zaterdag 17 maart 2012

Suikervrije appeltaart

.

Suikervrije appeltaart

Vorige week had ik zo'n trek in appeltaart, dat ik besloot er één te bakken. Alleen wilde ik graag een suikervrije variant voor mij zelf. Maar deze moest natuurlijk ook voor de rest van 't gezin nog lekker smaken.   Want veel appeltaarten zonder suiker worden zompig en niet lekker...Dit kom mede door het feit dat de suiker ook nog eens een bepaalde structuur aan het deeg geeft. Maar deze is verrassend, het deeg wordt knapperig, lekker.... verras je zelf.
Kies je liever voor spelt en amandelmeel? Dan heb ik ook nog een heerlijke appelkruimeltaart voor je.
Verras je zelf met deze bijzonder lekkere appeltaart!


Ingrediënten:
Recept printen

  • Bakvorm van 22 cm
  • 220 gram tarwebloem (je kunt ook amandelmeel gebruiken)
  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suikervrije jam (bv St. Dalfour,)
  • Flink pond appels, bv Elstar
  • 50 gram rozijnen
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • mespunt zout
  • eventueel amandelschaafsel


Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe bloem, boter, jam en zout in de kom. 
  3. Snijd de boter in stukjes en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Proef of het deeg voldoende zoet is. Voeg eventueel nog wat jam toe.
  4. Laat het deeg min. 1 uur, verpakt in folie, rusten in de koelkast.
  5. Schil de appels, snijd ze in blokjes, voeg rozijnen, kaneel en citroensap en de amandelen toe.
  6. Boter een bakvorm in, pak driekwart van het deeg en rol dit met een deegroller uit. Bekleed de vorm hiermee. 
  7. Vul het met het appelmengsel. 
  8. Rol van het overgebleven deeg en lange en brede plak uit. Snij hieruit de strengen voor op het appelmengsel.
  9. Bak de taart ongeveer 40 á 50 minuten tot de appeltaart lichtbruin is.
  10. Bestrijk de appeltaart direct als deze uit de oven komt met warme abrikozenjam. De taart gaat er dan zo mooi van glimmen.


Lekker met een flinke dot slagroom, op smaak gebracht met Stevia.

Variatie
- in plaats van rozijnen is  gehakte vijgen of stukjes abrikozen of gehakte dadels ook erg lekker
- ipv abrikozenjam, kun je ook 2 eetlepels (naar smaak) agavesiroop gebruiken. Steviadruppels kan ook, maar dit geeft snel een bijsmaak. Proef wel of je het deeg zoet genoeg naar jouw smaak is.


Dit recept is voor Gok: oranje


39 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Ik heb hem vanavond gebakken. Heb 200 gr spelt en 100 gr amandelmeel gebruikt. Ik had geen suikervrije jam meer in huis dus heb 50 gr palmsuiker gebruikt en wat druppels stevia. Pfff wat was hij lekker zeg! Mag nog wel iets minder qua suiker, maar het was mijn eerste experiment met spelt in combinatie met amandelmeel, en hij is echt perfect gelukt! Dus bedankt voor je recept!!!

    Groetjes,
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jacoline,

    Ik heb hem gister gemaakt, maar hij viel een beetje tegen... Naar mijn idee was het deeg niet helemaal gaar, terwijl ik hem uiteindelijk toch een uur in de oven heb gehad. Hij had ook niet dat mooie bruine kleurtje van jouw foto ;-). Zelfs niet nadat ik er wat geklutst ei op had gesmeerd. Na ja, vanmiddag weer een stukje op met zelf geklopte slagroom (gezoet met suikervrije jam) en dat was prima te eten.

    Groetjes,
    Bettina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb hem net gemaakt en ik zit met hetzelfde probleem.. spijtig

      Verwijderen
  3. Hoi Jacoline,

    Zou je het ook met alleen speltmeel kunnen maken?

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem gemaakt zonder de jam maar met agave siroop, paar druppeltjes stevia en amandelmeel. Ik denk dat mijn vorm iets groter is, want ik had geen deeg meer over om er overheen te leggen aan de bovenkant. Hij is wel erg lekker, vooral als je dit al maanden niet meer hebt genomen!

