Pagina's

maandag 25 februari 2013

Suikervrije ontbijtkoek

Gezonde suikervrije ontbijtkoek


Ontbijtkoek uit de supermarkt heeft een gezond imago. Ik zie vaak genoeg dat mensen een sneetje ontbijtkoek geven in plaats van een koekje of een boterham... k hoop niet dat ze denken dat dat gezond is. Want helaas dan kom je bedrogen uit. Ontbijtkoek uit de supermarkt bestaat voor een derde uit suiker en nog eens een heleboel andere ingrediënten die je liever niet wilt eten.
Wil je er meer over lezen, lees dan eens dit artikel van Foodwatch.

k Heb al eens verschillende ontbijtkoek recepten geprobeerd maar geen enkele vond ik geslaagd. Dus ben ik zelf maar eens aan de slag gegaan. Het resultaat mag er zijn; een lekkere beetje luchtige koek, toch een beetje stevig en gemaakt is van  roggemeel en zonder suiker!
Proef zelf!

Ingrediënten
Recept printen
  • 250 gram roggemeel
  • 200 gram melk
  • 1 ei
  • 100 gram honing
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 theelepels baking soda
  • snufje zout
  • 2 eetlepels koekkruiden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vet een cakevorm in met roomboter (ik gebruik een vorm van 21 cm)
  3. Schenk in een ruime kom de melk, het ei, de honing, de appelstroop en de koekkruiden. Mix het met een mixer op de middelste stand.
  4. Voeg nu lepel voor lepel de roggemeel toe en als laatste het zout en de baking soda. Zorg dat het één geheel is.
  5. Schenk het mengsel nu in de cakevorm
  6. Bak de ontbijtkoek in 50 minuten gaar en goud bruin.
  7. Laat de ontbijtkoek 5 minuten in de vorm zitten en haal hem er dan uit. Laten afkoelen op een rooster.
  8. Wanneer je een zachte korst wil wikkel hem dan in aluminium folie.
  9. Zelf bewaar ik hem als een cake in een tupperware vorm. Wij vinden een beetje een knapperige korst wel lekker. 
Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje




164 opmerkingen:

  1. MMM,lekker. Maarre ik ben nu al naar verschillende winkels geweest en kan geen backing-soda vinden.....waar zou ik het wel kunnen kopen?
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de Toko.
      Veel goedkoper dan ergens anders.

      Verwijderen
    2. bijna iedere supermarkt bij de vanille suiker zakjes in het schap (zelfde soort zakjes) voor groot inkoop geen idee waar.

      Verwijderen
    3. Backing soda is te koop in Duitsland b.v, Kaufland of DM drogerie of Edeka.

      Verwijderen
    4. Vergis je niet die zakjes zijn geen baking soda maar baking powder en dat zijn 2 verschillende dingen.

      Verwijderen
    5. Honing is suiker en in appelstroop zit ook suiker

      Verwijderen
    6. @ Mieke; Waar kan ik een Toko vinden?

      Verwijderen
    7. baking soda is ook te koop bij de Xenos!

      Verwijderen
    8. Sorry, heb me vergist met het vorige antwoord. Ik bedoelde bij de Dille en Kamille. 200 gr voor 2,95 de nederlandse naam is dubbelkoolzure soda

      Verwijderen
    9. Baking soda;of natriumbicarbonaat?!; bij de apotheek!

      Verwijderen
    10. Bij de tuinen hebben ze ook bakingzout.

      Verwijderen
    11. In honing zit natuurlijke suikers en ik heb appelstroop gebruikt waar alleen appels in zitten.

      Verwijderen
    12. Als je honing verwarmd boven de 40 graden, gaan alle goede stoffen verloren. Honing is dan net zo slecht als gewone tafelsuiker.

      Verwijderen
    13. Het gaat om je suikerspiegel en deze gaat niet jojo'en zoals riet- en bietsuiker!!

      Verwijderen
    14. Bij de Jumbo hebben ze vaak ook baking soda!

      Verwijderen
    15. rauwe honing is weer heel slecht voor zieke mensen ivm veel slijm. Opgewarmde honing verliest weliswaar deel van zijn goede stoffen maar daarvoor in plaats levert het warmte en energie (bron: voeding deskundige, met universitaire opleiding mgr. Stefania Korzawska)

      Verwijderen
    16. leuk idee maar niet voor mensen die geen suiker mogen, zelf heb ik een fructose intolerantie en zou hiervan heel ziek zijn

      Verwijderen
    17. baking soda, in Belgie in elke suppermarkt

      Verwijderen
  2. Te koop bij biowinkels gezondheidswinkel en ik verwacht dat de Tuinen het ook wel heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jacoline moet de ontbijtkoek eerst afkoelen of gelijk in aluminium folie? Ik merkte de vorige keer dat de korst gauw taai wordt als hij uit de oven komt!

