donderdag 23 mei 2013

Spelt eierkoeken


Spelt eierkoeken


In de afgelopen maanden heb ik veel verzoeken gekregen om een recept voor spelt eierkoeken. Ik ben niet zo dol op de eierkoeken, ik vind het suiker bommen!
Maar ja,... ik kon er niet onder uit. Ik heb ze verschillende keren gemaakt en altijd met kokosbloemsuiker. Daar krijgen ze ook een mooie bruine kleur van en dat niet alleen, kokosbloemsuiker vind ik een goed alternatief voor gewone suiker. Maar mijn voorkeur gaat uit naar minder zoet. Zelf eet ik eigenlijk nooit meer suikers dan de natuurlijke suikers uit honing en een stukje chocola, maar dan wel 85% cacao.
Deze koeken zijn lekker, bros, knapperig en luchtig. En vinden gretig aftrek, zelfs belegd met wat honing of jam of pindakaas!

Ingrediënten (8 stuks)
Recept printen

  • 2 eieren (gesplitst)
  • 75 gram kokosbloemsuiker (palmsuiker kan ook maar geeft een iets andere smaak)
  • 100 gram speltbloem (wel even zeven in een zeef)
  • theelepel honing
  • 2 theelepels baking soda

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Splits de eieren en klop het eiwit stijf.
  3. Voeg dan eetlepel voor eetlepel de suiker aan het eiwit toe, blijf steeds kloppen.
  4. Schep dan heel rustig het eigeel en de honing doorheen.
  5. Voeg de baking soda toe aan de speltbloem en meng het goed door elkaar.
  6. Schep de bloem heel voorzichtig door het stijve eiwit. Doe dit zeker in 3 delen, zo blijft het beslag luchtig.
  7. Laat het geheel een paar minuten staan.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  9. Schep een flinke eetlepel op de bakplaat van het mengsel. Houd er rekening mee dat ze nog een klein beetje uitlopen.
  10. Bak de koeken in ongeveer 15 minuten gaar.
  11. Laat ze afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: oranje












26 opmerkingen:

  1. Hoi Jacoline! Wil ik voor het weekend maken....maar ik heb palmsuiker (oerzoet) in huis; is dat een beetje te vergelijken met kokossuiker? Enne.....de amandelmeelzandkoekjes zijn echt superlekker, evenals je ontbijtkoek!!!! Ben toch blij dat ik met mijn neus in jouw recepten ben gevallen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ze staan hier af te koelen op het rooster, maar ze zijn niet bros en knapperig, maar zoals ik een eierkoek ken; een sponzig en zacht. Ik heb wel precies je recept gevolgd met als enige verschil dat ik de eidooiers ook door het beslag gemixt hebt. Ik denk dat de kinderen heel blij zijn met het resultaat, als de oudste uit school is, zal ik ze eens laten proeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk! Zelfs m'n vriend, die normaal gesproken een beetje sceptisch tegenover al die baksels staat, vindt ze lekker. Bedankt voor het recept. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Super lekker gerecht! Mijn man en mijn kinderen zijn ook al fan van je spelt koeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi,

    Ik heb ze net gemaakt met zuiveringszout (natriumbicarbonaat) en het stonk al toen het uit de oven kwam.
    De smaak was nog erger, bah! Ik heb dit al eerder gehad met een ontbijtkoek.
    Met wijnsteenzuurbakpoeder gaat het wel goed, dat ga ik nu dus ook met deze proberen.

    Maar wat is nou baking soda?

    Alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thamar wat vreemd.... Bij leestips staat een stukje over baking soda. Wellicht heb je daar iets aan

      Verwijderen
  6. Hoi Jacoline,

    Ik heb het al 3 keer gehad (1 keer met ontbijtkoek, 1 keer met speltbrood en nu met deze eierkoeken) ik had je stukje al gelezen over baking soda, wordt er niet wijzer van.
    Ik heb die van tendo's, 1 kilo voor 5,00, moet niet uitmaken toch? (is natriumbicarbonaat) Ik maak er mee schoon en was er mijn haar mee:)
    Maar bakken lukt dus niet. Welke gebruik jij?