    Bedankt Jacoline, ik kijk regelmatig op je site voor nieuwe ideeen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je dit ook met speltbloem en suikervrije appelstroop ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb hem gemaakt, whaaaw wat was dat lekker!! Ik heb er ook een peer door gedaan en zelf amandelen fijn gesneden. En heerlijk zoet. Ik zou ook graag antwoord willen hebben op de vraag of het ook met speltmeel kan. Amandelmeel is wel erg duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Recept uitgeprint, zal hem voor Zondag gaan uitproberen.. Ben erg benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb hem vandaag ook gemaakt. Erg lekker.
    En het antwoord of de taart ook met speltmeel gemaakt kan worden: ja!
    Dat heb ik altijd al gedaan en vandaag ook weer. Ik doe er wel nog een half ei doorheen.
    Ik heb ook een grotere vorm en doe dan 300 gram meel en 200 gram boter, verder alles hetzelfde. Ook de jam en het deeg vond ik zoet genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb deze appeltaart gemaakt, was erg lekker. Ik heb alleen de roomboter vervangenm voor Arachideolie, omdat ik een vetarm diet heb. De jam heb ik vervangen door zelf abrikozenjam te maken van gedroogde abrikozen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijke appeltaart. Afgelopen week gebakken en iedereen heeft gesmuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Even een waarschuwing voor alle diabeten op dit forum. Deze taart is beslist niet geschikt voor een Diabeet. Dit koolhydraat en fructose bommentje heb ik zojuist als maaltijd vervanger gegeten
    Mijn suikergehalte is nu doorgestegen tot 23,3 mmol.
    De titel van dit recept zou dus moeten zijn " Gezonde Appeltaart" , suikervrij is hier geen sprake van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Ik wilde deze maken met kerst voor mijn vader die sinds kort ouderdomssuiker heeft. Weet jij of iemand een alternatief zodat we met zijn allen hetzelfde kunnen eten?

      Verwijderen
  12. Kleine opmerking bij de genoemde jam in het recept; de jam van Dalfour is bij mijn weten echt niet suikervrij. Ekoplaza heeft wel suikervrije jam te koop. Ik ga deze taart zeker proberen! Leuke recepten Jacoline! Ik ben druk zoekende, samen met mijn kinderen van de geraffineerde suikers af, maar ook geen palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Een hele zoektocht, maar erg leuk als de kinderen zitten te smullen van "gezonde" baksels!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. St Dalfour is wel degelijk zonder suiker. Het is alleen gezoet met druivensap. Ik gebruik deze jam ook. Daarnaast gebruik ik ook veel kokosbloesemsuiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat een goed idee om St. Dalfour te gebruiken, daar was ik echt niet opgekomen! Appeltaart staat nu in de oven, deeg zag er goed uit, ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mislukt. Amandelmeel alleen werkte niet bij mij... Misschien volgende keer ook maar met een mixje met speltmeel proberen, hoewel ik, qua kosten, niet zomaar meer ga expirementeren met amandelmeel.... zonde om weg te gooien als het mislukt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bakpoeder toevoegen als je alleen amandelmeel gebruikt .

      Verwijderen
  16. Dit is een van een handgeschreven recept van 35 jaar geleden: een paar theelepeltjes sesamzaadjes door de appelvulling. Geeft de appeltaart weer een hele andere 'twist' maar o zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Jacoline,

    Geldt de 160 graden voor een elektrische oven of een hetelucht oven? Ik heb een hetelucht oven...

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Helaas heb ik niks aan jouw recepten, je hebt er geen voedingswaarde bij gezet en ik kan dus niet uitrekenen hoeveel koolhydraten ik binnen krijg.
    Jammer, misschien kun je het veranderen zodat ik wel weet hoeveel ik moet spuiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Helaas is de titel "suiker-vrij" zeer onjuist. In t fruit dat gebruikt wordt, zeker ook als je rozijnen en druivensap gebruikt, zitten erg veel suikers. Als diabeet moet je dus heel erg opletten, zoals we al hebben kunnen lezen. Beter zou de titel: "geen geraffineerde suikers toegevoegd" beter op zijn plaats zijn en minder verwarrend voor de diabeten onder ons, die overigens ook erg op hun koolhydraten moeten letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Inderdaad, ik zie heel veel recepten, zogenaamd zonder suiker. Daarmee wordt dan alleen gewone (keuken)suiker bedoeld. De variaties daar in zijn er veel. Noem maar eens dadels, rozijnen siropen en dergelijke. Deze zijn echter allemaal hetzelfde voor een diabeet, en bevatten veel bovendien nogal snelwerkende, koolhydraten. Vandaar dat je bloedsuikers ook zo snel stijgen. Ik vraag me trouwens af, waarom alles vaak ook zo zoet moet worden. VEEL minder kan meestal ook. Het probleem is welke invloed al die toegevoegde suikers invloed hebben op de structuur van de te bakken producten...…...

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Als je hem alleen met amandelmeel maakt voeg dan bakpoeder toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. ook hier helaas een plakkerige deeg helaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
    E-mail: carlose78910@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  24. LENDINGTREE® LENINGEN INC.


    Dit is goed nieuws van LendingTree inc, we bieden alle soorten leningen om aan uw gewenste wensen te voldoen. Of het nu gaat om een ​​lening om een ​​nieuw bedrijf te starten, een auto te kopen, een huis te kopen, nieuwe machines te kopen of uw schulden af ​​te betalen. Ik ben blij dat LendingTree, de meest vertrouwde online leningmaatschappij, hier is om te helpen. Neem contact met ons op via e-mail op (lendingtreegroupinc@gmail.com).