      Verwijderen
  3. Zou de melk ook vervangen kunnen worden door sojamelk?
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mirjam, ja hoor dat kan, je kunt het nl ook vervangen door karnemelk of slagroom.

      Verwijderen
  4. oke dank je ik ga het vanmiddag ns proberen..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En wat kun je gebruiken als ei-vervanger?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. is de ontbijtkoek gelukt zonder ei? zit hier met een kindje met allergie

      Verwijderen
  6. Ei kun je weglaten dan wordt het minder hoog of vervangen door 50 ml melk of slagroom

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik maak deze ontbijtkoek nu voor de tweede keer en hij is heerlijk! Bedankt voor het recept. Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb hem net in de oven staan..hij ruikt nu al heerlijk! Moest zelf wel even koekkruiden maken! Ook had ik nog iets van 100 ml slagroom staan, die heb ik aangelengd met de resterende 100 ml melk.Backing soada is hetzelfde als zuiveringszout, dat had ik ooit eens nagekeken.Dit kocht ik ooit eens bij een aphotheek. Een doosje van 125 gram kost €2.50.Goeie tip van de toko, om daar backingsoda te kopen, ga ik ook eens kijken.
    Wat een heerlijke recepten staan er toch op. Ik heb een boek van I.Lemmers, maar hier vind ik nog veel meer over-heerlijke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De ontbijtkoek is HEER-lijk..dit is bij ons echt een blijvertje! Ik ga eens ff kijken of ik me hier ergens kan aanmelden..zo'n leuke site!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gebruik je eigen appelstroop of gekochte?
    Want in de potten die ik kan vinden in de winkel zit toch wel heel veel suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anne, de appelstroop die je in de supermarkt koopt zijn altijd gezoet met suiker. Ik heb zelf altijd van het merk Crombach en daar zitten geen extra toegevoegde suikers in. En net zoals heel veel andere producten koop ik dat in de gezondheidswinkel, biowinkel, of Eko plaza

      Verwijderen
    2. Zelf gebruik ik altijd appel-perenstroop van zonnatura, of die de lidl verkoopt tijdens de hollandweek. Zit alleen appel en peer in

      Verwijderen
  11. hoi jacoline ,heb 2x de ontbijtkoek gemaakt,1ste x helaas niet goed gerezen en dus klef na 50min en de 2de wel goed gerezen en voor de helft klef geen idee volg precies het recept alleen met zuiverringszout ipv backing soda!heb je nog een idee?ik mix het wel tot het laatst met de roggemeel zou dat het probleem zijn dat ik de roggemeel erdoor heen moet spatelen? verder je muffins zijn voortreffelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lyda, je zou het ei er uit weg kunnen laten dan wordt het minder klef

      Verwijderen
  12. Heerlijk deze ontbijtkoek! En trots op mezelf dat het is gelukt! Nu niet teveel er van eten!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Jacoline,

    Ik kan maar geen roggemeel vinden in de winkels, is dat echt alleen via het internet te bestellen? Want het lijkt mij een super lekker recept!

    Groetjes Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jenny wat vervelend dat je het niet kunt vinden. Het is niet in de supermarkt te koop maar bij speciale winkels zoals Eko plaza, gezondheidswinkel , een molen misschien de Tuinen en anders toch via internet. Kun je wel aan volkoren speltmeel komen? Dan zou ik het daar eens mee proberen. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leuk ! Dit ga ik binnenkort ook eens proberen, heb alles in huis behalve de baking soda. Mijn man is gek op ontbijtkoek, dus het proberen waard.
    Ik ben zelf ook een blog begonnen:
    http://90dagenzondersuiker.blogspot.nl/
    Ik gebruik 90 dagen geen geraffineerde suiker of zoetstoffen, ga zelf brood en pizzadeeg maken (van spelt, rogge- boekweit of meergranenmeel), vlees direct van de boerderij en al met al gezonder leven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Olga, leuk dat je het probeert. Lekker he geen suiker meer eten.... dan voel je je een stuk beter en zeker met al die andere gezonde voedingsmiddelen

      Verwijderen
  16. Kun je de roggemeel vervangen door tarwe of volkorenmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. waarom is roggemeel beter?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb deze net gmaakt met volkoren speltmeel i.p.v. roggemeel, en dat is ook prima gelukt. Heerlijk! De koolhydraatarme broodvariant is trouwens ook heel erg lekker, maar deze is meer geschikt als lekker tussendoortje/ "snoepmomentje".

