Pagina's

maandag 6 mei 2013

Speltbrood


Zelfgebakken speltbrood

Met enige regelmaat bak ik dit brood.  Het is een heerlijk eenvoudig en puur brood, smaakvol en gemaakt van 100% spelt. Ik blijf er bij dat spelt beter voor je is dan alle tarwe en volkorenmeel. Waarom? Lees het hier! 
Het originele recept heb ik van Levine, maar zij gebruikt o.a. honing als toevoeging en ik niet. 
Hierbij het recept met uitgebreide foto's. Zo kun je lekker zelf aan de slag!
Ik gebruik een deel bloem en meel. Je kunt ook alleen speltmeel gebruiken maar dan krijg je een heel zwaar, vast en stevig brood. Door het gebruik van bloem krijg je een iets luchtiger brood.
Dit brood droogt eerder uit dan brood uit de supermarkt. Dat komt omdat er geen enkele broodverbeteraar wordt gebruikt. Zodra het brood is afgekoeld snij ik het en vries ik het direct in. Zo blijft het knapperig.


Ingrediënten
Recept speltbrood
  • 300 gram speltbloem
  • 280 gram volkoren speltmeel
  • 7 gram droge gist
  • handje vol met: lijnzaad of sesamzaad of zonnebloempitten
  • 355 gram lauw warm water
  • 25 gram olijfolie
  • olijfolie om in te vetten
  • 11 gram zout
  • Bakblik van 30 cm

Bereiding
  1. Doe alle ingrediënten in een kneedmachine, behalve het zout .
  2. Kneed het geheel in ongeveer 5 minuten tot een soepel deeg. Voeg halverwege het zout toe.
  3. Is het deeg te nat, voeg nog een klein beetje bloem toe, is het te droog, nog een klein beetje water.
  4. Doe het deeg in een ingevette kom (met een klein beetje olijfolie) en laat het deeg afgedekt met een doek ongeveer in 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger een gat in kunt prikken en het gat open blijft.
  5. Stort het deeg op het werkblad. Bestrooi het werkblad met een heel klein beetje bloem. 
  6. Pak een stuk deeg aan de zijkant, trek er een klein beetje aan en vouw het naar binnen. Doe dit totdat je de hele bal deeg hebt gedaan. Laat het geheel nu 15 minuten rusten.
  7. Vet een bakvorm in met wat olijfolie. Rol met een deegroller het deeg uit tot een rechthoek, even breed als het bakblik. Goed en stevig oprollen en de naad met je vingers dichtknijpen.
  8. Rol het deeg eventueel nog door sesamzaadjes en leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik.
  9. Dek het bakblik af met een theedoek en laat het deeg nu ongeveer 1 uur rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als je er ligt op drukt en het veert zachtjes terug.
  10. Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  11. Bak het brood op de onderste richel 15 minuten op 220 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden en bak het nog eens 20 minuten.
  12. Haal het brood direct uit het bakblik en laat het afkoelen op een rooster.
  13. Pas als het helemaal is afgekoeld kun je het brood snijden.
Eet smakelijk!

dit recept is voor Gok: oranje













57 opmerkingen:

  1. Wauw! Deze ziet er goed en lekker uit! Ik heb eerder ook wel eens een speltbrood gebakken. Hier zijn de speltbroden altijd heel snel droog. Hoe en hoe lang bewaar jij dit brood?

    Groeten,
    Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. tip , zet een kopje warm water in de oven !
      dan word de bovenkant brood niet zo hard !

      Verwijderen
  2. Kan het niet volledig met volkoren speltmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beide vragen zijn in de tekst van het recept beantwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk een spelt broodje ... ik eet ook alleen spelt en bak het ook zelf
    met rozijnen kaneel noten ... echt lekker ...

    Groetsss Gerd@

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hier zat ik op te wachten... ga ik van de week gelijk proberen. Zaterdag de pita's gebakken en de kant en klare supermarkt pita's komen hier ook niet meer in huis. Heb je wel eens met zuurdesem gewerkt??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Esther ja Zuurdesem is eigenlijk nog lekkerder. Maar dat is lastig veel mensen kennen het niet zodoende vermeld ik dat niet als recept.