    Grote of onverwachte uitgaven kunnen bij iedereen op de loer liggen. Een persoonlijke lening krijgen voor onverwachte financiële problemen kan moeilijk zijn, zelfs zonder slechte kredietwaardigheid. Waar kunt u terecht als u een lening nodig heeft in Griekenland, Polen en Nederland? Het antwoord is de kredietverstrekker LendingTree, via (lendingtreegroupinc@gmail.com).

    Wanneer onverwachte regenval tijdens uw parade kost, laat LendingTree inc u helpen om dekking te vinden. Een persoonlijke lening kan de oplossing zijn om te voorkomen dat u overweldigd raakt wanneer de dagelijkse kosten van levensonderhoud beginnen op te lopen. Maar als u enkele minpunten op uw krediet heeft staan, kan het moeilijk zijn om het leningproduct te vinden dat u nodig heeft.

    Een lening krijgen via LendingTree inc is extreem snel en gemakkelijk. Of het nu gaat om een ​​persoonlijke lening, een autolening of een snelle lening, ons doel is om de beste online lening op de markt te zijn. De reden waarom u een lening afsluit, is geheel aan u. We vragen je niet om ons je leven te vertellen, maar we willen je helpen te bereiken wat je wilt.


    Neem vandaag nog contact met ons op via.

    E-mailadres: (lendingtreegroupinc@gmail.com)
    E-mailadres: (lending-tree@outlook.com)
    Website: www.landingtree.com

    Ga voor meer informatie naar (https://en.m.wikipedia.org/wiki/LendingTree)

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Hallo allemaal, ik ben opgelicht door zoveel bedrijven die beweren echte geldschieters te zijn, maar al mijn inspanningen zijn tevergeefs geweest, ik heb meer dan 3500 euro verloren aan nepgeldschieters die beweren te zijn wat ze niet zijn. Totdat mijn vriend me voorstelde aan de juiste geldschieter die ik contacteerde en ik met succes een lening van hen kreeg in slechts 48 uur, zou ik iedereen die op zoek is naar een lening zonder angst aanraden om contact met hen op te nemen via e-mail:lapofunding960@gmail.com
    WhatsApp +447883183014

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Welkom in de toekomst! Gemakkelijk financieren met Prof. Mevr. DOROTHY LOAN INVESTMENTS

    Hallo, Bent u op zoek geweest naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe bedrijfsplannen, Bent u op zoek naar een lening om uw bestaande bedrijf uit te breiden, Komt u een beetje in de problemen met onbetaalde rekeningen en weet u niet welke kant u op moet of waarheen te gaan? Ben je afgewezen door je banken? MEVR. DOROTHY JEAN INVESTMENTS zegt JA wanneer uw banken NEE zeggen. Neem contact met ons op, want wij bieden financiële diensten tegen een lage en betaalbare rente van 2% voor lang- en kortlopende leningen. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via profdorothyinvestments@gmail.com

    Ik ben hier om een ​​geweldige levensveranderende kans met je te delen. het heet Bitcoin / Forex-handelsopties. Bent u geïnteresseerd in het verdienen van een consistent inkomen via binaire / forex-handel? of cryptovalutahandel. Een investering van $200 kan u een rendement opleveren van $2.480 in 7 handelsdagen. We investeren in alle winstgevende projecten met cryptocurrencies. Het gaat maar door. Hoe hoger de investering, hoe hoger de winst. Uw investering is veilig en verzekerd en uitbetalingen zijn 100% verzekerd. als u meer wilt weten over beleggen in cryptovaluta en dagelijks, wekelijks OF maandelijks geld wilt verdienen met handelen in bitcoin of een andere cryptovaluta en een succesvolle transactie wilt zonder verlies, neem dan contact op met MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS profdorothyinvestments@gmail.com

    categorieën van investeringen

    cryptogeld
    lening aanbieding
    Mijnbouwplan
    Zakelijk financieel plan
    Binaire optie Handelsplan
    Forex handelsplan
    Aandelenmarkt Handelsplan
    Rendement op investering (ROI) Plan
    Handelsplan voor goud en zilver
    Olie- en gashandelsplan
    Diamanthandelsplan
    Landbouw Handelsplan
    Handelsplan voor onroerend goed

    JOUW IN DIENST
    Mevr. Dorothy Pilkenton Jean
    Financieel adviseur bankinstrumenten,
    Private Banking en Klantenservice
    E-mailadres: profdorothyinvestments@gmail.com
    Werking: wij bieden financiële diensten zoals bankinstrumenten
    Van AA-rentebanken, contante lening, BG, SBLC, BOND, PPP, MTN, HANDEL, FINANCIERING MONETISERING enz.

    BeantwoordenVerwijderen