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een verrassend lekker koek, ik vind hem heerlijk en ga hem vandaag voor de 2e keer maken...wellicht de andere variant.
    Ik mag momenteel geen rogge en heb half volkoren-/half speltmeel gebruikt, dat ging prima. Ook had ik geen koekkruiden en heb ik 2/3 el kaneel, 2/3 el speculaas en 2/3 el lebkuchen (duits) kruiden gebruikt.
    De bakingsoda heb ik gewoon bij de DA gekocht.

    Het voelt super zo zonder suiker leven en moeilijk vind ik het ook niet (zeker niet met deze lekkere recepten), maar ik doe het o.a. ook met het doel om mijn huidaandoening te verminderen. heeft iemand ervaring? wanneer kan ik resultaat verwachten. Ik ben nu ruim een maand suikervrij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. misschien kunnen de juiste voedselcombinaties u helpen...in het boek: 'de Levensstijlmethode' van Asja, wordt hierover alles heel duidelijk uitgelegd.ik ben mij er zelf nog in aan het verdiepen; het intrigeert mij enorm.

      Verwijderen
  20. Ik wil deze graag eens gaan proberen, lijkt me lekker! kan ik ipv de melk ook sojamelk of amandelmelk gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Miek ja hoor je kunt het gewoon vervangen! Bakse

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo Jacoline,

    Vandaag probeer ik een variant uit van jouw ontbijtkoek.
    ik heb m laatst al een keer gemaakt, met rijstmelk ipv koemelk. toen was mijn zelfgemaakte rijst melk wat aan de dikke kant met als gevolg dat de ontbijtkoek heel smeuïg bleef.
    Nu weer een nieuwe variant (staat op dit moment in de oven, spannend)
    deze keer heb ik ook het ei weggelaten.
    en de rijstmelk heb ik goed aangelegd met koolzuurhoudend bronwater. het hele beslag werd er ook meteen heel luchtig van.
    ohja en de cakevorm heb ik ingevet met kokosolie ipv roomboter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Daphne,
      Ik moet binnenkort iets maken voor een veganistische vriendin, dus het ei moet eruit:-) Heb je daar iets anders voor gebruikt? en zelf rijstmelk maken kan ik vast vinden op internet neem ik aan...
      Hartelijke groet,
      Karin Folkersma

      Verwijderen
  23. Beste Jacoline,
    Allereerst, wat een geweldige recepten heb je op je site, wow!!
    Ik lees steeds dat je baking soda met iets zuurs moet gebruiken ( bv citroen of karnemelk), in jouw recept zie ik dat niet terug en ik heb een recept van spelt brood met baking soda en spuitwater gevonden, maar ook niet met iest zuurs. Weet jij hoe dat zit?
    Hartelijke groet,
    karin

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Karin honing reageert ook op baking soda vandaar dat je niet iets extra's hoeft toe te voegen. Het ei kun je weglaten evt iets meer melk toevoegen. En ja rijstemelk of amandelmelk is een prima alternatief. Bakse

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo Jacoline,
    Ik was op zoek naar een gezond recept voor ontbijtkoek. Ben sinds kort ook op de hele gezonde tour en dus ook zelf aan het bakken geslagen. Deze ontbijtkoek klinkt heerlijk! De baking soda, is dat een soort bakpoeder? Kan ik er wijsteenbakpoeder voor in de plaats gebruiken? (Geweldige tip voor de gezonde lezers en in mijn ogen 'musthaves': google eens op 'een gezonde eter voelt zich beter' en 'koken met irene, de gezonde keuken' beiden geschreven door Irene Lelieveld)
    Lieve groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Beste Ellen. Onder het kopje leestips vind je alles uitgelegd over de baking soda en bakpoeder

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Per toeval op je blog gekomen
    en ik vond heerlijke recepten
    Ik doe nu 1.5 jaar Atkins en ben 10 kg afgevallen
    Ik heb nu je ontbijtkoek in de oven staan
    en vanavond stat de bamietaart op het menu

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Hallo Jacoline, tijdens het "surfen op het internet" stuitte ik op jouw blog. Bij ons zijn we aan het lijnen en ik was op zoek naar geschikte recepten om uit te proberen. Inmiddels verschillende van je recepten uitgeprobeerd en ze smaken fantastisch. Deze ontbijtkoek was een schot in de roos! Maar ook de speltkoeken en de groentequiches waren erg lekker. Blijf ons alsjeblieft verrassen met nog meer lekkere recepten.
    Met vriendelijke groet, Carla

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Honing en appelstroop ... en dan dit recept als "suikervrij" durven aanprijzen. Kom op zeg! Honing=99% suiker

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Ik heb de honing vervangen door 60 gram gemalen dadels. Echt heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. De koek staat in de oven , wel met cranberry's erdoor en zelfgemaakte koekkruidn! Erg leuk om zelf je kruiden mixen te maken! Op internet zijn er veel te vinden
    Zo zijn er ook voor bepaalde "zakjes" zoals nasi kruiden recepten te vinden!
    Het roggemeel koop ik hier direct bij de molen of welkoop

