Pagina's

zaterdag 11 januari 2014

Zachte witte speltbroodjes

Zachte witte speltbroodjes



Een lekker zacht bolletje.... dit gaat er bij ons in het weekend altijd wel in. De bolletjes zijn heerlijk, klein beetje stevig. En ja... altijd anders natuurlijk dan die luchtige bolletjes uit de supermarkt... maar daar zit veel meer in dan je lief is en je wilt eten.
Je kunt de bolletjes ook prima in een plasticzak invriezen. Haal ze ongeveer 2 uur van te voren uit de vriezer en laat ze in de zak ontdooien.

Ingrediënten (voor circa 12 á 13 broodjes)
Recept: printen
  • 500 gram speltbloem
  • 7 gram droge gist
  • 50 gram hele zachte biologische roomboter
  • 1 los geklopt bio ei
  • 225 gram biologische volle melk (lauw warm)
  • 10 gram zout
Voor het bestrijken van de broodjes: gesmolten boter of melk en sesam en/of maanzaadjes


Bereiding
  1. Voeg alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een soepel deeg. Met de hand kneed je het ongeveer 10 minuten, in een keukenmachine is het meestal met een minuut of 5 voldoende gekneed.
  2. Vet een ruime kom in met wat kokosolie / olijfolie en leg daar de deegbal in, dek de kom af met een doek. Laat het deeg in ongeveer 60 minuten verdubbelen. Het deeg is voldoende gerezen als je met je vinger er een gat in prikt en het gat niet direct weer dicht gaat.
  3. Stort het deeg op het aanrecht, druk het deeg 1x plat en maak er weer een bol van. Laat het deeg dan afgedekt nog 15 minuten liggen.
  4. Maak bolletjes van het deeg van ongeveer 60 á 65 gram.
  5. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bolletjes af. Laat ze nu weer ongeveer 60 minuten rijzen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  7. Bestrijk de bolletjes net voordat ze in de oven gaan met de gesmolten boter of als je zaadjes er op wilt, bestrijk ze dan met wat melk. Bestrooi de broodjes met wat zaadjes.
  8. Bak de broodjes in 12 - 15 minuten gaar en goudbruin. 
  9. Bestrijk de broodjes direct na het bakken weer met gesmolten boter. 
  10. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.


Eet smakelijk!


37 opmerkingen:

  1. Die sla ik even op want ik was al niet zo'n fan van de 'weekendbollen' maar inmiddels tarwe- en roggeglutenvrij op de menukaart. Maar spelt mag wel (1x per dag dan toch) dus ga ik deze weekendbollen eens proberen!

    Ik ben geen robot maar na 3 pogingen lukt het me nog niet om een bericht bij je te plaatsen omdat er een woorfverificatie gevraagd wordt. Misschien helemaal niet je bedoeling en dan kun je die heel makkelijk uitzetten in je instellingen (via dashboard / instellingen / berichten en reacties / woordverificatie: nee). Ga nog een poging doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je wel spelt mag, ze zijn echt té lekker.
      Hé lastig dat het je niet lukte om een bericht te plaatsen. Ik heb bewust woordverificatie, dit ivm de vele spam die ik anders krijg.

      Verwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit. Ik ga ze zeker uit proberen. Bedankt voor je recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ow die zien er lekker uit. jammer dat ik dit weekend geen tijd meer heb om ze te maken ..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat je weer wat vaker een blog + recept toevoegd, ze zijn altijd zo gezellig om te lezen en de recepten spreken mij ook erg aan.
    AvdW

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zojuist de broodjes gemaakt en ze smaken -zoals veel van je recepten- heerlijk. Ik heb daarbij nog de abrikozen-pasta van De Gulle Aarde erbij gemaakt. Gezond zonder e-nummers! Dank je wel voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt ontzettend lekker! En zo makkelijk te maken. Ik ga ze zeker nog vaker maken. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. alleen jammer van de melk, kan het ook met plantaardige melk?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb de "broodjes" gemaakt. alleen werd het bij mij een breekbrood. Ze vloeiden helemaal in elkaar over.
    De smaak is overigens heerlijk. Ik heb oatmelk gebruikt ipv biologische volle melk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan waren ze zeker flink gerezen! T gaat om de smaak he en die was goed. Fijn

      Verwijderen
  9. Bedankt voor het recept! Vandaag gemaakt en we hebben ervan gesmuld!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. kan t recept ook met speltmeel en evt bakpoeder ipv gist??

