Volkoren speltkoekjes
Na schooltijd roepen de kids alleen maar dat ze honger hebben. Tja, wat wil je, eerst 15 minuten naar school fietsen, de hele dag op school en dan nog 15 minuten naar huis fietsen.... tijd dus voor iets lekkers op tafel.Nu wil ik eigenlijk dat lekkers samen gaat met voedzaam en gezond. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar met deze heerlijke speltkoekjes gaat dat zeker lukken. En dus bakte ik vanmorgen een trommel vol...
In het recept wordt wel suiker gebruikt, nu ben ik daar niet zo'n voorstander van maar in dit geval kies ik er toch voor om het te gebruiken mede voor de structuur. De koekjes blijven dan lekker bros. Wil je dit liever niet vervang het dan door bv honing of ahornsiroop.
Vrijwel alle koekjes en biscuitjes die je in de supermarkt koopt bestaan uit tarwebloem. Tarwebloem heeft geen voedingsstoffen en het zorgt er ook nog eens voor dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt en dat is iets wat ik nou net niet wil.
Het voordeel van spelt is dat het een heel andere samenstelling is dan tarwe. Meer vitamine B, beter te verteren, maar spelt zorgt ook voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor je minder behoefte hebt aan tussendoortjes. Yes! Daar worden wij allemaal blij van!
Ingrediënten
(voor circa 10 koekjes)
Recept printen
- 200 gram volkorenspeltmeel
- 75 gram kokosbloemsuiker / palmsuiker ( het kan met minder)
- 100 gram roomboter
Bereiding
- Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het deeg stevig. Maak van het deeg een rol ter grootte van de koekjes. Rol het deeg in aluminiumfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
- Snijd de rol in plakjes, ongeveer 0,5 tot 1 cm dikte. Afhankelijk van hoe dikke koekjes je wilt hebben.
- Of wil je echt handgebakken koekjes? Maak dan bolletjes en duw ze tussen je handen plat.
- Leg ze op een bakblik (bekleed met bakpapier). Bak de koekjes bruin in 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Variaties? Voeg aan het deeg allerlei droge ingrediënten toe zoals gehakte noten, rozijnen (wel even wellen in water) stukjes chocola, kokosrasp of gedroogd fruit.
Ziet er lekker uit en daar ga ik inderdaad lekkere stukje chocla in doen :-) maar hebben we het hier over speltmeel? Heb nl. al een tijd een pak in de kast maar weet er niet zoveel mee te doen. Als ik agavesiroop in plaats van suiker gebruik hoeveel zal ik dan van de agavesiroop gebruiken? Groetjes, Danielle
BeantwoordenVerwijderenHa danielle, ja het is idd speltmeel. De smaak is echt verrassend lekker. Ik ben zelf niet zo'n fan van amandelmeel en dit is een super alternatief. Ik zou beginnen met 3 eetlepels. Kun je zelf proeven en ook kijken naar de structuur je moet het wel nog kunnen uitrollen e.d. Succes
BeantwoordenVerwijderenZijn deze koekjes ook geschikt om ze te verkruimelen en er met roomboter een taartbodem van te maken?
VerwijderenHa Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenLeuk om een kijkje te nemen op je blog. Ik heb je speltkoekjes gemaakt en er sinaasappelrasp en kaneel door gedaan. Ze zijn heerlijk!
Groetjes, Marion
hele lekkere koekjes! En zo gemakkelijk. Geen koekjes uit de supermarkt meer voor mij. Bedankt voor het recept, Jacoline. Ik heb ze gemaakt met kokosrasp en palmsuiker. Zeker een aanrader.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Anne
Ik heb ze net twee porties gemaakt. Eén met cacao erdoor en één met rozijnen en vanille. Het deeg is al heerlijk, de koekjes vast ook! (zitten in de oven)
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline, Kan ik ze Gok Groen maken door Stevia te gebruiken? Zo ja hoeveel druppels adviseer je en moet ik nog iets in het recept aanpassen?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Sylvia
Sylvia, deze koekjes kun je helaas niet 'groen' maken, spelt valt nl onder oranje.