    De 2de poging was wel gelukt met de wijnsteenzuurbakpoeder, ze waren heerlijk, maar wat droog. Had ze 12,5 minuut gedaan, kan volgende keer denk ik wel 10,5 ofzo:)
    Bedankt voor dit fijne recept, ook leuk als traktatie met een gezonde versiering erop of slagroom met aardbeien:)

    Groetjes thamar

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Jacoline,

    Zou ik de speltbloem ook kunnen vervangen voor carbquick carbalose bloem?

    Groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mariska de bloem die jij noemt ken ik niet. Je kunt het vervangen door heel veel andere meelsoorten dus wellicht ook door deze. Probeer het eens zou ik zeggen. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik heb ze 2x gemaakt, 1e keer wilde de eiwitten niet goed pieken en had ik lekkere kleffe eierkoekjes. De 2e keer piekten de eiwitten wel en had ik droge bolle eierkoekjes. Persoonlijk vind ik de kleffe lekkerder, maar de staat van de eiwitten bepaalt dus het soort eierkoekje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. vooraf je bakje goed vetvrij maken met citroensap dan pieken de eiwitten beter ;-)

      Verwijderen
  10. Moet baking soda niet met een zuur gemengd voor de werking?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. kan dit ook met speltmeel ipv bloem en wat zijn andere suikeralternatieven?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gisteren de spelt eierkoeken gemaak en....ze zijn zo lekker dat ze vandaag al op zijn...mmm. Ik heb volkoren speltmeel gebruikt en dat ging prima. Bedankt. Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kan je de kokosbloemsuiker ook vervangen voor een gezonder alternatief? Is stevia bijvoorbeeld gezonder? En zo ja hoeveel stevia moet je dan gebruiken want t is veel zoeter dan suiker staat op de verpakking...

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik mag geen kippen eieren, kan ik dit vervangen door iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mijn eierkoeken zijn verschrikkelijk bitter als je ze doorslikt. Hoe kan dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De mijne ook! Ik heb het recept nauwkeurig gevolgd. Misschien toch de kokosbloesemsuiker? Ik
      Vind het al zo veel!

      Verwijderen
    2. Nee hoor, dat is de baking soda; die laat een vieze nasmaak in gerechten zonder (karne)melk.

      Verwijderen
  16. Daar ik maar 7 schepjpen kwijt kon op mijn bakplaat hebben ze dezelfde afmeting als in de winkel. En ze zijn verrukkuluk.....

    Groetjes thea

    BeantwoordenVerwijderen
  17. kan je ook meel ipv bloem gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hallo allemaal,

    ik val zomaar middenin bovenstaand baking-sodaverhaal, maar misschien dat ik kan helpen.
    je hebt namelijk 2 soorten zuiveringszout: de huishoudschoonmaakversie en de eetbare versie. Het is zelfs schadelijk de schoonmaakversie te eten. Let dus goed op wat je koopt. Als je denkt een goedkope grootverpakking gevonden te hebben, kan het wel eens schoonmaakmiddel zijn en die heeft een bijtend effect op de huid bij eco-shampoo en deo en dus ook echt vies door het eten.

    Hopelijk helpt dit.

    vriendelijke groetjes,
    rieta

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ze zojuist gemaakt met Stevia bakpoeder (dus om te eten) maar ook deze laat een vreselijk nare smaak op de tong achter. Enig idee hoe dát dan kan? Ikzelf denk eigenlijk dat het toch aan de kokosbloesemsuiker ligt.

      Verwijderen
  19. Mijn eierkoeken zijn goed gelukt, smaken bros voor herhaling vatbaar gemaakt met palmsuiker

    BeantwoordenVerwijderen
  20. goed gelukt. gewoon bakpoeder gebruikt. waarom ook niet?? alleen zit er geen smaak aan de koeken. wat kun je daar aan doen??

    BeantwoordenVerwijderen