Appelkruimeltaart met spelt en amandelmeel
Zoals eerder beloofd vandaag het recept van een lekkere appeltaart.Tegen manlief had ik niets gezegd over een gezonde versie enzo... maar hij smulde ervan, vond hem zelfs lekkerder dan dat ik vroeger maakte. De versie met tarwebloem en suiker. Nee, die komt hier niet meer op tafel....
Ingrediënten (springvorm van 20 cm)
Recept printen
Ingrediënten (springvorm van 20 cm)
Recept printen
Bodem:
- 75 gram roomboter / kokosolie
- 50 gram agavesiroop
- snufje zout
- beetje citroenrasp
- 65 gram speltmeel
- 50 gram amandelmeel
- 750 á 1 kg appels in blokjes
- beetje kaneel
- Eventueel wat rozijnen/ cranberry's / stukjes amandelspijs / noten
Kruimeldeeg bovenkant
- 80 gram koude roomboter / kokosolie
- 50 gram palmsuiker / 50 gram agavesiroop
- snufje zout
- beetje citroenrasp
- 65 gram spelt
- 50 gram amandelmeel
Bereiding
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een deegbal. Laat deze een half uurtje in de koelkast rusten.
- Vet de springvorm in met een beetje boter / kokosolie.
- Bekleed met het deeg voor de bodem de springvorm. De bodem en een heel klein beetje de zijkant.
- Vul de taart met de appelvulling.
- Maak het kruimeldeeg, snel de ingredienten verkruimelen tussen je vingers zodat je brokjes krijgt.
- Stort het kruimeldeeg op de vulling, heel licht aandrukken.
- Bak de taart op 180 graden in 45 minuten goudbruin.
- Eventueel stukje folie op de bovenkant na een half uur, dit tegen het verbranden van het amandelmeel.
Smullen maar.
Extra tip: voeg aan de het deeg voor de bodem 2 eieren en 1 theelepel bicarbonaat toe, even mixen en je hebt een soort cake achtige bodem. Lekker in combinatie met de crunchy bovenkant.
Dit recept is voor Gok: oranje
Dit recept is voor Gok: oranje
Oh wat heerlijk ziet de taart eruit... kan ik niet even een bakkie komen doen :-)
BeantwoordenVerwijderenNee helaas hij is al op;)
BeantwoordenVerwijderenHeb ik net vanmiddag de suikervrije versie gemaakt... Nou ja, dan deze maar een andere keer proberen. :-)
BeantwoordenVerwijderenIk heb gisteren de taart gemaakt en vanmorgen lekker een stukje gehad. Heerlijk was het!! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenIk heb even een vraagje: gebruik je bij het kruimeldeeg speltmeel of speltbloem? (wat is eigenlijk het verschil...?)
BeantwoordenVerwijderenHet verschil is de maling. Volkorenmeel krijg je door het spelt grof te malen. Je ziet ook nog de o.a. vliesdeeltjes er in zitten. Om een fijne bloem te krijgen wordt de spelt veel langer gemalen en verschillende keren gezeefd zodat alle zemelen er uit zijn.
BeantwoordenVerwijderenJe kunt het vergelijken met volkorenmeel en tarwebloem. Van volkoren bak je bruin brood en van bloem bak je wit brood.
De voorkeur is dus voor volkorenspeltmeel, maar vanwege de goede voedingsstoffen blijft speltbloem ook nog voldoende gezond.
Bedankt voor je reactie! Maar maakt het dan in principe niks uit wat je gebruikt (behalve dan dat het volk.sp.meel gezonder is)? Volkoren Speltmeel of speltbloem? Want in sommige recepten wordt van allebei wat gebruikt. Waarom is dat dan?
VerwijderenVandaag deze appelkruimeltaart gemaakt. Ik kon niet echt een goede deegbal maken van het deeg voor de bodem; het was veel te nat. Dus ik heb daar 50 gram extra speltmeel aan toegevoegd. Zo kon ik er enigszins een deegbal van kneden en na het koelen/rusten in de koelkast was het deeg nog wat steviger geworden. Voor de rest HEERLIJK!!! Mijn man gaf als cijfer een 8-. :-)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor al de lekkere recepten!
