zaterdag 16 juni 2012

Alles over E-nummers

De laatste tijd merk ik dat ik best vaak moet uitleggen wat E-nummers zijn. Veel mensen denken dat alle E-nummers slecht zijn, maar er op letten?? Nee, dat doen ze niet.

Wat zijn E-nummers eigenlijk? 
De E; staat voor Europa. Op een etiket met E-nummers staat vaak onderaan 'E= een door Europa goedgekeurde hulpstof.'

Hulpstof?
Dit zijn stoffen die het product meer kleur en smaak geven, maar ook betere smeerbaarheid, versheid en houdbaarheid.

Als Europa ze goedkeurt, wat is er dan fout aan?
Er was een tijd waarin ze geen pakjes, zakjes en kant en klaar eten kenden of een ander product met allerlei toevoegingen. Ze aten groenten uit eigen tuin, onbehandeld fruit, ambachtelijk vlees, moeders kookten met liefde en snoep en chocola was een hoge uitzondering.
In die tijd kenden ze geen diabetes, hart & vaatziekten of kanker, in iedergeval in veel mindere mate. Er zijn gebieden in de wereld waar ze deze ziekten nog steeds niet kennen, niet door gebrek aan kennis maar door hun natuurlijk manier van eten.

Onze eetcultuur maakt ons ziek
We leven in een snelle maatschappij, we hebben haast, niet veel zin en tijd meer om te koken. We hebben een eetcultuur die eigenlijk ziekmakend is. Deze cultuur is goed voor de voedselindustrie. De industrie heeft de middelen om ons te laten dromen over maaltijden die al klaar zijn na een paar minuten in de magnetron rondjes te hebben gedraaid.
De producenten zeggen dat iets gezond is, wij kopen het in grote aantallen, de medische zorg vaart er wel bij. Zij kunnen de ziekten ten gevolge van een overvloed aan E-nummers behandelen en innen veel geld. Wij blijven stug dooreten omdat we denken dat de ziekte vast niet aan ons eten ligt.  De producten zeggen dat iets gezond is, maar dat wil nog niet zeggen dat het GOED is voor je gezondheid.

Niet alle E-nummers zijn slecht.
Denk je, kunnen we dan niets meer eten? We kunnen nog heel veel eten!! Veel planten, fruit, granen, onbewerkte vleesproducten. Een echt feest!
Er zijn ook E-nummers die niet schadelijk schijnen te zijn. Wil je weten welke E-nummers goed en slecht zijn? Koop dan het boekje van Corinne Couget: Wat zit er in uw eten? Niet duur en je zult er veel plezier mee beleven. Reuze handig voor als je boodschappen doet. Het duurt wat langer om alle E-nummers na te gaan maar je weet dan wel of het product bewerkt is of niet.
Kan ik dan nog genieten? Ja zeker wel, zonder E-nummers (en suiker) voel ik mij veel beter, meer energie, geen honger of dipjes meer, geen darmklachten en huid en haar zijn gezonder.

Welke E-nummers moet je echt vermijden?
Er zijn er 2: E621 en E951. Of te wel Mononatriumglutamaat (E621), een smaakversterker die toegevoegd is aan duizenden (dieet) producten zoals snoep, koek, soep en kant en klaarmaaltijden.
Dokter Russel Blaylock heeft door onderzoeken (2007) aangetoond dat door E 621, de hersenen worden aangetast maar ook het hart de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen. Het leidt volgens Blaylock tot niet te genezen kankers.

 En Aspartaam (E951) die toegevoegd is aan heel veel light producten en producten met het etiket: 'zonder suiker', zoals Cola light, dubbelfris light, vruchtensappen, yoghurtdrankjes en kwark zonder suiker. Maar het zit ook in snoep, medicijnen en vitaminesupplementen.
Er is wetenschappelijk bewijs over de giftigheid van Aspartaam.  Aspartaam blijkt vaak gerelateerd te zijn aan verschijnselen zoals depressie, diabetes, onvruchtbaarheid, vermoeidheid en vetzucht, maar ook slaapproblemen, diarree, eczeem etc. Dat is nogal wat!

Voor E-nummers kun je trouwens allergisch zijn! Dus heb je klachten waarvan je niet weet waar het vandaan komt, probeer dan eens zonder toevoegingen te gaan eten!3 opmerkingen:

 1. Super bedankt voor deze post en je recepten zijn ook top ..
  Dank je wel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is zo'n handig boekje.
  Ben mede door dit boekje erachter gekomen dat mijn dochter (toen ze 2 was) alergisch is voor kleurstoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Diabetes, hart- en vaatziekten komen vooral door suikers en vetten. Kanker omdat we veel ziektes kunnen vermijden waardoor ze nu opduiken omdat we ouder worden (+vervuiling, plastiek, pesticiden ...). Maar geen van allen is verbonden aan e-nummers. 'In die tijd' lag de werden de mensen niet zou oud als nu.

  BeantwoordenVerwijderen