BeantwoordenVerwijderenHelaas.
Ok, dan dus nog even wachten tot de volgende fase ;)
BeantwoordenVerwijderenVoor mezelf dan, voor de kids ga ik het wel proberen.
Groetjes,
Sylvia
Ik heb vorige week deze koekjes gebakken. Echt super lekker! Ik was eigenwijs en gebruikte gewone boter, het verschil is duidelijk te merken. Met nog een beetje vloeibare boter erdoor werd het beslag toch zodanig dat ik het kon rollen.
BeantwoordenVerwijderenBinnenkort wil ik ze weer maken, maar experimenteren met ze hartig maken en dan dunner uitrollen als een soort grote koek.
hoe bedoel je eigenwijs en gebruikte gewone boter? @ marion... wat moet je er dan in doen??
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept! Heerlijke koekjes, heb de rietsuiker vervangen door 50 gram kokosbloemsuiker. Waren echt heerlijk! Ik eet er alleen teveel van als ik ze bak.
BeantwoordenVerwijderenHallo jacoline.
BeantwoordenVerwijderenIK heb je koekjes geprobeerd, alleen iets anders met druivensuiker.
En honing met pijnboompitten er op.
Ze zien er goed uit, nu nog even proefen.
Gerrie
Voor de liefhebbers van geen suiker gebruik ; rietsuiker zorgt voor een grote schommeling van je suikerspiegel in je bloed.Bovendien is rietsuiker een bewerkte suiker en is alles van waarde aan voedingstoffen zo goed als kwijt. En dus zeker minder goed voor je. Oersuiker daarin doet dat niet en in tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig.Die schommelingen van je suikerspiegel zorgt voor snellere honger, snellere trek waardoor de kans op gebruik van tussendoortjes dus groot word.
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk heb de koekjes gebakken alleen vallen ze uit elkaar :-( (smaak is wel goed) Wat kan ik volgende keer anders doen om dit te voorkomen?
Wat raar. Waarschijnlijk toch iets mis gegaan.... Wel helemaal aflaten koelen na het bakken want direct uit de oven zijn ze nog een beetje zacht. Ze zijn pas hard als ze zijn afgekoeld
VerwijderenHaal je speltbrood bij de reformwinkel? En oersuiker ook?
BeantwoordenVerwijderenJohan bij lees tips staat een heel stuk over spelt. Ook waar je het kunt kopen. Oersuiker kun je bij die meeste winkels ook vinden
VerwijderenGevaarlijk lekkere koekjes! De visite heeft er ook heerlijk van gesmuld.
BeantwoordenVerwijderenHeb ze ook gemaakt , maar uit de koelkast viel het deeg uit elkaar, heb het nu wel 3 uur in de koelkast gedaan,maar toch nog!Heb het deeg precies zoals hierboven en met de hand gekneed. Heb het gekruimeld in de oven gedaan en was wel heel lekker! Maar heb jij evt tips hoe het anders kan! Gr Thea
BeantwoordenVerwijderenBeste Thea, omdat er minder boter wordt gebruikt moet je echt heel lang kneden. Probeer maar eens om direct na het kneden een balletje te draaien. Als het uit elkaar valt is het nog niet voldoende gekneed.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je tip! Ga het vandaag weer proberen( want die stukjes waren al heeeerlijk)
BeantwoordenVerwijderenZou ik het kokosolie kunnen maken ipv boter? Vandaag je amandel zandkoekjes gemaakt en die waren heerlijk! Misschien minder dan 100 gram gebruiken anders word het deeg zo vloeibaar
BeantwoordenVerwijderenIk heb het nog nooit geprobeerd dus helaas ik weet het niet. Als je het probeert ben ik wel benieuwd naar het resultaat.
VerwijderenEn? is het gelukt met kokosolie?
Verwijderenje kunt kokosolie gebruiken, ik heb er al twee keer koekjes mee gebakken erg lekker.