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Hoi Jacoline,

    Ik heb de cake al een paar keer gemaakt. Ik bewaar hem ook in een tupperware cakedoos. Maar wordt het bij jou niet snel droog? Ik kan hem dan echt max maar 2 dagen bewaren.
    Zou je hem ook in kunnen vriezen? Dan zou ik het kunnen halveren.. zo zonde om hem of weg te gooien of zoveel ervan op te eten in één keer. Wij zijn hier nl maar met zn drietjes. Waarvan 1 kind van 2 jaar...die eet nog niet zoveel ;)

    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, je kunt hem prima invriezen. Enne hier geen last van droogheid. Ze eten hem na een paar dagen nog prima. Smaken verschillen denk ik

      Verwijderen
  33. Ik heb hem nu een keer gemaakt. Bij mij was het probleem dat de korst te droog was (en nog net niet zwart) en de binnenkant de klef. Wat kan ik hieraan doen?
    Ik wil het liefst een dubbele hoeveelheid maken voor in de cakevorm, vind hem nu wat platjes (waardoor dus ook veel korst), durf het alleen nog niet zo goed aan. Tips?

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hallo Jacolien,
    Wat een leuk recept. Ik heb de koek precies volgens jouw recept gemaakt behalve de appelstroop vervangen door agvesiroop. Hij smaakt heerlijk maar hij ruikt heel vies (beetje urinelucht). Wat heb ik fout gedaan.
    Gr. Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas Ineke, geen idee. maar t klinkt wel een beetje vies

      Verwijderen
    2. Agave siroop met ei geeft bij altijd zo'n geur. Die twee gebruik ik nooit samen.

      Verwijderen
  35. Hallo Jacoline, zou je de honing kunnen vervangend door gepureerde ongezwavelde abrikozen? en dan wat steviadruppels er bij? Denk dat ik het zo doe :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jolly, ja je kunt dat zeker vervangen, eventueel zou je het ook door appelmoes kunnen vervangen. Hou er wel rekening mee dat abrikozen iets minder vochtig is dan honing. Je zou dan evt een heel klein beetje vocht moeten toevoegen, zoals bv melk of kokosmelk en misschien zelfs wel een ei.

      Verwijderen
  36. De cake staat nu in de oven. Ben benieuwd hoe hij gaat smaken. Ik ben nu 5 dagen suikervrij aan het eten. Tot nu toe geen probleem. Voor vanavond is dit mijn snackmomentje, dus ik hoop dat hij smaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij was heerlijk. Wel een beetje klef, maar de smaak was goed. Het is wel wennen als je gewend bent om zoet te eten. Mijn schoonbroer en zus waren proefkonijn, en zelfs hun zoontje was enthousiast. Veel lekkerder dan de gekochte, zei hij.

      Verwijderen
  37. kan je in plaats van appelstroop ook gewoon nog wat extra honing toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja je kunt meer honing toevoegen hoe meer hoe zoeter de koek wordt.

      Verwijderen
  38. sorry!!! ik zag in 1 van de berichten dat dit inderdaad kan!!
    sorry!

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Vandaag gemaakt en helemaal goed gelukt. Goed gerezen. Ik ben helemaal trots op mezelf. Nou ben ik niet zo'n zoetekauw maar ik vond 'm toch niet echt zoet genoeg. Ook was mijn rogge vrij grof waardoor mijn dochter 'm niet wilde eten vanwege de 'pitjes' en het irriteert toch ook een beetje mijn darmstelsel. Volgende keer met iets meer zoet en ander meel, verder geweldig recept. Hele inspirerende website, dank je wel, hartelijke groet, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Kun je het roggemeel ook vervangen door speltmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Ja hoor je kunt ook speltmeel gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Hoi Jacoline,

    Ik heb gister de suikervrije ontbijtkoek gemaakt en ik kan er bijna niet van afblijven, zo lekker!
    Heb je enig idee hoeveel calorien er in een plak zitten (normale dikte)? Ik heb het recept precies gevolgd.
    Groeten, Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Hij is heerlijk!
    Hoe zijn de ervaringen met volkoren speltmeel of gewoon volkoren tarwemeel?
    Zijn er verder nog leuke alternatieven in het gehalte van kruiden /honing etc

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Kan je het ei ook vervangen door chiazaad (1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor ik denk dat een prima vervanging voor de binding is. Ben benieuwd naar het resultaat.

