woensdag 31 oktober 2012

Volkoren speltkoekjes met rozijnen en noten (suikervrij)


Volkoren speltkoekjes met gedroogd fruit en noten


Wat is beter dan een gezond koekje? Wat dacht je van een hele stapel gezonde koekjes? Mmmm, ja dat is beter. Veel beter. Van deze koekjes blijf je eten, nu vind ik dat helemaal niet erg....ze zijn oer gezond!
Dit is nou een lekker koekje voor bij de thee, maar ook handig om een stapel mee te nemen tijdens een flinke boswandeling!

Ingrediƫnten
(ca 20 koekjes)
Recept printen

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram havermout
  • 125 gram rozijnen
  • 75 gram abrikozen in stukjes gesneden
  • 15 gram sesamzaad
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gehakte noten (bv hazelnoten en amandelen)
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 2 theelepels honing
  • 175 gram verse appelsap
  • snufje kaneel

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Roer alle ingrediƫnten in een ruime kom goed door elkaar en kneed er een bal van.
  3. Leg de bal op een bakplaat en rol met een deegroller het geheel uit tot een vierkant, tot dat het geheel ongeveer 1 cm dik is.
  4. Bak de koek in ongeveer 40 minuten gaar en goud bruin.
  5. Snij de koek direct uit de oven in reepjes.
Tip:
- Varieer met verschillende noten of ander gedroogd fruit.
- Je kunt ook nog een geprakte banaan aan het mengsel toevoegen



















Dit recept is voor Gok: oranje






8 opmerkingen:

  1. hoi Jacoline,
    Wat als ik geen kokosolie heb, zou je ook boter kunnengebruiken?
    Groetjes, Mathilde
    P.S. ik ga morgen de badcape van Silas brengen, je hoort er nog wel van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, je kunt gewoon de kokosolie vervangen door roomboter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jacoline,
    Mjam, ziet er lekker uit. Dit is echt helemaal mijn blog...nu ga ik weer teveel bakken! Maar ik vroeg me af of dit nou iets is wat je kinderen ook lekker vinden? Mijne zijn 2 en 4. De net geprobeerde kaascracker...eens kijken, ah, de jongste heeft zowel die van haar broer (geen succes) als haarzelf opgegeten. Mooi. Heb jij nog een tussendoortje die echt een succes zijn bij je kinderen? Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Berrith, leuk dat je nog meer gaat bakken... en als het gezond is is het toch niet zo erg? Als je kinderen van rozijnen houden vinden ze dit vast lekker... en het is per kind zo verschillend. Ik heb ook 2 verschillende kinderen, een zoete kauw en een hartige. Ook best lastig. Soepstengsels zijn favoriet maar ook de bounty's, volkoren speltkoekjes en de havermoutkoekjes. Ze eten bij mij ook veel fruit, handje noten of gedroogd fruit, bakje met stukjes kaas en komkommer gaat er ook vaak wel in. Heb je hier wat aan? Groetjes

      Verwijderen
  4. De koekjes zijn echt heerlijk! Ze vullen goed en ik heb veel minder behoefte aan andere supermarktkoeken. Die kunnen hier echt niet tegenop.
    Groetjes, Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De koekjes waren heel erg lekker! En heel simpel te maken ook. M'n neefje die op bezoek was en geen (geraffineerde) suiker mag was er helemaal weg van. Ze waren jammer genoeg heel snel op, snel nieuwe bakken dus!
    Ben heel erg blij dat ik deze website gevonden heb! Sowieso kook en bak ik altijd alles zelf 'from scratch', maar ik ben sinds een candida dieet helemaal into koolhydraat- en suikerarm eten. Jouw recepten zijn een goed startpunt voor mijn eigen experimenten met amandel/kokosmeel, stevia, etc. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Jacoline,
    Leuk jouw blog gevonden te hebben. Sinds een week ben ik bezig om zo veel mogelijk lactose en suikervrij te koken/eten... Maar ik mis gewoon heel erg mijn lekkere snacks. Ik vond dit recept er heel lekker uit zien.. Echter mag ik voorlopig ook geen haver. Kan ik de havermout ergens voor vervangen of uit het recept laten?
    Alvast Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Jacoline, net met mijn jongste dochter van 3 en half deze koekjes gebakken, maar even een vraag klopt het dat de koek zacht blijft?

    BeantwoordenVerwijderen