zondag 1 april 2012

Crackers van lijnzaad

Deze crackers zijn lekker en ook nog eens goed voor de stoelgang. Dit komt door het lijnzaad. Gebruik wel gebroken lijnzaad, dit wordt beter verteerd in de maag. Lijnzaad bevat veel omega 3. Ze zijn heel lang houdbaar.

Ingrediënten:
2 eetlepels gebroken lijnzaad
2 eetlepels water
3 gram eiwitpoeder
snufje zout

Bereiding.
Laat het lijnzaad een paar minuten wellen in het water. Smeer het uit op bakpapier. Ongeveer 2 - 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
Bron; kookboek 1 GOK
Ik ben enthousiast over deze kookboeken, meer info vind je op: http://www.gripopkoolhydraten.nl/gok-boeken/kookboek-1-inkijk/kookboek-1_05/

8 opmerkingen:

 1. Hoi,

  Via eetgoedvoeljegoed kwam ik op je blog terecht. Interessante posts, ik ga je volgen! Ik vroeg me af of je deze lijnzaadcrackers ook in de oven (of koekenpan) zou kunnen maken. Ben namelijk geen fan van de magnetron, maar ze lijken me wel lekker & gezond!

  Groetjes, Willemijn

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Willemijn,

  Leuk dat je mij gaat volgen! Je kunt alle crackers in de oven bakken, eigenlijk is het meer drogen. Ongeveer 20 á 30 minuten op 180 graden. Dan omdraaien en ongeveer nog 5 á 10 minuten. De tijden zijn ongeveer omdat de hoeveelheid en dikte kan varieren.
  In de koekenpan kan ook, op heel zacht vuur, deksel er op. Ik zou dan wel iets minder water gebruiken en er goed bij blijven. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jacoline,
  Ik maak al tijden 'gewone' lijnzaadcrackers (zonder eiwitpoeder) en die vind ik heerlijk en simpel. Maar omdat ik nog een hele grote zak eiwitpoeder heb staan, wilde ik jouw variant eens proberen. Ik heb het lijnzaad met het eiwitpoeder laten weken, maar heb dan veel meer water nodig dan jij aangeeft. Het wordt direct een hele vaste massa. Heb jij dat ook of voeg jij het eiwitpoeder op een ander moment toe?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Groetjes,
  Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jessica, ik voeg het eiwitpoeder pas op het laatste moment toe. Het klopt eiwitpoeder 'zuigt' veel water op. Laat eerst het lijnzaad in het water wellen en voeg pas op het allerlaatste moment het eiwitpoeder toe. succes

   Verwijderen
 4. Hallo Jacoline,

  ik heb geprobeerd de crackers te maken, maar ze worden niet krokant. Ik neem twee eetlepels water en twee eetlepels gebroken lijnzaad. Laat het even staan en daarna drie minuten in de magnetron oo vol vermogen. Maar het wordt niet krokant. Moet ik het een tijd laten afkoelen en wordt het daarna pas krokant?
  groetjes, Marion

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marion,

   Ik herken het probleem en laat de crackers steeds kort verder drogen in de magnetron (steeds 10 sec. erbij ofzo) en uiteindelijk lukt het dan wel. Hoe lang ze in de magnetron moeten hangt af van de dikte en die verschilt bij mij per keer, dus ook de tijd tot ze knapperig zijn.
   Succes.

   Groetjes,
   Jessica

   Verwijderen
 5. Waar kan ik eiwitpoeder kopen? De lijnzaad crackers lijken me erg lekker!
  Leuk blog heb je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marie, het eiwitpoeder koop ik bij de De Gezondheidswinkel (keten) maar is ook verkrijgbaar bij oa De Tuinen, Makro, soms een uitgebreide DA of andere natuurvoedings gerelateerde winkels.

   Verwijderen