      Verwijderen
    2. Beste Jacoline,
      De ontbijtkoek is super goed gelukt! Ik heb er 100gr melk en 100gr karnemelk in gedaan, zoals boven beschreven het chiazaad en nog wat rozijntjes (maakt de koek wat smeuïger en zoeter. Verder heb ik het recept gevolgd! Ik vind hem erg lekker, zo en heb niet meer die ei smaak die ik de vorige keer had met het ei er doorheen (mijn reuk en smaak is boven gemiddeld ontwikkeld. waarschijnlijk proeven heel veel mensen dat ei echt niet...)
      Dank je voor het delen van je recepten!
      Rianne

      Verwijderen
    3. Super, leuk om te horen dat het nu gelukt is.

      Verwijderen
  45. dit recept is niet geschikt voor diabetici, honing is puur suiker. Zou het niet suikervrij noemen om misverstanden te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  46. I.v.m. suikerziekte recept aangepast: geen appelstroop maar zelf appelmoes maken van 2 dikke appels en 15 druppels stevia toe voegen. Rozijnen toe gevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. maak je er dan dunne appelmoes van of een wat dikkere (stevige) appelmoes

      Verwijderen
  47. Wat een heerlijke ontbijtkoek. Geen ontbijtkoek uit de supermarkt meer. Dit is echt een blijvertje en heel makkelijk te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. dacht ga ook maar eens proberen te maken. maar helaas mislukt heb wijnsteen bakpoeder gebruikt in plaatst van baking soda. kwam er plat en plakkerig uit . was dus niet gaan rijzen:( maar deeg smaakte erg lekker dus we gaan het zeker nog een keer proberen. als ik wel baking soda heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Hij is ons ook erg goed bevallen, jammie! Ga hem zeker weer maken als hij op is! Mijn man is geen ontbijter maar vind dit toch wel erg lekker, een zelfgemaakt plakje ontbijtkoek :D Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  50. tweede poging een stuk beter gelukt:) hij is heerlijk dank je voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Kan ik in plaats van baking soda ook bakpoeder gebruiken?
    Zo ja, hoeveel heb ik dan nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan hou de zelfde hoeveelheid aan als de baking soda.

      Verwijderen
  52. Mag ik vragen hoeveel gram deze ontbijtkoek in totaal is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij ziet er overigens heerlijk uit!

      Verwijderen
    2. Door de gewichten van je ingrediënten bij elkaar op te tellen weet je hoeveel hij weegt

      Verwijderen
  53. Hij is zojuist uit de oven gekomen.
    Het ruikt echt naar kruidkoek, lijkt het daar een beetje op?
    mmmm straks proberen.
    En kijken of ik die suikervrije appelstroop kan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  54. mmmmmmmmm Net het kontje geproeft besmeert met halvarine.
    Erg lekker!!
    De structuur is anders dan ontbijtkoek, meer cakeachtig.
    Had een beetje kruidkoek verwacht.
    Maar het smaakt wel echt naar ontbijt/peperkoek.
    Hij is niet zo zoet als ontbijtkoek uit de winkel, maar dat vind ik niet erg.
    Zeker voor herhaling vatbaar!!

    BeantwoordenVerwijderen
  55. Net de ontbijtkoek gebakken en prima gelukt. Ook de structuur is prima. Misschien nog een tip. De backing soda heb ik bij Dille en Kamille gekocht. (Bicarbonate of soda - glutenvrij en bereid zonder tarwe) 2,95 voor 200 gram

    BeantwoordenVerwijderen
  56. Hoi, ik heb de koek gemaakt met bakpoeder en met amandelmelk maar na 50 minuten was de koek nog niet echt gaar. Helaas heb ik alleen naar de bovenkant gekeken en die werd al erg bruin, dus eruit gehaald en na het afkoelen en snijden kwam ik erachter. Zou het aan de amandelmelk kunnen liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  57. de ontbijtkoek gemaakt en is zeer geslaagd. De eerst hap was wel even wennen maar het smaakte me beter en beter. Vult tevens ook heel goed, dus kan ik er weer even tegen na een plakje :-) Zeker een blijvertje.

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Wat zou ik als alternatief voor roggemeel kunnen gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Hallo, Wat een heerlijk recept, ze zijn er dol op hier. Inmiddels maak ik er drie tegelijk en vries ik er 2 in. Alleen: als je baking soda gebruikt moet je de melk vervangen voor karnemelk of yoghurt aangelengd met water. Baking soda heeft zuur nodig, anders gaat het niet rijzen. Je kunt de baking soda vervangen voor bakpoeder, dan kun je wel gewoon melk gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Baking soda werkt ook met honing dus hoef je niet perse de melk in karnemelk te veranderen.