      Verwijderen
    2. Wij gebruiken ook zuurdesem, de rijstijd is dan een stuk langer. Het starterdeeg van de zuurdesem moet ook steeds gevoed worden. Inderdaad een stuk bewerkelijker.

      Verwijderen
  6. Ziet er weer goed uit, Jacoline! Mijn 'probleem' is dat ik alleen ben, en dan gelijk weer een heel brood heb. Natuurlijk kan ik het invriezen, maar ik wil ook andere dingen maken. En kleinere hoeveelheden is weer jammer van energieverbruik van de oven. Ik moet dus nogal eens creatief zijn om dingen te combineren, en soms een paar dagen achter elkaar toch hetzelfde te eten. Nog tips?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Petra ja als je alleen bent is dit wel een erg groot brood. Je zou er 2 kleine van kunnen bakken en dan weggeven of met iemand ruilen voor iets anders. Ik probeer tegenwoordig ook vaker iets te ruilen mensen vinden dat erg leuk.

      Verwijderen
    2. Water vervangen door melk en iets meer boter er in doen, van het deeg 12 kleine bolletjes rollen. Als de bolletjes zijn afgekoeld meteen invriezen, dan heb je altijd verse broodjes voor 1 persoon in de vriezer liggen.

      Verwijderen
  7. Wij eten ook 100% speltmeel, wij maken het met het orginele recept van Levine. Ik zie dat je de karnemelk vervangen hebt door water, ik vind dat het brood vluchtiger wordt met karnemelk erin, heb jij die ervaring niet? En wat is de reden dat je geen karnemelk gebruikt? En wat is eigenlijk de reden dat je geen honing gebruikt?
    Ik ken je brog verder niet, misschien ben je wel veganist zit ik me net te bedenken en dan is het logisch dat je deze ingredienten achterwegen laat :-)
    Ik ben vegetarier en daardoor mag ik deze producten wel gewoon eten.

    Het is een smakelijk brood en wij eten nooit ander brood meer dan dit brood :-)
    Groetjes Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  8. en als je geen machine hebt? Dan wordt het vast net luchtig....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hmmmmm dit brood is echt lekker!Ik eet het echt met plezier op!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tip:
    Als je alleen speltmeel hebt, kun je zelf ook speltbloem maken.
    Gewoon het meel zeven, dan dat wat overblijft in de zeef niet gebruiken.
    Want het verschil tussen meel en bloem is:
    Simpel gezegd, als de speltkorrel wordt gemalen (tussen de twee stenen van de molen) wordt deze tot meel vermalen. Als je het meel zeeft, krijg je bloem. Wat achterblijft in de zeef is de zemel en de kiem.
    (bron: http://www.bisschopsmolenwebshop.nl/c-978906/spelt-bloem-meel-en-mixen/)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo Jacoline,

    Goed dat je zo bewust en puur bezig bent met voeding (zoals het ons dus door God is aangereikt).
    Maar ik had één vraagje, wat kan je vertellen over de fytinezuur, wat in de granen (peulvruchten, zaden, rijst) zit. Is dit niet schadelijk? en ontretkt het niet veel mineralen en vitamines als we teveel hiervan eten.
    Ik weet nog heel goed dat mijn oma bonen heel lang liet weken, maar tegenwoordig bereiden we alles heel kort. Overigens week ik mijn bonen en zilvervlies rijst ook altijd voordat ik het kook, maar meer vanuit de traditie vanuit thuis meegekregen. Heeft dit dan meer met de fytinezuur te maken.
    Eten we misschien dierlijke vetten om de fytinezuur te elimineren of te verminderen.
    Wat weet jij hiervan? ...en je speltbrood recept ga ik binnenkort eens uitproberen (ik maakte het alleen met speltmeel, vandaar een hardere structuur, maar jij hebt een goeie tip) Ziet er mooi en lekker uit!
    Ik hoop dat je me een antwoord kunt geven, fijne dag verder, God Bless!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Jacoline, mag ik je vragen of het mogelijk is om dit brood in de broodbakmachine te bakken en hou ik dan dezelfde ingrediënten aan? Hartelijke groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wauw, deze ziet er wel heel mooi uit zeg! Die van mij rijzen amper, blijven dus heel klein..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Jacoline,ik sluit me bij de vraag aan van Anoniem 27 oktober.
    Heb namelijk ook een broodbak machine

