Pagina's

vrijdag 17 oktober 2014

Amandelcake met knapperige appel


Glutenvrije amandelcake met knapperige appel


Echt, als je van appeltaart of appelcake houd dan kan dit recept zomaar ineens een nieuw favoriet van je worden.
Doordat de cake niet heel lang wordt gebakken blijft de appel nog een beetje knapperig, een heerlijke combinatie met het zachte van de cake.
Het recept is vrij sober, maar je kunt het natuurlijk altijd extra lekker maken door er een handje rozijnen door heen te doen of een paar gehakte walnoten.....
Door gebruik van koekkruiden of kaneel, proef je de herfst. En een toef slagroom erbij maakt het helemaal af.

Geniet ervan!


Ingrediënten (voor een vorm van ca 22 cm)
  • 3 eieren
  • 200 gram amandelmeel
  • 2 á 3 appels (ik gebruikte biologische Elstar)
  • 1 theelepel baking soda
  • 50 gram zachte roomboter of 25 gram kokosolie
  • 50 gram honing
  • 1/2 of 1 eetlepel koekkruiden of kaneel

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Vet een quichevorm of springvorm in met wat boter
  3. Snij de appels in 4 stukken en haal het klokhuis er uit, snij dan alle stukken in dunne plakjes maar niet te dun
  4. Roer met een vork de amandelmeel, eieren, zachte roomboter, honing, koekkruiden door elkaar, het geheel moet wel dun zijn, als dat niet zo is dan kun je evt nog een klein ei toevoegen
  5. Voeg als laatste de baking soda toe 
  6. Schenk het mengsel in de vorm
  7. Zet nu alle appelplakjes in rondjes, het mengsel is misschien een beetje dun, maar dat is prima, zet de appelplakjes dan een klein beetje tegen elkaar aan.
  8. Zet de cake in de oven en bak deze in 30 minuten gaar en goudbruin
  9. Volledig aflaten koelen voor dat je er een punt uit kunt scheppen.

Eet smakelijk!





















13 opmerkingen:

  1. Ik maak dit altijd in muffin vormpjes (met jouw recept voor amandelmuffins) Heerlijk...!
    Maar dit ziet er ook heel feestelijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jaboline, De appelcake staat in de oven. Bij het bereiden zag ik dat amandelmeel wel heel veel koolhydraten bevat per 100 gram 630 Kcal. Bij gewone meel is dat 343 Kcal per 100 gram. Het recept is glutenvrij maar niet koolhydraat beperkt? Of zitten er minder koolhydraten in doordat je minder boter/olie gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. amandelmeel bevat 5 gram koolhydraten per 100 gram. Dus dat is nog steeds koolhydraatbeperkt. Jij hebt het over kcal.... dat is toch wel iets anders en in boter en kokosolie zitten ook weinig koolhydraten.

      Verwijderen
  3. Ook heel lekker met kastanjemeel en walnoten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, voor mij hoeft een cake niet perse glutenvrij. Kan ik het amandelmeel vervangen voor speltmeel? Gebruik ik dan dezelfde verhoudingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Al 2x gemaakt en iedereen vind 'm zalig! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi recept en foto, Jacoline. Ik werk ook veel met bijzondere meelsoorten in gebak bijvoorbeeld spelt, volkorentarwemeel maar ook glutenvrije zelfgemaakte meelmengsels en probeer ook minder suiker en vet in gebak te verwerken. Kijk maar eens op www.dasanderekoek.wordpress.com voor tips voor uniek gebak en brood. Groeten van blogster Inostrate!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag, kan honing in recepten ook vervangen worden door ahornsiroop (wat ik nog heb liggen) of is dat minder plakkerig en valt de cake dan uitelkaar?
    Groetjes Carmen (ps wat een lekkere recepten!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Carmen, ahornsiroop kan ook, het is puur voor de zoetheid

      Verwijderen
  8. Hoi Jacoline,

    Ik zie dat je de 50 gram boter kan vervangen door 25 gram kokosolie. Is het zo dat je, wanneer je de boter vervangt door kokosolie, dit altijd kan halveren? Of ligt het eraan wát je gaat maken?

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi jacoline,
    Baking soda is dat gewoon bakpoeder?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is de amandelmeel ook gedeeltelijk/vervangen door kokosmeel ?

    BeantwoordenVerwijderen