woensdag 26 maart 2014

Appeltaart



Appeltaart maar dan net weer even anders


Soms ontbreekt het mij aan energie en inspiratie om iets nieuws te koken of te bakken. Dan gaat alles op de automatische piloot en ben ik blij dat ik mijn dagelijkse taken redelijk kan volbrengen. 
Tot gisteren... eindelijk weer eens een beetje meer energie en dan sta ik direct weer in de keuken. 
En dan 'tover' ik ineens een nieuwe heerlijke appeltaart......
Een punt appeltaart gaat er altijd wel in, lekker bij een bak koffie of mok thee. Deze appeltaart is weer net even anders want ik heb geen gebruik gemaakt van melk en boter. En ja, natuurlijk is dit ook weer een zeer geslaagd recept. Zeker handig voor allerlei allergieën of intoleranties. Maar niet getreurd, deze taart is voor iedereen een smaakvol gebakje


Ingrediënten
Recept: printen
  • springvorm van 20 cm
  • 5 grote appels
  • 4 eieren (gesplitst)
  • 50 gram kokosbloemsuiker
  • beetje citroensap
  • snuf kaneel
  • 150 gram speltbloem
  • 1 theelepel baking soda

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier
  3. Snij de appel in kleine blokjes en sprenkel er een beetje citroensap over heen
  4. Splits de eieren en klop het eiwit, in een zeer schone kom, stijf. 
  5. Klop in een andere kom de eidooiers tot een schuimig mengsel. 
  6. Voeg dan de speltbloem, suiker en kaneel toe aan het eidooier mengsel. Dit wordt een beetje een droog en korrelig mengsel, maar dat komt wel goed.
  7. Spatel dan het eiwit door het eidooier mengsel, voorzichtig want het moet luchtig blijven, maar ook niet te voorzichtig want het moet een egaal mengsel worden. 
  8. Schep de appelblokjes er ook doorheen.
  9. Voeg dan het gehele mengsel in de springvorm en bak de appeltaart in 40 á 45 minuten gaar en goudbruin.
  10. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem aansnijd.
Eet smakelijk!








14 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit!
    Maar er zit wel ei in, ook al zeg je van niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is boter en melk niet hetzelfde als ei....

      Verwijderen
  2. Ziet er super lekker uit! Ik zoek nog steeds een goed recept voor suikervrije appeltaart. Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij zit nu in de oven... ik ben benieuwd, het deeg bleef wel heel korrelig, maar nu in de oven lijkt het toch een egaal te worden.
    Petra C.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijke taart/cake. 5 grote appels zijn een rekbaar begrip. Ik kocht grote goudrenetten en twee bleken al meer dan voldoende te zijn. We houdennhem erin! Dank voor het recept, Addy

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op welk moment gebruik je de baking soda in dit recept? Ik kan dit namelijk niet terug vinden in de bereidingswijze van deze taart.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze vanmiddag gemaakt, recept gehalveerd en (22 minuten) gebakken in een muffinbakblik.
    Was een succes! Jammer dat ik geen foto kan uploaden.
    Vanavond worden ze gekeurd ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Jacoliene
    Kun speltbloem ook vervangen door speltmeel

    BeantwoordenVerwijderen
  8. heb hem gemaakt, staat in oven, houd ik een zakje backing soda over? STond niet in uitleg grrr

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hij zit nu in de oven, ben benieuwd! Miste wel de baking soda in het recept, dus dat heb ik maar toegevoegd aan de eidooiers ;-)

    BeantwoordenVerwijderen