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het rijzen ging bij mij niet goed? Geen idee wat er fout is gegaan, het bleven kleine bolletjes! Had alles precies gedaan zoals beschreven stond. In de oven bleven het ook kleine bolletjes. De smaak was op zich wel goed maar wil het echt nog een keer gaan proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. kant dit recept ook met een broodbakmachine? Uiteraard voor 1 heel brood.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. doe ik dan gewoon alle ingredienten in de broodbakpan? en welk programma? graag iets meer aanwijzingen, dank :)

      Verwijderen
  13. Kan het ook met halfvolle melk i.p.v. volle melk? Ik ben lactose- en tarwe-intolerant en kan halfvolle lactosevrije melk gebruiken. Volle lactosevrije melk ben ik nog nergens tegen gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maakt niet uit of je halfvol of volle gebruikt. De volle heeft net iets meer smaak

      Verwijderen
    2. bij ons twee van de drie kinderen lactose en tarwe allergie. Dus ik gebruik rijstemelk. Ze waren erg lekker! Heb ze gisteren gemaakt!

      Verwijderen
  14. Ziet er erg lekker uit. Ik heb zelf nog nooit brood gebakken. Wanneer je deeg moet rijzen, wat is dan de beste plek om het neer te zetten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik laat mijn deeg altijd rijzen in de oven. Op 50°C

      Verwijderen
  15. Hoi
    Kan je ze ook in de diepvries steken of zijn ze daarna taai en hard?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heb ze vandaag gemaakt! Ze zijn heerlijk en ruiken ook fantastisch. Kwam er alleen achter dat ik speltmeel heb gebruikt ipv speltbloem... Maar resultaat is prima gelukkig!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Moet je ze laten rijzen op kamertemperatuur of in de oven op een lage stand? Ze zien er erg lekker uit

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Net een account aangemaakt en nu al twee recepten met spelt en griesmeel van je "gepikt". Nu nog even testen, alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  19. zou je deze broodjes ook met lactose vrije melk kunnen maken zoals amandelmelk

    BeantwoordenVerwijderen
  20. ja dat kan! Ik heb ze gisteren met ristemelk gemaakt! MMmm.....

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Jacolien,
    Kan je de broodjes ook voor bakken en invrezen zodat je alleen het laatste stukje maar hoeft af te bakken bijvoorbeeld op zondag ochtend?
    Zo ja, hoe lang moet hij dan voorgebakken worden? En hoe lang nog bevroren of ontdooid afbakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Your work surprised me a lot because it's been a long time since I found this wonderful sharing.

    voyance par mail

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik heb ze nu tweemaal gemaakt, tweemaal mislukt. Gisteren bleek dat de gist te oud was. Vandaag nieuwe gehaald, speltmeel gebruikt want ik kon nergens bloem krijgen. Moet de gist zo in het deeg? Want normaal moet je ff gisten in lauwwarm water met wat suiker. Vind ik zo jammer, ben nu al een kilo meel kwijt en de rest.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Nog twee keer geprobeerd, zout als laarate toegevoegd en weer mislukt. Ik snap het niet, de 1e keer rijst het goed tot het dubbele, als ik erin prik blijft het deeg aan mn vinger hangen en zakt helemaal in. Daarna rijst het veel minder,als ik bolletjes maak zijn ze ter grootte van twee el deeg denk ik en bij bakken vloeien ze uit. Ik probeer wel een ander recept van internet.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Dankjewel voor het recept, met een beetje aanpassingen ging het goed.

    BeantwoordenVerwijderen