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heb je recept nu al twee keer gemaakt, en moet zeggen het is super lekker! Wel heb ik suiker toegevoegd, en een paar technieken naar mijn eigen hand gezet de tweede keer, maar toch een fantastisch recept! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Jacoline,
    Heb van kenners dat je speltmeel de eerste X nooit langer mag kneden dan 1 minuut en na het rijzen 2 minuten. Dit zou maken dat het deeg niet goed wordt?? Bekend bij jou?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, kan ik me helemaal niets bij voorstellen. Want na 1 minuten kneden zijn de gluten nog lang niet goed geactiveerd, wat zorgt voor een goed rijsproces. Maar goed..... heb jij het ooit wel eens geprobeerd?

      Verwijderen
    2. Hi, ik heb dit ook gehoord. Ik heb gewerkt bij een bakkerij waar een raszuiver speltsoort werd gebruikt en ik mocht het deeg ook nooit lang kneden, omdat de gluten dan kapot gaat en het deeg dus niet rijst. Daar werd ook gezegd: 'niet langer dan een minuut/2 minuten'. Het deeg werd ook maar één keer gekneed en daarna in de bakvorm gegoten en de broden waren (natuurlijk) prima.

      Verwijderen
    3. Het geldt trouwens wel voor tarwebrood of niet raszuiver speltbrood; hierbij moet wel langer gekneed worden, omdat tarwegluten anders inderdaad niet goed geactiveerd worden. Het hangt dus waarschijnlijk sterk af van het soort speltmeel wat gebruikt wordt.

      Verwijderen
    4. Waarom geurt speldbrood anders dan tarwevolkoren

      Verwijderen
    5. Wij hebben een broodbakmachine en gebruiken speltmeel die ik bij de molen in onze stad koop. Wij hebben heel lang geëxperimenteerd met de hoeveelheden en wel of geen backing soda erbij (met, werkte beter) en de tijd. Totdat ik ook had gelezen over de duur van het kneden. Omdat onze broodbakmachine niet apart ingesteld kan worden voor de kneedtijd zetten we de broodbakmachine aan en laten deze 8 minuten 'kneden' (het begin is niet echt kneden), daarna halen we de stekker uit het stopcontact en halen heel snel de kneedhaak eruit en daarna weer de stekker in het stopcontact waardoor de broodbakmachine gewoon weer doorloopt. Sindsdien hebben wij een prima speltbrood.

      Verwijderen
  17. Hoi Jacoline,
    Ik bak nu sinds een jaar speltbrood en heb al talloze recepten en varianten geprobeerd met wisselende resultaten. Jou recept en methode bevalt me tot nu toe het beste!!
    Bedankt! groetjes Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Jacoline (mooie naam!), ik zat naar een printversie van jouw recepten te zoeken. Is bij sommigen wel. Wil in de toekomst op de Ipad recepten bekijken maar zover zijn we echter nog niet. Zou je daar kunnen voor zorgen? Bij andere kon dat wel nl.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. heb vanmorgen voor het eerst een brood gebakken via dit recept heb wel de droge gist vervangen voor 15gr natte gist...hij is al bijna op was supermooi en superlekker! zelfs de kids wilden meer...dank