VerwijderenHoeveel kokosolie heb je gebruikt?
VerwijderenIk gebruikte 100 gram zachte kokosolie.
VerwijderenDe speltkoekjes weer gemaakt! Mn zoontje van 5 die niet van groente,fruit en "gekke dingen" houdt kreeg ook een koekje en zei: Mem, mei ik nog een koekje ik fien se wol heel lekker!! Dus hier komen de speltkoekjes in de koektrommel, beter dan al die koekjes gemaakt van suiker etc...sta verstelt van mn zoontje, had ik niet verwacht...
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit lekkere recept.
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenIK heb een vraagje kun je ook stevia gebruiken in plaats van de biologische rietsuiker?
En zo ja hoeveel moet ik dan gebruiken.
Alvast bedankt.
Ik kijk voor het eerst op je site, maar kom hier zeker terug.
Groeten Marja
Stevia kun je gebruiken, maar geen idee hoeveel, ik gebruik stevia zelden. gewoon een kwestie van uitproberen.
VerwijderenHeerlijke koekjes, al een paar keer gemaakt! Ik maak ze met palmsuiker!
BeantwoordenVerwijderengroetjes,Rita
Hallo Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenFijn jouw site gevonden te hebben voor weer wat nieuwe recepten:-))
Ik eet ook geen suiker en als het toch die structuur nodig heeft gebruik ik koksbloemsuiker of xylitol ( beiden natuurlijke suiker) Stevia ben ik minder weg van ivm de smaak.
Zo en nu ga ik jouw koekjes bakken,hmmmm
Mmmmm, ze zagen er niet geweldig uit maar ze smaken lekker, ik denk dat ik er de volgende keer wat room of ei in doe want het was wel droog allemaal en de koekjes zien er precies zo uit als ik ze afsneed. Maar ik hou dit recept erin, uitgeprint en gelamineerd! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenheb ook de speltkoekjes gemaakt, bij mij viel het deeg ook uit elkaar, zelfs na 10 minuten kneden en 2 uur koelen.Heb er een ei bij gedaan en toen bleef alles aan elkaar zitten.Heb het speltbloem gebruikt van Ekoplaza, misschien is een ander merk beter?Maar de smaak is heerlijk, heb zelfs maar 50 gr suiker gebruikt....bruine iipv suikerriet.
BeantwoordenVerwijderenHoi,
BeantwoordenVerwijderenHoe lang kun je de speltkoekjes bewaren in de koektrommel?
O echt heel lang..... zelfs weken. Maar meestal halen ze dat niet.... dan zijn ze al lang op ;)
VerwijderenIk vind de koekjes heerlijk! Alleen ze zijn best droog hier. Zou dat opgelost kunnen worden door een ei door het beslag te mengen? Of sojamelk ofzo?
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacolien.
BeantwoordenVerwijderenNog nooit koekjes gebakken, dus ga het voor het eert eens proberen.
Hele domme vraag waarschijnlijk, maar hoe krijg jij de koekjes zo perfect rond en allemaal dezelfde vorm???
Groetjes, Ria
Wat heerlijk! Heb er een flinke eetlepel speculaas/koekkruiden doorgedaan en rozijnen...lekker deze tijd van het jaar. Heb al veel recepten van je blog gehaald, bedankt!
BeantwoordenVerwijderenKwam bij toeval op je site, geweldig mijn dochtertje heeft verschillende allergieën lees veel eczeem, onze homeopaat adviseerde speltmeel. Heb brood gekocht maar ze vond het niet lekker, ik ook niet maar ga het nu zeker zelf proberen met jouw recept en de koekjes morgen ook maken. De graden die jij gebruikt zijn die voor hete lucht oven of moet ik lager gaan zitten ?