      Verwijderen
  60. Heb vandaag dit heerlijke recept gemaakt! Heb wel er een eigen draai aan gegegeven. Heb 25gr minder suiker gebruikt. Ipv 100 gr honing 70 gr honing en 30 gr appelstroop. Zoals al eerder beschreven drie volle theelepels koekkruiden. Als extra wat een gemalen ongebranden ongezouten notenmix en wat cacao nips!

    BeantwoordenVerwijderen
  61. Hallo Jacoline, ik heb een vraag: heb jij een tip om ipv honing en appelstroop iets anders te gebruiken? of heb je merken van honing en en appelstroop die suikervrij zijn? Ik zie deze vraag regelmatig voorbij komen, maar nog niet echt een antwoord. Misschien kan je het dan ook bij het recept zetten? Het is nu niet suikervrij lijkt me? En hoeveel caolrieen is 1 plak ongeveer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi ik gebruik appelstroop van Crombach. Dat is biologisch en gemaakt van 100% appelsap zonder toegevoegde suikers. Heerlijke smaak...er is trouwens ook aanmaaklimonade van.....die gebruik ik ook altijd omdat daar ook geen suikers inzitten. Honing heb ik van Michel Merlet, biologische honing uit Spanje en idd ook zonder toegevoegde suikers. Ok de bijen worden in de winter niet bijgevoed met suikerwater wat nl bij heel veel andere merken wel gebeurt. I

      Verwijderen
  62. Hoi jacoline, ik heb de suikervrije ontbijtkoek gemaakt en hij is HEERLIJK!!! Dank je wel voor je blog en recepten, wij zijn suikervrij!!! We gaan gauw weer iets nieuws uit de receptenlijst proberen!!

    BeantwoordenVerwijderen
  63. hij is echt lekker! Nu hebben ze bij AH ook roggebloem, is dat een goed alternatief?

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Dankjewel voor het recept; die ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Is roggebloem minder gezond?? dan meel?

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Een heerlijk recept! Op mijn blog heb ik een berichtje hierover geschreven, met een linkje naar jouw site.

    BeantwoordenVerwijderen
  67. Helemaal happy! Vandaag gebakken en hij is ontzettend lekker. Heb er wel wat rozijnen aan toegevoegd en is zeker zoet genoeg. Manlief vroeg zelfs om een plak mee naar het werk morgen en dat zegt heel wat :)
    Bedankt voor al je fijne recepten Jacoline!

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Helaas is mijn ontbijt mislukt. Hoe dik moet het beslag zijn, met deze hoeveel die in het recept beschreven staat. Was het beslag heel dik en niet meer door heen te komen, ik heb er dus extra melk toegevoegd. Zou dit de reden zijn dat mijn koek zeer klef is gebleven ook na 1,5 uur in de oven. De korst is zeer taai.

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Ik wil dit graag proberen, maar ik weet niet of ik hier in Zweden appelstroop kan vinden. Ik ga op onderzoek uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Ik heb een beetje moeite met de term "suikervrij". Wanneer er honing en appelstroop aan het recept wordt toegevoegd is het recept niet zo "suikervrij" meer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat erom dat er geen geraffineerde suiker in zit. Honder procent suikervrij lijkt me niet te eten. Maar gebruik i.p.v. basterd- of kristalsuiker vruchtensuikers of alternatieve suikers (palm- of kokosbloesemsuiker).

      Verwijderen
  71. Hallo, ik probeer al wekenlang een suikervrije ontbijtkoek te maken. Qua smaak ben ik een eind op de goede weg (speculaaskruiden, appeldiksap, kaneel, zout, kokosbloesemsuiker, nootmuskaat en kruidnagelpoeder). Het probleem is alleen dat de koek tijdens het bakken niet rijst. Ik gebruik (spelt)bloem met ongezoete sojamelk en daar voeg ik (inmiddels behoorlijke hoeveelheden) bakpoeder en/of gist aan toe. Allebei zinloos; het deeg rijst niet. Dus zit ik met een heerlijke maar zware, compacte koek. Kan iemand mij hierbij helpen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhmm ik geloof als je het recept van hierboven aanhoudt het wel zal rijzen.
      Maar wat dacht je ervan om de honing te vervangen voor agave siroop, heeft een lagere GI waarde? En je zou zelf stroop kunnen maken en dan bepaal jij wat er allemaal in komt. Gist zou ik niet doen omdat dat niet echt gezond is, gewoon natriumbicarbonaat gebruiken, ik zou zelf niet meer dan hierboven gebruiken anders krijgt het een nare smaak. Groetjes Kati

      Verwijderen
    2. Speltbloem rijst veel minder en misschien de bakpoeder al wat ouder? Soms kan dat ook schelen als je een nieuwe verpakking gebruikt. Gist heeft hier geen enkel effect, dat is bedoeld om te rijzen buiten de oven. Als je bakingsoda gebruikt moet je wel iets zuurs toevoegen voor het rijs effect

      Verwijderen
  72. Ik maak het wekelijks, erg goed in de smaak hier. Ik voeg er nog walnoten en rozijnen aan toe, heerlijk! Ik wissel af met speltmeel of mix speltmeel met rogge volkoren. Bedankt voor deze recepten. Groetjes Kati

    BeantwoordenVerwijderen
  73. Leuk recept, maar honig en appelstroop is ook suiker .

    mvg.

