woensdag 16 januari 2013

Volkoren spelt crackers


Volkoren spelt crackers


Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het is om thuis crackers te bakken. Crackers zijn volledig natuurlijk, geen verdachte ingrediënten en ze kosten ook nog eens bijna niks.
Het zijn maar een paar ingrediënten die je nodig hebt. Zaden zijn optioneel maar persoonlijk vind ik dat wel erg lekker. Ik gebruikte sesamzaad, maar allerlei combinaties zijn mogelijk.
Lekker met Hollandse kaas er op, maar wat dacht je van in een heerlijke avocado dip?
Smuller maar!


Ingrediënten
Recept printen

  • 175 gram volkoren spelt meel
  • 1/2 theelepl zout keltisch zeezout
  • 100 gram water
  • Grof keltisch zeezout, maanzaad, sesamzaad 

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Los het zout op in het water
  3. Voeg het water toe aan het speltmeel en kneed er een bal van. Is het iets te droog, voeg dan beetje water toe en als het te nat is voeg dan een klein beetje spelt toe
  4. Rol het deeg met een deegroller uit op bakpapier, doe je best om ze zo dun mogelijk uit te rollen
  5. Maak de bovenkant een heel klein beetje nat en strooi er de zaden en keltisch zout overheen. 
  6. Rol er nog 1x met de deegrol zachtjes overheen zodat de zaden beter blijven 'plakken' 
  7. Prik het deeg overal met een vork in
  8. Snijd het deeg met een scherp mes in de gewenste afmeting
  9. Bak totdat het deeg krokant en goudbruin is, 20 á 25 minuten. Breek het in stukken en laat ze op een rooster afkoelen.
  10. Bewaar in een goed luchtdicht afgesloten trommel
Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje


















21 opmerkingen:

  1. Hoi Jacoline, weet jij wat het verschil tussen spetmeel en speltbloem is en zou je er ook een soort wrap van kunnen bakken?????
    Bedankt voor je recpeten hoor!!!!!!!!!! Josefina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Josefina, het is het zelfde als bij tarwebloem en volkorentarwe mee. De bloem is vaker gemalen en gezeefd zodat de kiem en de vezels er uit zijn. Je kunt hier bv witbrood van bakken. In volkoren meel zitten nog vezels en andere stukjes van de korrel. Hier bak je bruin brood van.
      Deze crackers kun je ook van speltbloem bakken... alleen ik kies voor de meest gezonde variant en dat is speltmeel.
      Enne... graag gedaan hoor.

      Verwijderen
  2. Dankje voor dit recept! Lijkt me lekker...

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze gisteren gebakken, echter ze zijn kei en kei hard. Hoe voorkom ik dat een volgende keer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk iets korter bakken

      Verwijderen
    2. Dat probleem had ik ook. Ik dacht, ze moeten wat bruiner worden. Dus wat langer in de oven gedaan. Gedeelte heel hard, en een gedeelte heel taai (was wat dikker).
      Plus ik was vergeten gaatjes te prikken... Dus ik denk, de volgende keer dunner uitrollen in het midden, gaatjes prikken en korter bakken. Ga het nog wel een keer proberen, want de smaak vonden we erg lekker! Tis nu goed voor ons gebit.

      Verwijderen
  4. Hoi Jacoline,

    Ik ga het proberen. En anders maar weer importeren uit Duitsland.

    Ben erg blij dat ik jouw site tegen kwam. Heb net trouwens ook Spelt eierkoeken gebakken en ook die zijn super.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi esther,
    Ik ben al een tijdje op zoek naar een recept voor spelteierkoeken. Hoe maak jij die?
    Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Moet je eens kijken op www.smakelijck.blogspot.nl

      Verwijderen
  6. Geweldig recept, ga ik gelijk morgen maken. Ik ben voor zoveel dingen allergisch oa noten, zaden en pinda's hierdoor kan ik nooit crackers eten uit de winkel en af en toe wil je toch ook wel is wat anders dan mijn eigen gebakken speltbrood. Super bedankt voor dit recept.

    Groetjes Bianca

    Ps ik kijk nog even verder op je site je hebt interessante recepten waar ik bst wel wat mee kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hey, ik heb deze net geprobeerd te bakken maar ze werden hol van binnen met een soort van brood structuur. Waren nog wel lekker, maar niet helemaal de bedoeling :p
    Wat heb ik fout gedaan?
    Complimenten voor je leuke site overigens.

    Groetjes,
    Lotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lotte, nee hol is idd niet de bedoeling. Heb je het deeg misschien lang laten liggen voor gebruik? Want dan zou het al kunnen gaan rijzen... je hebt dan een voordeeg of het begin van zuurdesem. Echt heel dun uitrollen, flinterdun, dan kan er weinig mis gaan.

      Verwijderen
  8. Hoi Jacoline

    Kan ik overaal waar speltbloem staat dit vervangen door speltmeel? Groetjes Miriam

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het snijden van het deeg gaat makkelijk met een rolbare pizzames.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Jacoline
    Ik heb de spelt crackers gemaakt
    Na het bakken uit de oven gehaald en aflaten koelen.
    de crackers waren taai en niet hard.
    ik heb ze ongeveer 30 minuten in de oven gehad.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kees, jammer dat ze taai zijn. Had je ze heel dun echt heel dun uitgerold, want dat is toch wel belangrijk. Maar geen nood, je kunt ze ook nu gewoon nog terug stoppen in de oven, draai ze tussendoor nog een keertje om. succes

      Verwijderen
  11. Hoi! Mijn bakpapier blijft aan de crackers plakken? Iemand tips?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Spelt pannekoeken maken wij al erg lang.
    2 eieren, wat Himalaya zout, 500 gram speltmeel, wat kokosolie (ca. 20 gram), 600 ml water, alles handmatig met een spatel roeren tot het een egaal mengsel is, dan nog 400 ml water en weer roeren. Bakken, omdraaien, wij doen er dan nog geitenkaas en feta op, en op het bord nog zelfgemaakte tomatensaus (je zou het dan al bijna een pizza kunnen noemen). Na het bakken plakjes banaan of stroop kan natuurlijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen