dinsdag 16 oktober 2012

Zelf chocola maken

Chocola van rauwe cacao met noten

Chocola vind ik mijn hele leven al verschrikkelijk lekker, als ik de kans kreeg at ik een hele reep in 1 x op.
't Was natuurlijk vooral de suiker die er in zit die ik nodig had....maar dat weet ik pas sinds kort.
Gelukkig is dat nu verleden tijd en kan ik intens genieten van een super puur stukje chocola wat wegsmelt op je tong, wat proeft naar chocola zoals je nog nooit gegeten hebt.

t Is heel gemakkelijk om dit zelf te maken met rauwe cacao. En nee, dan bedoel ik niet de rauwe cacao die je in de supermarkt koopt van o.a. Droste. Neem dan de rauwe organische cacao poeder vol met anti oxidanten, zo puur mogelijk! Te koop bij de Tuinen, reform en gezondheidswinkels. Rauwe cacao is zo'n product wat in je keukenkast hoort als je gezond wil leven.

Wat is rauwe cacao?

Er is een hele lijst met voordelen, hier vond ik interessante informatie. Er zijn verschillende onderzoeken en testen studies naar gedaan en allen wijzen er op dat het super gezond is. Ik heb de belangrijkste voor je op een rij gezet:
  • bevat antioxidanten met o.a. een stof die helpt om je bloeddruk te regelen en zorgt voor een gebalanceerde hormoonspiegel
  • Het is instaat om de bloeddruk, lichaamsvetpercentage en cholesterol te verlagen
  • Het is instaat om de endorfineproductie (wat een lekker gevoel en voldoening geeft) in je lichaam te regelen, het helpt je ontspannen!
  • Het is ook nog eens verschrikkelijk lekker!
  • De vetten die er in zitten zijn te vergelijken met olijfolie en dus juist gezond!
  •  Naast koper en magnesium bevat cacao ook vitamine P, dit vind je bv ook terug in groene thee.
Laat alle caloriebommen met chocola, suiker en hulpstoffen staan en kies voor de minimaal bewerkte producten zoals, cacaobonen, rauwe cacao en pure chocola van minimaal 72% cacao.

Nu kun je zelf aan de slag!

Ingrediƫnten
  • 50 gram rauwe cacao
  • 30 gram gesmolten kokosolie
  • eventueel natuurlijke zoetstof naar smaak: stevia / agavesiroop
  • eetlepel noten
  • eetlepel gedroogd fruit: cranberry's of stukjes abrikozen
  • koffielepel geraspte kokos

Bereiden
  1. Smelt de kokosolie en roer daar de cacao door heen en eventueel zoetstof 
  2. Smeer de chocola uit op een stuk bakpapier. Gebruik eventueel een schaaltje als vorm, maar dat hoeft niet.
  3. Duw de noten en gedroogde stukjes fruit in de chocola zodat ze goed vast zitten.
  4. Maak de chocola af door er wat geraspte kokos over heen te strooien.
  5. Laat het op stijven in de koelkast minimaal 1 uur.
  6. In kleine blokjes snijden en van genieten!
  7. Je kunt de chocola het beste bewaren in de koelkast in een afgesloten trommeltje.

Genieten maar!

Tip:
- bovenstaand recept zonder de noten en vruchten is een basisrecept. Deze chocola kun je later ook weer smelten en in stukjes hakken. Zo heb je altijd lekkere pure chocola voor in andere gerechten.
- mijn kids eten dit als snoep, lekker en veel gezonder dan snoep dat alleen maar uit suiker bestaat! Het voordeel is dat vriendjes dit meestal ook lusten, zo voorkom ik dat ze om snoep gaan vragen.
- een ander lekker recept van mij met rauwe cacao is: chocolade bonbons

Dit recept is voor Gok: oranje






12 opmerkingen:

  1. hallo

    mijn man is ernstig suikerverslaafd en dan bedoel ik echt erg als ik hem aleen nog maar alternatieven van uw recepten geef zal hij dan ontwennings verschijnselen krijgen of zal hij zonder te merken straks geen suiker meer nodig hebben

    deze recepten lijken me veel lekkerder ik lust namelijk geen suiker en word er ook misselijk van dus ik ga ze zo wiezo proberen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook zo'n man thuis zitten. Verslaafd aan suiker en zoetstoffen (is overgegaan van cola naar cola light, maar drinkt er wel een fles van dag van weg). Maar doordat ik niet meer uit zakjes kook en veel recepten van o.a. deze super site maak, eet hij in ieder geval minder suiker dan normaal.., alle beetjes helpen ;). Super lekkere chocolade trouwens!!!

      Verwijderen
  2. Hallo, ja zodra je helemaal suikerloos gaat eten kun je ontwenningsverschijnselen krijgen, een behoefte naar zoet blijft vaak zolang je zoet blijft eten.
    Of rigoureus stoppen met suiker of misschien anders een compromis zoeken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo,

    Kun je in dit recept de kokosolie vervangen voor roomboter?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu wat grappigs! Een tijdje geleden zag ik dit recept hier staan, maar wist laatst niet meer hoe te maken (pc had het begeven). Ik heb toen bij de Aldi een plak pure chocolade 85% cacao gekocht. Deze brak ik in kleine stukjes en smolt die in een glazen schaaltje wat in een pannetje kokend water stond. Vervolgens roerde ik daar 10 gr.roomboter door.Op een langwerpige cakeschaal deed ik alu folie en goot daar de chocolade op (mm) Vervolgens deed ik daar (wal) noten, rozijnen en cocos op. Deze schaal zette ik een min of 10 in de vriezer, dan kun je de 'reep' in stukken snijden en dan in de koelkast uit laten harden. Door de folie kun je de 'reep' er zo afhalen. Bewaren in een bakje in de koelkast!
    Dit is zo vre-selijk lekker! Nu zie ik hier dat je hem toch anders maakte...! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wilma, ja hoor met de chocola van 85% doe ik het ook wel eens. Heel makkelijk en ook erg lekker!

      Verwijderen
  5. Nu heb ik dit gister gemaakt en ik vond het al beetje erg veel cacao wat moet ik nu doen want het is hartstikke poederig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Past dit in een koolhydraat arm dieet?
    Ik doe het Atkins dieet en wil dit graag eten als tussendoortje.
    Heb geen idee hoeveel koolhydraten hier in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit gaat over pure chocola maar ik wil graag melk chocolaatjes maken hoe doe ik dat

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kan dit ook met choconibs die ik fijn gemalen heb?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo, is daar nog iemand? :-)
    Het is mij niet duidelijk of er in dit recept cacaopoeder of van die stukjes cacao wordt gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen