vrijdag 4 januari 2013

Crackers van amandelmeel met zongedroogde tomaatjes


Glutenvrije crackers van amandelmeel met zongedroogde tomaten en rozemarijn


O, wat zijn deze crackers heerlijk. Snel en makkelijk te maken, Lekker voor bij de borrel, hartige trek als tussendoortje of lekker als lunch met een groene salade.
Ik vind ze helemaal super omdat ze glutenvrij zijn en ook nog eens koolhydraatarm. Voor de variatie is het ook erg lekker om wat stukjes olijven er door heen te doen.


Ingrediënten
Recept: printen
  • 150 gram amandelmeel
  • 4 zongedroogde tomaten in olie, in dunne reepjes gesneden
  • snufje zout (liefst Keltisch zeezout)
  • 1 los geklopt ei
  • halve eetlepel fijn geknipte rozemarijn
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Voeg alle ingrediënten in een kom en kneed er een samenhangende bal van
  3. Rol het deeg tussen 2 lagen bakpapier uit totdat ze heel dun zijn, ongeveer  3 á 4 mm 
  4. Snijd het deeg met een scherp mes of pizza mes in gewenste grootte
  5. Leg het deeg + bakpapier op een bakplaat 
  6. Bak de crackers op 175 graden in circa 13 á 14 minuten goudbruin en knapperig.
  7. Breek ze voorzichtig los en draai ze op de bakplaat. Bak deze kant nog 2 minuten.
  8. Laat ze goed afkoelen en bewaren in een afgesloten doos.

Dit recept is voor Gok: groen






28 opmerkingen:

  1. Hi, allereerst nog de beste wensen!
    De crackers zien er lekker uit. Maar kan het ook zonder ei?
    gr Lide

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Lide, je zou kunnen proberen om kokosolie toe te voegen in plaats van ei. Ik zou ongeveer 50 gram aanhouden. Maar of ze ook zo lekker knapperig worden weet ik niet. Een kwestie van uitproberen. Laat je het me weten of het lukt of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal goed dus 50 gr kokosolie. Ik ga het van de week even uitproberen. Dank alvast en ik laat het weten. Gr Lide

      Verwijderen
  3. Dit ziet er heerlijk uit zeg! Ga ik binnenkort eens proberen. Bedankt voor het recept. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Net gemaakt, ze zijn heerlijk, warm gegeten met ham en kaas.
    Leuke site met lekkere gok-recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Hoi,
    Nu ik heb het op de speltcracker manier geprobeerd met amandelmeel. En ze glimmen niet zo mooi,maar zijn wel krokant. Dus alleen meel, water en zout....en dan rozemarijn en gedroogde tomaatjes.
    Ik dacht ik laat het nog even weten
    Gr Lide

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze liggen weer in de oven, nu ook weer met knoflookolijven er in.
    Dit wordt een blijvertje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Jacoline, vraagje: hoeveel crackers haal je uit dit deeg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alice beetje afhankelijk hoe groot je ze snijd. Maar ik had het deeg uitgerold tot bijna de grootte van mijn bakblik. Heb je hier wat aan?

      Verwijderen
  8. Dank Jacoline, ja dat ligt weer aan de grootte van je oven.... Ik heb een combi oven die niet al te grootis. Het blik is (even meten :-) ) 30x35. ik ben ze nu aant bakken. Ik hou je op de hoogte.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ze zijn heerlijk! Heb je ook crackers van kastanjemeel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karmijn, ik heb nog niet met kastanjemeel gebakken. Is het vergelijkbaar met amandelmeel? Dan zou je dat dus in de plaats kunnen nemen....

      Verwijderen
  10. Ik heb dit weekend gasten en wil allerhande hapjes maken. Dit lijkt me perfect om bij de olijventapenade te serveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een inspirerende site! Bedankt hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze zijn echt geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Zou het ook mogelijk zijn om deze crackers ipv hartig, zoet te maken voor een lekker ontbijtje? Ik bedoel dan ipv tomaatjes, daar gedroogd fruit (eventueel geweld)aan toe te voegen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan zeker, dunne reepjes abrikozen bv of dadels. Eet smakelijk!

      Verwijderen
  14. Erg lekker, Jacoline! Ik ontdek steeds weer nieuwe dingen. Teveel om op te eten:)!!!
    Groetjes,
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ook lekker met een wat extra peper en wat fijn gesneden verse basilicum. Na het uitrollen insmeren met een klein restje losgeklopt ei en bestrooien met zonnebloem of pompoen pitten. Dan zien ze erg Nog lekkerder uit een gaan mooi glanzen. Wel goed bruin bakken anders blijven ze zacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Begrijp ik het goed dat ik het amandelmeel kan vervangen door speltmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jacomien, nee dit recept is echt voor amandelmeel. Er is een recept voor speltcrackers, die staat op de website

      Verwijderen
  17. Ziet er heerlijk uit! Hoeveel koolhydraten zitten hier nu in?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo, een nieuwe cracker die gaan we uit proberen.
    Vind ze eerlijk, maar zijn niet echt knapperig.
    En als ik ze langer in de oven laat zitten, verbranden ze denk ik.

    Groetjes Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoeveel moet er in als je gedroogde rozemarijn gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi, wat een leuke site!
    Ik zit braaf aan een koolhydraat arm ... dieet?
    om daarna een gezonde start te maken!

    Is er een soort gelijk recept voor kokosmeel ipv amandelmeel?
    Ik hou hier wat meer van ivm minder vetten, minder calorieën en langer houdbaar!

    Groetjes,
    Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heb lekker cracker s met pompoen pitten er door ipv zongedroogde tomaten en grof zeezout er over gestrooid

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi jacoline
    Net de crackers gebakken maar ze zijn echter niet echt krokant wat kan ik daar aan doen

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hoi jacoline
    Net de crackers gebakken maar ze zijn echter niet echt krokant wat kan ik daar aan doen

    BeantwoordenVerwijderen