In feite maakt het niet veel uit alleen is de volkorenmeel wat zwaarder. Door de combinatie met bloem maak je het iets luchtiger minder vast.
BeantwoordenVerwijderenEven vraagje voor de zekerheid staat / voor of of voor en? Concreet is het of 50gr palmsuiker of agave siroop of en/en?
BeantwoordenVerwijderenIk neem aan of/of , anders had het onder elkaar gestaan in het lijstje
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenAanstaande zaterdag is mijn vriend jarig, en ik wilde voor mezelf dan een lekkere taart maken (ik mag namelijk geen tarwe en suiker hebben), en jou taart lijkt me echt heel lekker!
Nu had ik nog wel een paar kleine vraagjes:
Is het ook mogelijk een room van custard te maken gezoet met bijv. rijststroop en deze op de bodem te doen en daaroverheen de appels?
In plaats van agave siroop kan ik ook rijststroop gebruiken in de bodem en de bovenkant?
Groetjes Jenny
Beste Jenny, goed dat je jezelf ook eentraktatie gunt. Rijststroop is idd een vervanger voor de agavesiroop.
BeantwoordenVerwijderenHet is heerlijk om een roomvulling te maken je hoeft dan geen bovenkant meer te doen. Zelf zou ik hem niet met custard maken maar alsvolgt: bedek de bodem met appelblokjes. Meng de volgende ingredienten goed door elkaar
Merg van 1 vanillestokje, 2 eieren en 2 eidooiers 30 gram maizena en 60 gram gesmolten roomboter en nog wat zoetstof naar smaak. Giet dit over de appelblokjes in de taartvorm, zodat alle blokjes bedekt zijn. Bak de taart 60 a 70 minuten in de oven. Smeer de bovenkant in met abrikozenmoes.
O ik krijg spontaan trek, ik denk dat ik hem morgen zo gaat maken. De ingredienten voor de room zijn bedoeld voor een springvorm van 24 cm.
Is dit iets voor je???? En kun je dat allemaal eten? Laat het me weten.
Groeten
Hee Jacoline!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de goede sugesties. Ga vanavond aan de slag!
In principe kan ik tegen al deze ingredienten, dus dat moet lukken.
Groetjes Jenny
Fijn Jenny dat je er tegen kan. Bij mij staat ie nu in de oven.
VerwijderenPlaats je nog een foto? Heb ik een voorbeeld van hoe het resultaat zou moeten zijn, altijd leuk!
BeantwoordenVerwijderenMaak je abrikozenmoes zelf of neem je uit een potje? Is het receptmdan nog GOK oranje?
BeantwoordenVerwijderenMiranda, je kunt het beide kiezen, natuurlijk, maar het blijft oranje, vanwege het fruit
VerwijderenIk heb deze afgelopen weekend gebakken, hij is heerlijk! Na 1 of 2 dagen is hij nog lekkerder!
BeantwoordenVerwijderenOp dit moment staat ie in de oven, ben heel benieuwd, het deeg was iig al lekker:)!
BeantwoordenVerwijderenIk kon er alleen geen kruimeldeeg van maken omdat het te nat was, ook niet na het toevoegen van extra meel..
Heb er maar ouderwetse streepjes van gemaakt.
Dat heb ik ook gedaan. Met geen mogelijkheid te verkruimelen dus dan maar hoe ik het gewend ben, (st)reepjes erbovenop. Bij mij staat de taart net een kwartiertje in de oven. Ben benieuwd...
VerwijderenDeze taart gemaakt als tegenhanger voor de gewone appeltaart waar mijn man 'patent' op heeft (naar het recept van zijn moeder met gewoon zelfrijzend bakmeel, margarine en basterdsuiker) 'Gelukkig' koos iedereen 'veilig', hahaha, de bekende taart en niet de mijne... op 1 na! En diegene vond 'm natuurlijk net als ik zaaaaaaaaalig! En nu.... is er nog een heerlijk groot stuk over! Bof ik even!
BeantwoordenVerwijderenIk heb wel extra speltmeel aan het onderdeegje toegevoegd want anders was het veeeel te plakkerig!
