donderdag 5 april 2012

Volkoren soepstengels


Een soepstengel is heel gewoon, maar wel erg lekker. Ze vinden hier gretig aftrek. Aangezien ze van gekochte soepstengels kunnen blijven eten... wilde ik graag een voedzame en gezonde soepstengel maken.
Het is erg leuk om zelf te bakken, de kinderen kunnen ook heel goed meehelpen. Ze vinden het leuk om met de handjes het deeg te rollen, ei er overheen te kwasten en te 'versieren' met lekkere zaadjes.
Ik kies voor volkorenmeel, is gezond en vezelrijk en goed geschikt als tussendoortje..... of.... zelfs lekker bij een kommetje tomatensoep.

Ze zijn echt eenvoudig te maken, doe geen moeite om ze allemaal even groot of dik te maken. Juist verschillend en krom zijn ze leuk om te zien. Je kunt ze in allerlei vormen of figuren bakken.



IngrediĆ«nten ( voor ong. 25 stuks)



  • 200 gram lauw water
  • 45 gram olijfolie
  • 330 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 2 gram droge gist
  • 1 ei los geklopt
  • zaden voor garnering, denk aan: sesam, maanzaad, gebroken lijnzaad, zonnebloempitten, anijszaad etc


Bereiding


Doe het water met de olie, de suiker en het zout in een grote kom. Doe het meel er bovenop en maak een kuiltje waar je de gist in doet. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot het stevig, maar soepel aanvoelt. Als het deeg te vochtig is (aan je handen plakt) doe je er wat meel bij.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kneed het deeg na het rijzen even door en rol het uit tot een lap van een centimeter dik. Snijd er lange repen af. Rol ze nog wat met je handen, zodat ze wat ronder worden van vorm.
Leg de stengels op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de stengels met losgeklopt ei en bestrooi ze met de zaadjes. 
Zelf draai ik dan nog met de zoutmolen over de stengels zodat ze iets meer 'pit' krijgen.
Bak de soepstengels in 20 minuten bruin, dikkere stengels ongeveer 30 minuten.

Je kunt de stengels 5 dagen bewaren in een afgesloten blik.






3 opmerkingen:

  1. Mmm, heerlijk! Omdat ik er geen tijd (zin) voor had om het deeg te laten rijzen heb ik de gist vervangen door een tl bakpoeder, ging prima!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik volkoren speltmeel gebruik, moet ik dan dezelfde verhoudingen aanhouden?

    BeantwoordenVerwijderen