woensdag 29 januari 2014

Walnotentaart



Walnotentaart

Ik besef heel goed dat iedereen af en toe wel eens van een lekker taartje wil snoepen. Niet te vaak.. maar in het weekend is het toch wel extra feestelijk.
Dit walnotentaartje is gewoon, zonder opsmuk, al lekker genoeg. Voor een feestje is een uitgebreide versie echt een extra lekkernij.
Als de taart gebakken is kun je hem halveren en lekker vol smeren met stijf geklopte slagroom, een paar stukjes vers fruit er boven op en smullen maar.
De andere versie is met een frosting,  lekker plakkerig, beetje zoetig... de kinderen zijn er vaak dol op en likken het er graag af, met wat gehakte walnoten er bovenop maakt het taartje extra smaakvol.

Ingrediënten
Recept: printen
  • 200 gram walnoten
  • 1 theelepel baking soda
  • 50 gram pure chocola minimaal 70% cacao, ook heel lekker zijn pure cacao nibs
  • 50 gram honing
  • 100 gram zachte kokosolie (of roomboter)
  • 5 eieren, gesplitst in eiwitten en eidooiers

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Vet een springvorm in van 20 cm, leg eventueel op de bodem van de springvorm bakpapier
  3. Klop de eidooiers met een vork los en voeg dan de honing en kokosolie toe, even goed door elkaar roeren zodat het een glad mengsel is
  4. Maal in een keukenmachine de chocola tot kleine stukjes
  5. Maal in een keukenmachine de walnoten fijn en voeg daar de baking soda en chocoladestukjes aan toe
  6. Klop de eiwitten stijf in een schone en vetvrije kom
  7. Voeg nu het walnotenmengsel toe aan het eidooier mengsel, goed door elkaar roeren
  8. Schep nu voorzichtig het eiwitschuim door het mengsel. Je kunt dit het beste in 3 delen doen, zodat het mengsel luchtig blijft
  9. Stort het beslag in de springvorm en zet de taart in de oven
  10. Bak de taart in ongeveer 50 - 60 minuten gaar. De taart is gaar wanneer een satéprikker er schoon uit komt.
  11. Laat de taart minimaal 15 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de springvorm en laat de taart verder op een rooster afkoelen.

Voor de honing frosting: meng 100 gram zachte roomkaas met 20 gram honing, goed roeren zodat het één geheel is. Smeer de bovenkant van het taartje in met de frosting en strooi er wat gehakte walnoten overheen.

Eet smakelijk!














21 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker, echter mijn man kan niet tegen walnoten. Zou dat ook te vervangen zijn door hazelnoten bijvoorbeeld of amandelen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja Lineke, je kunt het heel goed vervangen. Ik zou dan voor hazelnoten kiezen die zijn wat smakelijk voor dit taartje dan de amandelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jacoline Nog een zuivelvrij idee voor de frosting? Gluten en lactosevrij hier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Yvonne,

      Ik heb bij Jumbo een lactosevrije roomkaas naturel gekocht. Krijg van zuivel altijd buikpijn, maar van deze roomkaas niet.

      Gr. Marian

      Verwijderen
  4. Dankjewel!! Ik heb vandaag je suikervrije brood geprobeerd toen m'n vriendin kwam lunchen en die viel érg in de smaak:) Deze ga ik ook een keer proberen, want ik door de weeks lukt het me wel om geen zoete, suikerdingen te eten, maar op zondag... als het hier, zoals we dat noemen 'lekkernijendag' is...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb je taartje vandaag gemaakt en hij was superlekker!!
    Heb op mijn blog een linkje naar je recept gezet, dit gun ik iedereen:)
    Groetjes,
    Lineke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hij is echt heeerlijk!!! :D Wat een traktatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fijn dat jullie het taartje lekker vinden! Super leuk om te horen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hmm, klinkt heerlijk! Ik hou zelf erg van de smaak van sesamzaad, ik denk dat ik 50 gram van de walnoten daardoor vervang! :)
    Als je het beslag over muffinvormpjes verdeelt, hoeveel muffins kun je dan ongeveer maken denk je? En moet de baktijd dan aangepast worden?

    Groetjes, Linde

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh, en een eetlepel kaneel toevoegen aan de slagroom bij het kloppen lijkt me ook een heerlijke toevoeging! Heerlijk, ik houd van dit soort recepten: een goede basis om zelf je eigen draai aan te geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weer een heerlijk recept. Heb hem gemaakt met de frosting van lactosevrije roomkaas en honing en hij was in no-time op.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Voor de 2de keer taartje gemaakt slagroom erop en laagje ertussen, zó lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb hem gemaakt van hazelnootmeel met een laagje abrikozenjam ertussen.
    Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Goedenavond! De taart lijkt mij onwijs lekker, maar ik heb toch een vraag. Ik bak nog niet zo heel lang en ik ga nu voor het eerst glutenvrij bakken. Klopt het dat hier helemaal geen meel gebruikt wordt? Dus ook geen glutenvrij bakprodukt?
    Ik hoor het graag :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Jacqueline, dit lijkt mij een prachtig recept en ik wil het met kerst op tafel toveren. Maar voor hoeveel personen zijn deze hoeveelheden?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bedankt Jacoline voor je snelle reactie! ik ga vanmiddag aan de slag. Voor ons gezin is dit de eerste koolhydraatarme kerst dus we gaan allemaal met iets nieuws aan de slag. Jouw website wordt bij ons veel en graag gebruikt. Binnen 1 jaar zijn we allemaal van morbide obesitas (ik -48 kg) naar een normaal gewicht gegaan door koolhydraatarm te koken, meer te bewegen en vooral lekker geen calorieën te tellen. We hebben een heel nieuwe levensstijl ontdekt, dus niet alleen dank voor je reactie, maar ook erg bedankt voor je website. Letterlijk levensreddend advies!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. An excellent congratulations for an excellent subject and an excellent blog !!!

    voyance en ligne

    BeantwoordenVerwijderen