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Heb vanmorgen het brood gemaakt..smaak was prima maar het brood was niet zo "hoog" geworden en vrij zwaar...wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Jacoline, Heb al een paar keer geprobeerd jouw brood te bakken. Maar mijn brood lijkt mij zo klein in vergelijking met dat van jouw op de foto. Heb het 1 uur laten rijzen, zout achteraf toegevoegd, maar toch nog wat klein. Heb jij een idee waaraan dit kan liggen? Van smaak vind ik het wel prima! Bedankt voor de leuke recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Spelt bevat minder eiwitten dan tarwebloem. En juist die eiwitten zorgen ervoor dat je brood hoog wordt en luchtiger. Een 100% speltbrood is dus anders van structuur en kun je niet vergelijken met een tarwebrood. Je kunt altijd een deel speltmeel en tarwebloem gebruiken de kans is dan dat je een iets hoger brood hebt. Maar dat is minder voedzaam dan spelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dit brood inmiddels 2x gemaakt, heerlijk!! Ik gebruik geen kneedmachine, maar kneed het deeg gewoon met de hand. Ook kneed ik het brood maar 2 minuten anders gaat het spelt kapot. Het brood is heerlijk luchtig en heeft een lekkere knapperige korst. Dank voor het recept! Groeten Annelot

    BeantwoordenVerwijderen
  24. ik zag al iemand reageren met karnemelk. Ik heb gisteren mijn eerste Ierse sodabroodje gemaakt van speltbloem :-)
    Geheim is: geen gist, maar karnemelk en een theelepen baking soda.. (ook wel bicarbonate soda genaamd)
    Errrrrrg lekker. Het brood krijgt een beetje een cake-achtige structuur en is heerlijk met kaas..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeveel karnemelk dan ?
      En wat is baking soda waar haal uk dat
      ?

      Verwijderen
  25. Dank voor de tips met karnemelk. Ik ga het eens proberen.... net zoals het recept met de baking soda! Zodra het resultaat er is laat ik het weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hoi jacoline,

    Vandaag ook dit brood gemaakt.
    Morgen even laten snijden bij de supermarkt.... En dan gaan verpakken en invriezen.

    Het is trouwens een mooi brood geworden.

    Groetjes
    Christien

    BeantwoordenVerwijderen
  27. als broodverbeteraars kun je er ook vitamine c in doen, dus citroen sap of platgestampte vitamine c pillen (of sap van andere vitamine c rijke fruiten). Van citroen wordt het natuurlijk wel weer zuur, zou je evt wat meer honing of i d kunnen gebruiken (en als je sap toevoegt dus minder water of melk toevoegen). Melk in plaats van water maakt ook dat je brood langer vers blijft.

    Verder, als je meer olie toevoegt krijg je een zachtere korst, en een hardere als je er minder van in doet. Als je meer suiker toevoegt (in combinatie met gist) gaat het ook meer rijzen, en krijg je ook luchtiger brood.

    Baking soda is een chemische toevoeging, ook wel broodverbeteraar genoemd, kun je ook gebruiken, maar ik houd het liever bij de gezonde toevoegingen om mijn brood vers te houden. Zelf doe ik er dus gewoon platgestampt vitamine c pilletje in, melk ipv water, en een scheutje extra olijfolie om de korst wat zachter te hebben. Op die manier is het nog steeds iets sneller droog dan in de winkel, maar blijft het wel een dag of 2 lekker vers

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik eet alleen speltbrood, zelf gebakken, met zuurdesem. Fytinezuur zorgt ervoor dat je mineralen slecht opneemt, dat zit in spelt al minder dan in tarwe, en zuurdesem breekt fytinezuur nog eens extra af. Dus is speltbrood van zuurdesem volgens mij nog gezonder dat speltbrood met gist. Lekker met lijnzaad, of zonnebloempitten, of allebei.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Hallo:-) kan dit ook in een broodbakmachine? Ik lees in je recept dat het deeg in een kneedmachine moet, die heb ik niet en ook geen broodbakmachine, kan die natuurlijk aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dit heerlijke speltbrood gisteren in de broodbakmachine gemaakt. Een heel erg goed recept. Wel met goed meel van de molen gemaakt. Dat verschil merk je wel.
      Overigens de broodbakmachine 2de hands gekocht op marktplaats. Een goedkope aanrader als je niet zeker weet of je er veel mee gaat doen. En goed voor het milieu. Kringloopwinkels hebben ze af en toe ook staan.

