Pagina's

donderdag 17 januari 2013

Jachtstoofpot met kip





Onlangs plaatste ik op Facebook al een foto van mijn Hooimadamekes.

Huh wat is dat?
 Nou gewoon een ouderwetse hooikist in een nieuw jasje. Kijk eens op Hooimadam.com voor meer informatie.

Bij mij zijn ze niet meer weg te denken uit de keuken. Ik maak er van alles in, stoofpotten, bouillon, erwtensoep, hachee maar ook bijvoorbeeld rodekool, pastasaus. Ik hou er het eten in warm voor mijn man die altijd later eet, laatst maakte ik zelf yoghurt en wat dacht je van stoofperen. Kortom oneindig veel mogelijkheden.
Ideaal want nu staat mijn gas niet uren aan, het scheelt dus ook zeker in energiekosten! Maar ik kan ook rustig boodschappen gaan doen want het gas staat niet aan en ondertussen doet de hooimadam z'n werk.

Zelfs als je werkt en een druk leven hebt kun je hiermee genieten van slowfood. Je maakt het 's ochtends vroeg klaar, schuift de pan in de hooimadam en als je s'avonds thuiskomt is je eten klaar! Nou makkelijker kan het niet.
Heb jij ook een hooimadam of iets vergelijksbaar? k Ben benieuwd laat het me weten wat jij er allemaal mee doet??



Vandaag een heerlijk gerecht. Officieel is het van Jamie Oliver en komt uit het boek Jamies Italië, maar ik zet het natuurlijk een klein beetje naar mijn eigen hand.
Jamie laat de kip minimaal een uur marineren en het liefst een hele nacht, nou dat vond ik de moeite niet waard dus dat heb ik overgeslagen. Ik had nog drumsticks liggen, maar je kunt het ook van kippenpoten maken of zelfs een hele kip die je in stukken hakt. Hij gooit er een halve fles Chianti in, ja dat is lekkere wijn.. maar zoveel... ik vond 100 ml voldoende omdat de kinderen er ook van eten. Maar meer kan en mag natuurlijk altijd.
Omdat de kinderen niet zo makkelijk een pootje kluiven haal ik altijd van te voren het kippenvlees er al af en schep het door de saus.



Ingrediënten
Recept printen

  • 4 kippenpoten
  • 4 laurierblaadjes
  • takje rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook 1 in plakjes en 1 geperst
  • 3 ansjovisfilets
  • 100 ml rode wijn
  • flink eetlepel ganzenvet (olijfolie kan ook)
  • handvol olijven
  • 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit
  • peper & keltisch zeezout

Bereiding
  1. Verhit het ganzenvet en bak hierin de kippenpoten kort bruin
  2. Haal ze uit de pan en leg ze op een bord, strooi er eventueel wat keltisch zeezout over
  3. Zet de pan op het vuur en doe de plakjes knoflook er in
  4. Bak de knoflook licht goudbruin 
  5. Doe de olijven, laurier, rozemarijn, ansjovis, tomaten (even kapot maken) de wijn en de kippenpoten er in
  6. Laat alles aan de kook komen, leg het deksel op de pan en zet het geheel in de hooimadam voor minimaal 3 uur (langer kan ook)
  7. Haal de laurierblaadjes en de rozemarijn er uit
  8. Proef en voeg eventueel peper en keltisch zeezout toe.
  9. Serveer meer een lekkere groene salade maar ook erg lekker met rode kool. 
Wil je het liever op het gas staan pruttelen, kan ook. In de oven op 180 graden ongeveer 1 1/2 uur.

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje. Liever een groene variant? Vervang de rode wijn dan door bouillon.