    BeantwoordenVerwijderen
  74. Baking soda is in het engels sodium bicarbonate en nederlands natrium bicarbonaat. Sinds kort nu ook zelfs gewoon bij onze Plus supermarkt te koop van het merk 'Arm & Hammer'.

    BeantwoordenVerwijderen
  75. Wat een heerlijk begin van het weekend! Vanmiddag bakte ik deze koek. Ik neem net het laatste hapje van de koek. Ook mijn kopje koffie is leeg. Dus nu hier even laten weten dat dit een geweldig recept is. Dank je wel!
    (http://by-ik.blogspot.nl/2015/01/ontbijtkoek-zonder-suiker.html)

    BeantwoordenVerwijderen
  76. Vandaag heb ik je recept gemaakt: dankjewel voor het publiceren! Na een half uurtje afkoelen niet langer kunnen wachten om op te eten; het smaakte heerlijk!
    Heb alleen de appelstroop en honing vervangen door 110 gr dadelstroo (want appelstroop en honing zijn hier broodbeleg, en anders gaat dat wel heel snel op...;-)). Vond de smaak en structuur wel meer kruidkoek dan ontbijtkoek, dus voor zelfgemaakte "Peijnenburg" moet ik nog maar verder experimenten en zoeken.
    Voor nu genieten we gewoon van deze koek!

    BeantwoordenVerwijderen
  77. De koek is heerlijk! Heb er rozijnen en pecannoten aan toegevoegd en gewerkt met 3/4 volkoren speltmeel en 1/4 roggemeel. Ik overweeg de volgende keer nog wat dadels toe te voegen. Vind het een verantwoorde en smakelijke traktatie, bedankt voor het recept Jacoline!

    BeantwoordenVerwijderen
  78. het is even wennen maar erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  79. Heb deze koek eindelijk geprobeerd en hij was lekker! Heb het recept gevolgd en vond het niet superzoet, dus hier kan ik nog wat aan sleutelen. Ga de volgende keer iets extra's toevoegen zoals walnoot of dadel. Bedankt voor het delen! groet, Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  80. Kan je de honing en het appelstroop ook helemaal weg laten? Of moet je dan andere producten erbij toevoegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lyanne, de honing is gebruikt als zoetmiddel. Als je die weg zou laten dan proeft het nergens naar. Wil je geen honing gebruiken dan is palmsuiker of kokosbloemsuiker een prima alternatief. De stroop hoeft niet maar is wel lekker.

      Verwijderen
  81. Als je de honing vervangt door palmsuiker kun je beter bakpoeder gebruiken ipv baking soda denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  82. Hoi,

    ik heb van de week deze cake gemaakt, echter met bakpoeder in plaats van baking soda, en met twee THEElepels koekkruiden ipv eetlepels. Het resultaat was een lekker luchtige koek met een goede smaak, echter niet zo lekker dat ik dit recept vaker ga maken.
    Ik denk echter wel dat ik dit recept uit de kast trek als ik weer eens een taartbodem nodig heb. Ik ben geen fan van simpel eierdeeg, en cake deeg is hiervoor aan de zware kant maar dit zit er precies tussenin.

    BeantwoordenVerwijderen
  83. Ha Jacoline,

    Bedankt voor dit heerlijke recept!! Om ervoor te zorgen dat ik 'm niet in één keer opeet, snijd ik 'm in plakjes en doe ze verpakt per 5 in de vriezer. Mijn zusje, die tarwevrij moet eten, heeft 'm vorige week van me geprobeerd en ze vind 'm zo lekker dat ze gisteren gelijk zelf heeft gemaakt!!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  84. Lekker! Maar hoort het vanbinnen zo klef te zijn? Op jouw foto lijkt het veel droger. De smaak is goed maar ben bang dat het niet goed gaar is (al zou de ei wel goed zijn na 50 min, ik heb een fobie voor rauwe eieren ;-0)

