Gevulde speculaas
Deze heerlijke gevulde speculaas is een prima alternatief voor alle speculaasjes en andere niet vullende taarten uit de winkel. Taarten en koekjes waarvan je bijna niet meer weet wat er allemaal in zit.....Soms durf ik bijna niet meer op het etiket te kijken. Vaak heeft het niets meer met koek of taart te maken.Met een paar ingrediënten kun je deze 'natuurlijke' gevulde speculaas maken.
Ingrediënten
Recept printen
- 250 gram amandelmeel
- 90 gram palmsuiker
- halve theelepel bakingsoda
- 2 eetlepels speculaas kruiden
- 100 gram koude roomboter
- halve amandelen om te garneren
- amandelspijs naar smaak circa 150 á 200 gram (zie hier het recept voor amandelspijs)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de roomboter in kleine blokjes en voeg daar het amandelmeel, palmsuiker, bakingsoda en speculaas kruiden aan toe.
- Kneed het geheel snel met een koele hand tot een deegbal.
- Neem de helft van het deeg. Rol de deegbal uit op een met bakpapier beklede bakplaat tot een lap van ongeveer 1-2 cm dik.
- Verdeel de amandelspijs over het deeg op de bakplaat.
- Laat circa 1 1/2 cm aan de rand onbedekt.
- Rol nu de rest van het deeg uit en leg het op het amandelspijs zodat het spijs helemaal bedekt is.
- Duw de randen van het deeg goed aan elkaar.
- Garneer de speculaas met halve amandelen.
- Bak de gevulde speculaas in ongeveer 40 minuten.
Eet smakelijk!
Dit recept is voor Gok: oranje
Ow hier wordt ik helemaal blij van ;o)
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor het recept Jacoline, ik laat je binnenkort weten hoe het smaakt.
Hee Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenEen vraagje gisteren op internet gezocht naar het verschil tussen baking soda en bakpoeder. Baking soda zou alleen werken als er iets zuurs in het gerecht was verwerkt. Is in dit recept dan wel baking soda nodig?
Hoi Jenny,
VerwijderenAls je er zeker van wilt zijn dat de speculaas nog een beetje rijst, kun je het beste bakpoeder gebruiken. Bij bakpoeder is het zure deel er namelijk al aan toegevoegd en bij baking soda niet. Je kunt baking soda dus wel vervangen door bakpoeder, maar niet andersom. Groetjes, Judith
Hallo Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenIk ben ontzettend blij dat ik jouw recepten heb ontdekt, wil zelf gezonder gaan leven, en ben erachter gekomen dat mijn zoon niet goed reageert op suiker (exzeem,darmklachten) en melk, mijn vraag is of je de roomboter kunt vervangen voor kokosolie? Heb vandaag voor het eerst amandelmeel gekocht, voor recept amandelspijs en ben reuze benieuwd hoe het smaakt.
Alvast bedankt.
Vriendelijke groet, Edith.
Edith, wat een goed initiatief! Je kunt de roomboter prima vervangen door kokosolie. Is niet alleen goed voor je zoon maar voor de rest van 't gezin ook! Ah... ja sint komt er weer aan hé ... heerlijk! Succes
VerwijderenHoi Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenOok ik ben ontzettend blij met jouw site! Heb al verschillende lekkernijen gemaakt en het is heerlijk! En verantwoord snoepen..!
Ik heb een vraagje over deze speculaas. Zou je (deels) de amandelmeel ook kunnen vervangen door speltmeel/bloem?
Groetjes Petra
Ik heb geen idee maar zou erg graag hetzelfde willen weten.
VerwijderenJacoline, wil je het aub vertellen?
Alvast bedankt, ook voor je super recepten.
Groeten Jenny
Kan je ook rietsuiker gebruiken inplaats van palmsuiker?
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline zou ik de palmsuiker kunnen vervangen door ahornsiroop? Meestal probeer ik het even uit maar zou het zonde van mijn amandelspijs vinden als het mislukt!
BeantwoordenVerwijderenHanneke ik zou het niet doen, het deeg wordt daar te nat van...helaas
VerwijderenZo ik heb de speculaas gemaakt........hmmmmm en die is lekker :-)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit heerlijke recept.
Ik ben zo benieuwd. Hij zit nu in de oven. Morgen een opleidingsdag geven en dit komt bij de koffie/thee. Ik kan niet wachten!
BeantwoordenVerwijderen