10 opmerkingen:

  1. Hoelang blijft zoiets dan warm? Kan je het zo uit de madame gelijk opeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De temperatuur wordt na een aantal uren toch minder. Na 3 uur is het nog goed warm je zou het gelijk kunnen eten. Maar ik zet het dan toch nog even terug op het gas om echt weer gloeiend heet te krijgen. De temp na 3 uur was nog 70 graden. Het ligt er ook aan of je een lekkere dikke gietijzeren pan gebruikt zoals bv Le Creuset, die blijven van zichzelf ook al lannger warm.
    Het eten voor mijn man staat er soms wel meer dan een uur in en dan gaat het nog gloeiend op zn bord.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kook ook al een aantal jaren in mijn Hooimadam en ben helemaal fan!
    Ik gebruik hem waar jij hem ook voor gebruikt, Jacoline. In ons gezin met 3 voetballers, die allemaal op andere avonden trainen op *tijden en een man die melkveehouder is, gebruik ik hem als magnetron maar dan zonder straling.
    Daarnaast rijst brooddeeg er supergoed in, blijven pas gebakken broodjes lekker warm en brandt bijvoorbeeld rijstepap niet aan en blijft lekker op temperatuur terwijl je zit te eten. Ik vind stoofpeertjes en aardappelen uit de Hooimadam iets minder succesvol omdat ze dan wat steviger blijven. Da's niet zo onze smaak.
    Ik heb 1 grote en daar passen met gemak twee kleinere pannen in; onderste pan, deksel omdraaien, tweede pan er bovenop. Bijvoorbeeld voor- en hoofdgerecht tegelijk.
    Ook ik maak regelmatig yoghurt (van onze eigen verse melk mmm !)en doe dat 's avonds, na het eten. De volgende ochtend (dus na een uur of 12) is het dan nog lauw.
    Overigens voldoet een oud dekbed/slaapzak al dan niet in een doos ook prima en ik kan me herinneren dat mijn buuf vroeger de pan met hutspot ingepakt in bed zette met hetzelfde doel.
    Maar de Hooimadam is gezelliger om te zien. Mijn kinderen vinden het altijd weer een verrassing als zij op het aanrecht of op tafel staat; wat zal erin zitten?
    Verder houdt het etenswaren koel want schapenwol isoleert. Handig voor de picknick.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Mariette, wat leuk zo'n lang bericht! Leuke tips ook weer, dank je! En die yoghurt, oei wat zou ik die graag eens willen proberen. Verse melk hebben we hier helaas niet, t lukt ook wel met biomelk maar toch.....

      Verwijderen
    2. Mariette, maak jij toevallig ook wel eens vanille vla? En dan bedoel ik echt met een vanille stokje enzo.... ik hoop dat jij misschien een recept voor mij heb?!

      Verwijderen
  4. Ik had ze inderdaad voorbij zien komen, erg leuk.
    Maar eens voor mijn verjaardag vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat zien die er leuk uit zeg. Ik heb onlangs een Slowcooker gekocht. Is een beetje hetzelfde idee. Gebruikt erg weinig stroom en ook hier kan je rustig de deur uit zonder dat er iets geks gebeurd. Zo heb ik er een hele kip in gegaard en daarna vd botten een heerlijke bouillon.

    Deze jachtschotel is zoooo lekker. Al eens gemaakt, in een gewone pan! ;-) Gesmuld hebben we.

    Hier zie je mijn slowcooker en kiprecept:

    http://www.iamcookingwithlove.nl/hoofdgerecht/hele-kip-uit-de-slowcooker/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou Jacoline ik heb 2 van die madammekes staan en na 1 keer mislukt stoofgerecht nooit meer gebruikt.....
    Ook kado gedaan, maar ook die persoon doet er niks mee. Misschien ga ik het nogmaals proberen maar..............
    Josefina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Josefina, wat jammer dat je er niets mee doet... het is echt geweldig! Geeft het gewoon nog 1 of 2 kansen...

      Verwijderen
    2. Beste Josefina, als jij nog steeds niets doet met je hooimadammekes, dan zou ik ze wel over willen nemen. Mocht je ze kwijt willen dan kun je mailen op jessica9070@hotmail.com
      Groetjes,
      Jessica

      Verwijderen