      Verwijderen
  30. Ik heb je brood gebakken, ik heb een tarwe-intolerantie en kan hierdoor beter tegen spelt. zelf brood bakken heb ik altijd verschrikkelijk gevonden. Deze is echter leuk om te maken en ook nog eens lekker! De 2e haal ik zo uit de oven. Goed dat jij je hier zo in verdiept!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Wat lékker! Ik heb de speltbloem vervangen voor biologische volkorenbloem. Echt té lekker dit. Ga ik zeker vaker maken! Volgende project is je ontbijtkoek ;-)
    Ik ben sinds januari suikerarme gaan eten en ik heb zo'n zin in dat recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Ik wil niet zeiken hoor, maar bij punt 9 is er een aardige spelfout ontstaan. Hoort te staan "licht" ipv "ligt". Kan gebeuren zulke dingetjes, dacht dat je het misschien wel zou willen weten (en aanpassen). Zal je zien, maak ik straks ook een flinke tikfout hahaha! Anyway, je kan de reactie weghalen hoor als het storend is, geen punt.

    Verder: ik heb dit brood zelf ook gemaakt, maar ik maakte het iets te nat kennelijk, deeg plakte wat teveel. Ik had niet veel tijd, toch gebakken en smaakte heerlijk hoor. Ik ga het zeker nog een keer proberen. Dank je voor het sharen!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Helaas zie ik volgens mij nergens als noot staan vermeld dat spelt NIET glutenvrij is. Heel veel mensen denken dit nml wel. Als je coeliakie hebt, zul je er dus erg ziek van worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hoi hoi, heb je ook een recept voor spelt stokbrood ???

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Mils brood: Helpt jou bij het afslanken!

    Er is nu goed nieuws voor mensen, die hulp willen hebben bij het afslanken. Want wij, samen met de Meester bakkers in Middelburg en een team van ontwikkelaars, hebben een heerlijk brood ontwikkeld wat jou helpt bij het afslanken.

    - Draagt ​​bij aan bij het verminderen van de eetlust
    - Vermindert hongergevoel
    - Ondersteunt gewichtsverlies programma's
    - Helpt bij gewichtsbeheersing
    - Helpt bij afslanken
    - Voorkomt hongergevoel, doordat het de bloedsuikerspiegel normaal houdt
    - Ondersteunt een dieet voor de gewichtscontrole

    Dit lekkere brood doet wat het beloofd: Het helpt bij het afslanken.
    http://www.milsbrood.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hoi Jacoline

    Wat is de verhouding water en melk als ik melk wil gebruiken?

    Gr Priscilla

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Voor de minder ervaren bakkers onder ons ��
    Ik maak dit brood, niks kneden, niks 2x rijzen, gewoon mengen en ik bakblik storten. Uurtje rijzen, ik zet het het laatste kwartier op de kachel en daarna hop de oven in. Hier vinden ze het heerlijk, ook de kinderen.
    http://xandrabaktbrood.blogspot.nl/2012/10/het-supersnelle-speltbrood.html?m=1

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Kan het ook met alleen speltbloem?

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hierboven maakt iemand de opmerking dat baking soda een chemische toevoeging/broodverbeteraar is en dat hij of zij liever 'gezonde' dingen aan het brood toevoegd. graag maak ik daarbij de opmerking dat baking soda, of zuiveringszout, zoals het vroeger werd genoemd en ook in allerhande huismiddeltjes werd gebruikt in het lichaam in grote hoeveelheden wordt geproduceerd door de alvleesklier om de zure maaginhoud te neutraliseren in de twaalfvingerige darm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik het echt overal voor, poetsen, om in te nemen, bakken, zuurtegraad te regelen in het aquarium (wat super werkt) maagpijn (alleen bij te veel maagsappen) Het is gezond. Dus ben het helemaal met je eens.

      Verwijderen
  41. Wauw, over 5 minuten gaat ie in de oven. Hij is al flink gerezen in de vorm :) Heb dezelfde hoeveelheden als hier boven genomen maar ook havermeel toegevoegd, dit alleen omdat ik het per ongeluk gekocht heb.

    Bedankt voor je heerlijke recepten :)

    Groetjes Kati

    BeantwoordenVerwijderen