Zelfgemaakte kruidenkaas met een vleugje van jezelf....
Elke week gaan er hier wel 1 of 2 pakjes boursin of andere kruidenkaas door heen. Ik gebruik het door salade, ook lekker door de mijn eerder geschreven spinazie quiche, op toast, door de soep, op een plakje komkommer, over de sperziebonen. Je kan het zo gek niet bedenken.....
Totdat ik van de week dacht, kan ik dat niet zelf maken? Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen, maar ook natuurlijk omdat ik dan weet wat er in zit. En wellicht scheelt het in de kosten...
Kaasje maken:
- (minimaal) 500 gram Griekse yoghurt of volle kwark
- schone theedoek of hydrofiele luier
- zeef
- bak / pan / schaal waar de zeef goed in kan hangen
Bereiding
- Leg de theedoek in de zeef en hang de zeef boven de pan
- Schep nu alle yoghurt in de theedoek
- Laat dit minimaal 8 uur staan, zodat al het vocht uit de yoghurt weg kan
- Na 8 uur heb je al je kaasje en kun je het gaan kruiden
Kruiden
- zout, begin met een theelepeltje en proef, meer zout kan altijd
- kneepje citroensap
- verse peper, flink wat
- (minimaal) 1 eetlepel fijn gehakte kruiden: denk aan: peterselie, bieslook, of oregano of basilicum, dille
- 1 teentje geraspte knoflook
- scheutje olijfolie
Ik deelde mijn kaasje in tweeën en maakte er één met knoflook en de ander zonder knoflook.
Je kunt eindeloos variëren, wil je iets meer Italiaans? Denk aan stukjes zongedroogde tomaat en olijven.
Of wat dacht je van walnoten en wat verse kruiden?
Mmmm smullen maar!
Dit recept is voor Gok: groen
Buiten de koelkast of in de koelkast laten staan?
BeantwoordenVerwijderenik zou heel graag willen weten wat er in het weckpotje voor kaasballetjes zitten
BeantwoordenVerwijderenIk heb een paar bolletjes kruidenkaas bewaard in olijfolie. Dat kan prima, alleen na een week werd de olijfolie troebel, maar met de smaak gebeurde er niets.
BeantwoordenVerwijderenJacoline hoe lang kan je de kaas bewaren in de weckpot?
BeantwoordenVerwijderenKun je de yoghurt vervangen door soja yoghurt?
BeantwoordenVerwijderenIk heb een koemelk allergie.
Kun je de yoghurt vervangen door soja yoghurt?
BeantwoordenVerwijderenIk heb een koemelk allergie.
Geiten yoghurt is misschien ook geschikt en niet milieu belastend net als soja...
VerwijderenHelaas is geitenyoghurt, kaas of melk voor veel mensen met een koemelkallergie niet geschikt aangezien er een bijna identiek eiwit inzit als hetgene waarvoor zij in koemelk allergisch zijn.
VerwijderenZiet er wel goed uit zeg! Maar voegt de olijfolie nog wel wat toe? Is de kruidenkaas niet zonder olie ook een week te bewaren?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Maartje