Hartige cake met spek, kaas en ui
Hartige cake? De eerste keer dat ik het las dacht ik, eh nee....?? Maar toen ik eenmaal proefde dacht ik niet meer aan cake, nee dit is gewoon een verrukkelijke plakje ..... en toch maar cake?Het originele recept is van Sophie Dudemaine, maar natuurlijk vol met granen en andere producten die ik niet eet.
Dus geef ik je hierbij de gezonde variant.
Ik serveer dit zeker weten met kerst, zo want ik vind dit echt weel een extra feestje en traktatie!
Ingrediënten:
Recept printen
- 100 gram ui, fijn gesneden
- kokosolie om in te bakken
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- 100 gram spek in reepjes, kan ook ham zijn bv coburgerham
- 100 gram oude kaas in blokjes
- 100 gram geraspte kaas
- 3 eieren
- 150 gram amandelmeel
- 1 1/2 koffielepel baking soda
- 100 ml olijfolie
- 125 ml slagroom, lauwwarm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de ui fijn en fruit de ui in de kokosolie.
- Roer de spekreepjes er doorheen en bak deze kort mee. Zet het vuur uit en laat het afkoelen
- Klop in een kom de eieren, amandelmeel en baking soda goed door elkaar
- Voeg daarna al kloppend en geleidelijk de olijfolie en slagroom toe
- Schep het ui mengsel, de blokjes kaas en driekwart van de geraspte kaas er doorheen
- Op smaak brengen met zout en peper
- Bekleed een cakevorm met bakpapier; bakpapier klein beetje nat maken, dan kun je het makkelijk vormen. De cakevorm alleen in vetten is niet voldoende, vandaar bakpapier.
- Schep het beslag in de vorm en strooi het restant geraspte kaas er overheen
- Bak de cake in het midden van de oven ongeveer 45 minuten
Laat de cake 15 minuten in de vorm afkoelen. daarna met behulp van het bakpapier de cake er uit tillen en verder af laten koelen op een rooster.
Lauwwarm is deze cake zooooo lekker!
Je kunt de cake ook van te voren maken, invriezen, een paar uur voor gebruik ontdooien en opwarmen in een oven van 120 graden, ongeveer 15 á 20 minuten. Maar het lekkerste vind ik toch vers uit de oven.
Eet smakelijk!
Dit recept is voor Gok: groen
Ohhhh ik kan je niet meer bijhouden :) wil al je recepten wel maken voor de feestdagen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Isa
Klinkt weer erg lekker, maar even een vraagje....1 1/4 liter slagroom?? Is dit niet te veel? En even later voeg je melk toe, ik neem aan dat je de slagroom bedoelt?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Margriet
Margriet, dank voor je oplettendheid! Het recept is inmiddels aangepast.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan Jacoline.......laat maar komen die recepten!!!!
BeantwoordenVerwijderenBij de Tuinen is deze week het amandelmeel in de aanbieding trouwens...
Hoi Jacoline, in de printable PDF staat nog steeds 1 1/4 ltr slagroom :) Ik schrok, maar zag toen hier dat dat blijkbaar niet klopt!
BeantwoordenVerwijderenHa Wintervrouw, oeps, die had ik niet aangepast. Sorry, nu is het helemaal goed! Dank je.
BeantwoordenVerwijderenIs dit ook lekker als koude lunch? (ivm meenemen naar werk..)
BeantwoordenVerwijderenPeerte dat kan zeker eet het dan wel op kamertemperatuur.
VerwijderenNet gegeten, erg lekker !!
BeantwoordenVerwijderenLeuk, Nelleke!
VerwijderenEr staat 2 keer olijfolie in: 1 eetlepel en 125 ml.
VerwijderenKlopt dit?
Susanne, de eetlepel is om de ui in te fruiten, de rest van de olijfolie gaat door het beslag heen.
BeantwoordenVerwijderenKlopt echt!
Staat in de oven en ruikt al heerlijk. Ik heb hem o.a. gemaakt om morgen een plakje als lunch mee naar het werk te nemen.
BeantwoordenVerwijderenHij staat af te koelen, en ruikt verrukkelijk! Zo zal ie ongetwijfeld ook gaan smaken!
BeantwoordenVerwijderenDeze is goed in de smaak gevallen!!!
BeantwoordenVerwijderenIk heb hem net gemaakt en wat hij is hij ongelooflijk lekker! Hoeveel plakjes mag je hier ongeveer van per lunch?
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor alle lekkere recepten en ik hoop dat je daar nog lange tijd mee doorgaat.
Groetjes Tessa
Kan ik deze ook met speltmeel maken?
BeantwoordenVerwijderenHoi,
BeantwoordenVerwijderenIk heb recentelijk banaanbrood gemaakt. Het oorspronkelijk gerecht was met baking soda, maar ik gebruikte atijd baking powder. Inmiddels heb ik baking soda gevonden. Toen ik het betreffende gerecht daarmee maakte (hoeveelheid cf. recept) was het niet te eten. Erg vies! Nu zie ik hier baking soda staan, dus ben een beetje huiverig. Maar iedereen gebruikt dat dus en dat gaat goed?
Thanks alvast!
Ik vraag me inderdaad ook af hoeveel plakjes je hiervan mag..
BeantwoordenVerwijderenKennelijk heb ik iets verkeerds gedaan want het was niet echt lekker. Tot tweemaal terug de oven in, bleef veel te nat. En wat een vet!!! Nee, die maken we niet meer.
BeantwoordenVerwijderenAlle andere recepten....heerlijk. Heb er al heel wat gemaakt.
Groetjes thea
Klopt de hoeveelheid olijfolie wel?? vindt het veel te vet , verder wel heerlijke smaak, gemaakt met o.a. geitenkaas mmm .gebruik veel van je recepten groetjes Aagje
BeantwoordenVerwijderenhoeveel koolhydraten zitten er in een plakje hartige cake?
BeantwoordenVerwijderenziet er heerlijk uit
Zijn jullie geil
BeantwoordenVerwijderenNeuken,is leuk
BeantwoordenVerwijderenZoooooooooooooo lekker. Heb er zelf een bosje bieslook en een restje gekookte prei door gedaan en had geen slagroom dus wat volle biologische melk genomen. Dit is met recht een blijver. Dankjegeweldig!
BeantwoordenVerwijderenBij de ingrediënten staat slagroom, maar bij de bereiding staat dat je melk moet toevoegen. De slagroom kan ik nergens terug vinden. Is het melk of slagroom?
BeantwoordenVerwijderen