Vanmiddag bakte ik voor de jongens lekker bruine bolletjes. Dit zijn voedzame bolletjes, met heel veel smaak en echt niet te vergelijken met bolletjes die uit de supermarkt komen.
Het restant van de bolletjes heb ik ingevroren zodat we van het weekend weer verse bolletjes hebben. Het recept komt van Levine. Zij maakt er een bruin brood van, alleen maakte ik er heerlijke bolletjes van!
Bruine bolletjes
10 stuks
Recept printen
- 300 gram volkorenmeel
- 200 gram tarwebloem
- 10 gram moutpoeder (optioneel)
- 7 gram droge gist
- 10 gram suiker
- 140 gram water, lauwwarm
- 120 gram karnemelk, lauwwarm
- 30 gram zachte ongezouten roomboter
- 1 ei (50 ml)
- eventueel 60 gram zaadjes zoals: sesamzaad, zonnebloempitten, lijnzaad
- 9 gram zout
Kneden
Doe alle ingrediënten - behalve het zout - in de kom. Kneed het met de deeghaak in ca. 10 minuten tot een soepel deeg, het mag nog iets aan de bodem plakken. Voeg het zout na 5 minuten toe.
Kneden met de hand
Doe alle ingrediënten - behalve het zout - in een grote kom. Roer alles door elkaar tot alle bloem vermengt is. Stort het mengsel op een werkplek en kneed met de hand in 15 - 20 minuten tot een soepel deeg. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg geen extra bloem toe als het niet echt nodig is; het deeg wordt vanzelf minder kleverig tijdens het kneden.
Rijzen
Laat het deeg in een grote kom rijzen, vet de kom in met een klein beetje olie. De kom afdekken met een natte theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je met je vinger er in prikt en het deeg dan niet snel terug gaat.
Vormen
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes en maak er bolletjes van. Laat ze 10 minuten afgedekt liggen en bol ze dan nog een keer goed op. Leg ze dan op een bakplaat bekleed met bakpapier, een centimeter of 5 uit elkaar.
Rijzen
Laat de bolletjes op de bakplaat rijzen in ± 3 kwartier. Het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger op drukt en het veert langzaam terug. Wil je graag zaadjes op de bovenkant, strijk dan met een kwastje wat water bovenop en strooi er zaadjes naar smaak op.
Bakken:
Verwarm de oven voor op 220 ºC. Bak de broodjes in 15 minuten gaar en bruin. Laat ze direct afkoelen op een rooster. Volledig afkoelen voordat je ze gaat eten.
De broodjes kunnen prima ingevroren worden. Haal ze ongeveer 1 ½ uur voor het eten uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien.
Eetsmakelijk!
Hallo Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenHeerlijke recepten die je hebt geplaatst; ik heb er ondertussen al wat geprobeerd. Over de bolletjes heb ik een vraag: kan ik de bloem ook vervangen door volkorenmeel?
Ja hoor dat kan. Het worden dan wel hele vaste bolletjes en neem ongeveer 10 gram water meer. Succes
BeantwoordenVerwijderenKun je deze bolletjes ook met spelt meel en spelt bloem maken?
BeantwoordenVerwijderenHallo Jacoline,heb je ook moutpoeder aan je bolletjes toegevoegd ?
BeantwoordenVerwijderenWELCOME TO THE GREAT ILLUMINATI.
BeantwoordenVerwijderenJoin the Illuminate cult online today where
ever you are and get instant sum of 10,000,000,00 USD [dollars] with a free home
any where you choose to live in the world and many other benefit as follows.
we make your business grow faster and empower you…
Joining the Illuminati brings you into the limelight of the world in which
you live in today your financial difficulties are brought to an end.
And we will support you both financially and materially
to ensure you live a comfortable life in comfortable slacks You can join
from wherever you are,any part of the world [country] you are..from the
UNITED STATE down tothe most remotes part of the earth we bring you
all you want, it dose not matter being Literate OR Illiterate Rich or
Poor. If you are interested contact us now for all you
seeks in life will comes to Reality. email us now:
richbrotherhoodi666@gmail.com
OR WHATSAPP> +2347041743262 or call