En lekker donkere en blanke rozijnen erin en stukjes abrikozen, mmmmmm!
Hallo ,
BeantwoordenVerwijderenKan deze taart ook alleen met amandelgebak gemaakt worden?
Groet Marja
Marja, je kunt inderdaad een appeltaart bakken van alleen amandelmeel. Je krijgt dan meer een korstdeeg. Ik heb dat recept wel ergens liggen. Interesse? Mail me dan even.
VerwijderenEn wil je dit recept, dan zou ik zeggen, probeer het en laat het me weten!
Succes
mag ik dat recept ook mijn zoontje heeft glutenallergie en volgensmij mag hij dan ook geen spelt
VerwijderenIk bedoel amadelmeel
BeantwoordenVerwijderenIk maakte ook al vaker deze appeltaart, maar dan net even iets anders; volgens recept van I.Lemmers zonder suiker, met stevia.
BeantwoordenVerwijderen1 kilo zurige appels
4 eieren
175 gr amandelmeel
60 gr. roomboter, op kamertemperatuur
60ml slagroom
2 volle eetl. kaneel
1 thl stevia
1 thl. wijnsteen bakpoeder (ik gebruikte bakpoeder)
1 thl amandel eccence
snuf zout
*Schil de appels en maak er partje of blokjes van, strooi er kaneel over.
Klop de eieren 2 minuten.
Meng overige ingrediënten door elkaar.
Schep 1/3 van het mengsel in een niet te grote vorm of cake blik.
Verdeel hier de appels op en bedek met de rest van het mengsel.
Bak de taart 45 min. op 160 graden.
Als extra smeerde ik de taart, als hij is afgekoeld, in met ongezoete opgeklopte slagroom en strooide er zelf gemaakte notenmusli over, die overigens ook heerlijk is op een schaaltje griekse yoghurt;
150 gr gemengde noten ( geen cashew)
3 eetl. gebroken lijnzaad
1 eetl. koekkruiden
2-3 eetl. zonnenbloempitten
2-3 eetl. pompoenpitten
3 eetl. gesmolten kokos olie
7,5 gr. vloeibare stevia
* Hak de noten en de pitten (zonder de lijnzaad) grof/fijn, ik doe het met een groot mes op een snijplank.
Doe over in een schaal en roer de lijnzaad erdoor, de koekkruiden en de zoetstof.
Roer als laatste de gesmolten kokosolie erdoor.
Spreid dit mengsel uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bakken op 150 graden - 20 minuten.
Bewaren in een goed afgesoten pot.
Hi Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit fantastische recept. 2 Weken geleden heb ik deze taart gemaakt voor collega's met 'volle'-ruwe rietsuiker, zoals dat hier direct vertaald in de winkels heet in Wenen. Collega'S vonden het super, keer wat anders dan de Weense Apfelstrudel. Nu zit de 2e in de oven voor morgen voor op werk met agavesiroop. Ben erg benieuwd. Eerste keer dat ik daarmee bak.
Heb je tips in wat voor type winkel je amandelmeel kan vinden?
Nogmaals bedank! Kijk ernaar uit de volgende een ander recept te proberen van je site.
Groet Jula
Wat is GOK?
BeantwoordenVerwijderenGa deze taart ook proberen! Ben helemaal geen bakster, maar dit klinkt goed!
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenNou, de taart is aardig mislukt... Wel lekker, maar het deeg was véél te weinig. Moet echt twee keer zoveel deeg hebben. (En het lukte me niet om kruimeldeeg te maken...) Maar dat amandeldeeg is nogal duur.... Nu lees ik trouwens op een andere site weer dat agavesiroop slecht is! Pfft, een mens kan het echt niet meer bijhouden....
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenGisteren heb ik deze kruimelappeltaart gemaakt.Helaas blijft de appeltaart erg zacht. De smaak is heerlijk. Kun je me vertellen wat ik niet goed doe. Ik heb kokosbloemsuiker gebruikt ipv palmsuiker..
Lekkerder dan die van mijn moeder.
BeantwoordenVerwijderenOok ik had het probleem dat het deeg wat meer speltbloem nodig had. Maar verder echt heerlijk.
