepernoten

Vandaag is de oudste met zijn klas naar het Sinterklaashuis. En ja..... wat zouden ze daar eten?? t Is denk ik maar goed dat ik het niet ziet.  Als hij thuiskomt is hij vast nog helemaal in de Sint en Piet stemming....Dus bakte ik vanmorgen alvast een trommel vol spelt pepernoten met palmsuiker. Een goed alternatief voor de pepernootjes vol tarwe en suiker....
Hij moet wel snel thuis zijn anders zijn ze al op.....


Ingrediënten
recept printen

  • 250 gram volkorenspelt meel
  • 100 gram zachte roomboter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram palmsuiker
  • 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
  • 6 eetlepels melk

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Voeg alle Ingrediënten in een kom en kneed er met je handen een zachte en soepele deegbal van.
  3. Draai tussen je handen kleine balletjes en duw ze een beetje plat
  4. Leg alle pepernoten op een bakplaat met bakpapier
  5. Bak ze in ongeveer 15 á 20 minuten goudbruin en knapperig

Geniet er van!


Dit recept is voor Gok: oranje

13 opmerkingen:

  1. Deze heb ik vrijdag gemaakt met de kinderen heb alleen de suiker gehalveerd en dan 50gr gemalen noten toegevoegd. Echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi, zou ik het speltmeel ook kunnen vervangen voor amandelmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb half speltmeel en half roggemeel gebruikt omdat dat roggemeel op moest. Het smaakte wat "ruiger", maar erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Jacoline, zou je ook met 10 gram palmsuiker kunnen volstaan ipv 100 gram? Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Super! Ik ben zo blij met je recepten. Mijn zoontje is allergisch voor veel voedingsmiddelen. Jouw blog is een uitkomst. Pepernoten zijn heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Net achter dat mijn zoon allerlei intolerantie heeft ontwikkeld zoals tarwe, maar ook melk.. iemand tip wat ik in dit recept kan doen ipv melk?? Water?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soja melk, amandelmelk etc.

      Verwijderen
    2. Rijstmelk havermelk of een combinatie er van is ook prima te gebruiken als koe-melk vervanger in bak-recepten! Voor roomboter (waar ook koemelk in zit) zou je geurloze kokosolie kunnen gebruiken of olijfolie, of natuurlijk gewoon plantaardige margarine(wajang / zeeuwsmeisje) . Ik heb zelf ook een koemelk intolerantie en eet daarom alleen zuivel van geiten en schapen, ook tarwe verdraag ik maar moeizaam dus liever boekweitmeel of spelt, met bakken is het prima te doen je moet alleen even creatief zijn! Dan heb je snel gezonde suiker- tarwe- en melk vrije koekjes en taarten waar heel het gezin van smult!

      Verwijderen
  7. Hoi Jacoline, ik ga je recept proberen want ik ben er dol op! Blij dat er ook een gezonde variant is. Overigens zijn dit kruidnoten toch, want pepernoten zijn de zachte-taaiere gevallen van anijs met roggemeel. Verder wil ik nog even kwijt dat ik al van alles van je site heb gemaakt, leuk en lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ga ze nu alweer voor de tweede keer maken! Na het afkoelen verwarm ik wat stukjes goede pure chocolade en haal er daar een aantal doorheen. Erg lkkr!

    BeantwoordenVerwijderen