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline, wat een leuke site! Ik heb de speltkoekjes twee keer gemaakt. Heerlijk! De laatste keer met gebroken amandelen, hazelnoten en chocoladestukjes. Ik gebruik Agavesiroop i.p.v. suiker. Dat werkt prima en is beter voor je bloedsuikerspiegel. Ze zijn inderdaad wel wat korrelig, vallen uiteen in je mond. Maar als je ze iets langer laat staan en afkoelen, is dat al een stuk minder. Ik zal de volgende keer eens proberen een ei erdoor te doen. Leuk al die reacties van iedereen! Groetjes Linda
BeantwoordenVerwijderenKan het ook met speltbloem?
BeantwoordenVerwijderenJa hoor je kunt het prima van speltbloem maken
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline, zou je deze koekjes ook met roggemeel kunnen maken denkje?
BeantwoordenVerwijderenJa ik verwacht wel dat dat kan.
VerwijderenOk. Dat ga ik eens proberen! De spelt en havermoutkoekjes vliegen hier de trommel uit! Geen supermarktrommel meer voor ons dus! Nu eens met rogge proberen. Ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenEn is het gelukt met roggemeel? Vast wel... en inderdaad geen supermarktkoekjes meer! Heel goed!
VerwijderenDag Jacoline, vandaag voor de eerste keer je blogspot bezocht. Wat een leuke site met lekkere recepten. Ik heb meteen de speltkoekjes gebakken en ze zijn goed gelukt. Dank je wel, dat je je recepten met iedereen wilt delen!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat ze gelukt zijn... lekker hé. Enne graag gedaan
Verwijderenhoi jacoline,
BeantwoordenVerwijderensuper site heb je. we hebben hier al veel gebruik van gemaakt.
wel heb ik een vraagje over de koekjes ondanks dat ik ze goed laat afkoelen en hierna in een luchtdichte koekjestrommel bewaar vind ik ze zo snel slof (slappig,taai) worden. enig idee hoe ik dat kan voorkomen?
Marleen dat kun je voorkomen door de koekjes iets dunner te maken of iets langer in de oven. Heel goed laten afkoelen soms liggen ze bij mij wel een uur op het rooster en dan pas in een trommel. Succes!
VerwijderenDit ziet er goed uit zeg! :) Vanmiddag zeker proberen! Denk je dat het ook lukt van amandelmeel?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Linde
Het zijn heerlijke koekjes.
BeantwoordenVerwijderenIk heb er wel een snufje himalaya zout aan toegevoegd.
En het deeg bleef erg kruimelig/droog. Een paar druppels water deden wonderen.
Ik heb heb dit basisrecept gebruikt en heb er een stukje walnoot ingedrukt. Zag er leuk uit en smaakt heel lekker.
Hallo Jacobine,
BeantwoordenVerwijderenHandig blog heb je met heerlijke recepten. Hier was ik dus naar op zoek. Gisteren deze spelt koekjes gebakken. De eerste keer (de helft van de rol gebruikt) waren ze aan de onderkant aardig verbrand. Ik heb de rol deeg een nacht in de koelkast laten liggen en de volgende dag het opnieuw geprobeerd, nu de oven niet voorverwarmd en de totale baktijd op 12 minuten gezet. Het resultaat was zeer goed, ik had de helft al op voordat ze in de trommel zaten. Ik had er trouwend gehakte stukjes chocolade, pijnboompitjes en wat gesnipperde kokos door gedaan. En omdat het meel wat droog was heb ik er een scheutje agavesiroop bijgedaan.
Dit recept heb ik meteen bewaard. Heerlijk!!!!!
Super lekkere koekjes! Ik had er nog kokosrasp doorheen gedaan. Door de palmsuiker zijn ze lekker knapperig. Nadeel: je eet er teveel van. ;-)
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline, ik heb medio januari inderdaad de koekjes eens gemaakt met roggemeel. En jawel deze lukten goed hoor! De koekjes krijgen er wel een heel andere smaak door. Op zich wel lekker met koekkruiden. Maar persoonlijk vind ik spelt toch lekkerder. Het roggemeel bewaar ik voor de kruidkoek. Die eten we nu ook regelmatig. Heerlijk! Groet, Sandy
BeantwoordenVerwijderenNet de koekjes gebakken.. Ook dit recept vinden wij erg geslaagd!!