Dank voor het recept. Grtjs Marieke
Deze taart is gemaakt met speltmeel en dat kan meer vocht bevatten dan speltbloem. Dus dat kan zeker een verschil van deegstructuur geven. Zo zit er ook verschil tussen de soorten speltmeel heb ik intussen ervaren. Het ene kan meer vocht bevatten dan er andere. Ik zal van de week de taart nogmaals bakken en kijken of er nog iets verbetert aan kan worden.
BeantwoordenVerwijderenGisteren deze taart gebakken... Rook heerlijk en dat was hij ook!
BeantwoordenVerwijderenNiet zo mierzoet als die suppermarkt-appeltaarten
Zou ik de agave ook door honing kunnen vervangen? Of zou de structuur en of maak dan veel wijzigen?
Gr.
Annie
Zo wat klinkt dit lekker! Ook ik heb de vraag of de agave vervangen kan worden door honing of palmsuiker in de bodem? Ik ga hem maken voor mijn zoon zijn 7de verjaardag.
BeantwoordenVerwijderenAlleen wij hebben een vorm van 26cm, doe ik dan alles maal 1.5 ofzo?
Alvast bedankt.
Groetjes thamar
Je kunt de agave ook vervangen voor honing, wel even proeven want agave heeft een sterkere smaak dan honing. Palmsuiker of kokosbloemsuiker is zeker ook een goede vervanger! En voor een grote vorm zou ik inderdaad 1,5 x het recept nemen. Succes met bakken.
VerwijderenKlinkt goed. Die ga ik vanavond ook maken. Klopt het dat er geen eieren in moeten? Alvast bedankt
BeantwoordenVerwijderenVandaag deze taart gemaakt. Super lekker. Bedankt voor dit recept. Heb wel ook wat meer speltbloem voor de bodem moeten gebruiken omdat die anders te nat was. Ik heb speltbloem nr 630 gebruikt.
BeantwoordenVerwijderenVandaag deze appeltaart gebakken. De bodem had droger gekunt maar dat doet niets af aan de smaak...jammie
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijk recept!! Ik heb ook de rozijnen, en verschillende noten toegevoegd dat is echt een aanrader! Ik had ook moeite om de bodem en de bovenkant droog te krijgen. Ik heb extra spelt en amandelmeel gebruikt en toen kon ik er een bal van maken, maar de bovenkant kreeg ik niet kruimelig. Heb je daar misschien nog een tip voor?
BeantwoordenVerwijderenIk heb vandaag deze appeltaart gemaakt, eg lekker. Heb twee kleine dingetje anders gedaan: appeltjes samen met kaneel en rozijnen even in de pan gedaan, en daarna pas op de bodem. Op de bodem heb ik nog eerst wat havermout gestrooid, om te zorgen dat de bodem niet te nat wordt.
BeantwoordenVerwijderenIk ga deze taart zeker vaker maken!
Goedenavond Jacoline,
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je vele recepten! In het recept van de appelkruimeltaart staat bij het kruimeldeeg bovenkant 65 gram spelt. Kan ik ervan uit gaan dat hier bedoeld wordt speltmeel? Heb je verder nog tips om dit goed te verkruimelen? Dit lukte mij niet, daarvoor was het deeg iets te plakkerig. De taart staat nu in de oven, ben heel benieuwd naar het resultaat.
Groeten, Laura
Ik heb deze taart nu al een paar keer gemaakt, en hij is keer op keer weer heerlijk! Ik heb het deeg wat langer in de koelkast laten staan zodat het makkelijk te kruimelen was. Bedankt voor het delen van dit recept Jacoline!
BeantwoordenVerwijderenHoi jacoline, bedankt voor al je lekkere recepten.nou lees ik tochef vaak dat agavesiroop niet goed zou zijn en ahorn siroop beter. Wat vind jij daarvan.?
BeantwoordenVerwijderengroetjes paulette
ha Jacoline, vanmiddag deze appeltaart gemaakt. Smaak is geweldig, maar de bodem is helemaal zompig. Wat doe ik verkeerd?
BeantwoordenVerwijderen