Pagina's

zaterdag 20 oktober 2012

Uiensoep


Voorgerecht: Franse uiensoep

Vanwege de leuke reacties op facebook, (bedankt!) plaats ik vandaag nog een soep recept.
Al heel lang ben ik op zoek naar een uiensoep. Al verschillende recepten geprobeerd en eindelijk één gevonden. Het recept komt uit Uit eten in Parijs van Marlena Spieler. Natuurlijk heb ik het een klein beetje veranderd. In het oorspronkelijk recept wordt meer dan een kilo uien gebruikt, nou dan weet je zeker dat het uiensoep is. Dus maar een beetje minder, proef zelf dit is verrukkelijk! Nog lekkerder dan in een restaurant!

Ingrediënten 
(4 personen)
  • 300 gram uien
  • klontje roomboter
  • eetlepel olijfolie
  • snufje suiker
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 liter bouillon (vers of van een blokje)
  • 1 laurierblad
  • peper & zout
  • 4 sneetjes stokbrood
  • 100 gram geraspte kaas

Bereiden
  • Snijd met een schaaf heel dunne plakjes van de uien.

  • Smelt in een pan met dikke bodem de boter en verhit de olijfolie mee.
  • Schep de uien er door en leg het deksel er op.
  • Schep het geheel af en toe om en voeg halverwege een snufje suiker toe. 
  • Fruit de uien in ca 25 á 30 minuten botergaar, licht gekarameliseerd en goudbruin.


  • Giet de wijn er bij.
  • Draai het vuur hoger en laat het geheel ongeveer 8 á 10 minuten koken tot de wijn voor de helft is ingekookt.
  • Voeg dan de bouillon en het laurierblad toe.
  • Draai het vuur lager en laat het 45 minuten zachtjes sudderen.

  • Nu is hij donker en vol van smaak, voeg eventueel peper en zout toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Haal het laurierblad uit de soep en gooi dit weg.
  • Schenk de soep in vuurvaste kommen en leg er wat sneetjes stokbrood in
  • Strooi de kaas over het stokbrood
  • Zet de soepkommen ongeveer 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  • Neem het uit de oven en direct serveren.

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje




3 opmerkingen:

  1. Lekker hè?!
    Wij eten ook vaak uiensoep en het recept is nagenoeg hetzelfde als het jouwe.
    Mijn ervaring is dat als je de uien ongeveer 45-60 minuten laat fruiten, het goedje vanzelf wat zoetig wordt. Dan is er geen suiker meer nodig....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Mariette. Leuke tip. Ga ik zeker de volgende keer proberen. Dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dat is mijn mening ook...het mooist vind ik ook dat de uieen een beetje bruin kleuren en gebruik graag een klein beetje vloeibare croma. Dan afblussen met balsamico azijn, bouilon en water toevoegen. Oja en een scheutje worchester.

    BeantwoordenVerwijderen