BeantwoordenVerwijderenze gaan straks de oven in, ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenHeb ze gemaakt met een ei erdoor en bio rietsuiker, zeer geslaagd, ze waren dus heel snel op!
BeantwoordenVerwijderenVandaag een variant gemaakt, driekwart speltbloem, een kwart volkoren speltmeel, beetje kaneel en drie theelepels Amaretto plus bovenop amanderschaafsel, ook heerlijk!
Hallo Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenVandaag is dit recept aan de beurd... Heb er na het lezen van al die leuke berichten voor gekozen om er ook een eitje in te doen en wat koekkruiden.... Heb een miniscuul klein beetje geproefd om te keuken dat dat smaakte al erg goed.
Dus ik ben natuurlijk heel erg benieuwd hoe ze zijn als ze straks over 1,5 uur uit de oven komen...
Als ze goed bevallen dan ga ik er meer variaties op maken.. helemaal leuk.
En oja... straks ook nog een speltbrood maken... .heerlijk... Is ook een recept van jou.
Fijne dag en laat nog weten hoe de koekjes waren.
Groetjes van een fan,
Christien
Hoi Christien,
VerwijderenHoeveel koekkruiden heb jij toegevoegd?
Ik had geen ei, en wel cranberries ook erg lekker.
Vind de koekjes alleen niet heel zoet, maar de kids vinden ze erg lekker en dat is het belangrijktste.
Groetjes
Anita
Zou het lekker zijn om hier cranberries door heen te doen? Onze kids zijn gek op cranberries namelijk.
BeantwoordenVerwijderenVergeten.....
VerwijderenHoeveel zou ik er dan ongeveer door moeten doen?
Ik heb al een paar keer koekjes gebakken en muffins gemaakt met backing soda maar bij mij rijzen de muffins niet. Ik gebruik wel siliconenvormen. Kan het daaraan ligen?
BeantwoordenVerwijderenGroeten, ria
Voor de mensen onder ons die liever geen toegevoegde suikers eten: ik heb deze koekjes vandaag gemaakt met zo'n 8 (afhabkelijk van de grootte) verse dadels door het deeg. En een snufje zout. Misschien iets minder bros, maar wel heel lekker!
BeantwoordenVerwijderenIk heb de koekjes vandaag gemaakt en zijn verrassend lekker. Al moest ik er heeeeeeel lang voor kneden en dan nog vast was het geen vast deeg. En de volgende keer zal ik de kokosbloesemsuiker ook vervangen voor iets anders want de smaak staat me erg tegen in de koekjes. Ze zijn wel lekker bros!!
BeantwoordenVerwijderenHoi Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldige site heb je. Ik ben pas 2 1/2 week bezig met GOK en dan is zo'n site als deze een aangename verrassing.
Bij de meeste van je recepten heb je ook gezet of het groen of oranje is voor GOK, maar bij dit recept voor volkoren speltkoekjes ontbreekt dit (of ik lees eroverheen). Ik neem aan dat ze oranje zijn?
Ik hoop nog veel van je recepten te gaan maken in de toekomst, bij deze daarvoor alvast bedankt.
Groetjes, Kim.
Beste Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenHartelijk dank voor het recept!
Ik heb vandaag andere koekjes gemaakt en was niet zo tevreden met het resultaat, de volgende keer ga ik jouw recept uitproberen!
Groet Maaike
Staat nu in de oven. Wel een ei er bij gedaan, want het deeg was erg droog. Ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenIk wil Honing gebruiken in plaats van suiker. Hoeveel gram Honing gebruik ik voor dit recept?
BeantwoordenVerwijderenIk heb er nog kaneelpoeder en wat rauwe cacao poeder doorgedaan plus wat havervlokken... Leuke en gezonde recepten staan er op deze site, bedankt nog , dat wordt smullen straks :-)
BeantwoordenVerwijderen