    BeantwoordenVerwijderen

  85. Dit ga ik snel eens proberen :-). Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  86. Ik heb de koek gisteren gemaakt. Gewoon bakpoeder gebruikt en volgens mij is ie prima :)
    Wel minder zoet inderdaad. Ik moet er even aan wennen maar heel lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  87. Ik heb de koek gemaakt en de smaak is erg lekker alleen erg droog. Wat zou ik de volgende keer anders kunnen doen? Heb het recept helemaal gevolg. Zou de koek toch te lang in de oven hebben gezeten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vond ik dus ook,elke keer dat ik 'm maakte. Heb de laatste keer een deel roggemeel vervangen door speltmeel (150 rogge/100 spelt). En mijn oven (een hete lucht combi) op 160 gezet i.p.v. 180. Hij is nu veel smeuïger.
      Verder gebruik ik altijd ongezoete amandelmelk en een paar eetlepels appeldiksap (AH Biologisch)ipv appelstroop. Voor een iets zoetere smaak heb ik ook een paar druppels vloeibare stevia door het beslag gedaan. Koek is heerlijk zo!

      Verwijderen
  88. Heerlijke bakrecepten heb je op je site staan! Ik hou ontzettend van lekkere dingen zoals koek, chocola en taart. Het voelt geweldig om nu zo gezond te eten en toch erg lekker en puur! Dank voor alle moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
  89. Vind het apart dat dit suikervrij wordt genoemd als er appelstroop en honing in zitten. Deze producten geven het lichaam precies dezelfde reactie als geraffineerde suiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  90. Kun je het Roggemeel ook vervangen door Boekweitmeel en stevia in plaats van de honing gebruiken?
    Dank voor de heerlijke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  91. De koek afgelopen vrijdag gebakken. Ik moest echt wachten totdat de koek goed afgekoeld was om de smaak te kunnen waarderen maar ik ga 'm zeker vaker bakken, waarschijnlijk dan wel met wat vulling. Nu heb ik er steeds kokosolie op gesmeerd voor wat extra smaak en smeuigheid. Op naar de volgende koek!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tweede koek gemaakt met rozijnen er in maar gek genoeg vond ik die toch minder lekker.

      Verwijderen
  92. Heerlijk! Dit recept zal ik net als je speltpannenkoeken vaker gaan maken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  93. Wat ik niet begrijp is dat bakking soda geactiveerd wordt door iets zuurs. Hie zit dat in dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  94. Heerlijke ontbijtkoek! De 2de keer heb ik een handvol gewelde rozijnen toegevoegd en maar 75 gram honing. De koek was door de rozijnen nog steeds zoet genoeg. Mijn 2 peuters hebben ook heerlijk zitten smikkelen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  95. Heb hem ook gemaakt,met helft honing en helft gepureerde dadels,hij is heerlijk geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  96. Word het niet erg zout zo, met de backing soda en nog een keer extra zout?

    alvast bedankt voor je reactie.

    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  97. Ik heb hem net samen met mijn zoontje gemaakt. De keuken ruikt heeeeeeerlijk. Hij staat nu af te koelen, we zijn erg benieuwd naar de smaak.wij hebben hem op heteluchtoven 150 graden gebakken. En als extraatje pecannootjes bovenop gelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  98. We hebben zojuist een stukje afgesneden om te proberen. Konden niet meer wachten....Hij is echt heel lekker! Lekker mals en de pecan erin is ook erg lekker. Een blijvertje volgens de kids!

    BeantwoordenVerwijderen
  99. Beste Jacoline,


    Als je appelstroop, honing en melk toevoegt aan een recept er natuurlijk wel suiker in je koek. In melk zit lactose, honing is voor 79% suikers en appelstroop bestaat gemiddeld zo'n 60% uit suiker.

    Het is maar voor de duidelijkheid. Geraffineerde suiker is ongezonder dan natuurlijke suikers, maar het blijven suikers. Ook in Koolhydraten zitten suikers, maar dat is dan weer in een ander verhaal.

    Maar dat deze koek suikervrij zou zijn is dus niet echt waar.

    groeten,
    Ortwin

    BeantwoordenVerwijderen
  100. Mmm ik heb er rozijnen bij gedaan en nu is het eigelijk gewoon kruidcake, geweldig lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  101. Maak deze ontbijtkoek nu al een jaar elke 14 dagen en al veel mensen blij gemaakt met het recept. Veel lekkerder dan gekochte ontbijtkoek, elke dag gaat er een plak mee voor bij de koffie op mijn werk

    BeantwoordenVerwijderen
  102. Suikervrije ontbijtkoek..en dan gebruik je honing??
    Even voor de goede orde, honing bevat per 100gr maar liefst 82gram suikers!!
    Honing bevat wel andere 'goede' stoffen, maar deze koek bestempelen als suikervrij klopt niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  103. bij mij was hij te kleverig en droog en heeft weinig smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  104. Zodra je de meel erdoor doet ‘lepelen ‘, moet je dit dan niet meer met de mixer mixen?

    BeantwoordenVerwijderen