zaterdag 1 september 2012

Muffins van amandelmeel


Amandelmeel, je leest er steeds meer over. Een superfood, voedzaam, bevat veel mineralen en belangrijke vetzuren. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik al verschillende recepten heb geprobeerd, koekjes, pizzabodem, maar alles belande in de prullenbak. Of we vonden het echt niet lekker, droog, geen smaak.... ik weet het niet.
Totdat ik van de week mailde met een trouwe lezeres. Ik vind het trouwens enorm leuk als iemand schrijft of mailt dank je wel!
In iedergeval heeft zij mij weer overtuigd..... en dus ging ik vrijdagochtend aan de slag. Ff wat googelen en uit eindelijk vond ik verschillende recepten waarvan ik er zelf één samenstelde....
Na de eerste hap vielen alle twijfels weg.....erg lekker, voedzaam, bijna niet te onderscheiden van een echte muffin. En eerlijk gezegd vind ik deze nog wel veel fijner van smaak.
Nog nooit met amandelmeel gewerkt? Ik zou zeggen, ga aan de slag en laat je verrassen.

Ingrediënten (10 stuks)
Recept printen
  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram gesmolten roomboter of kokosolie
  • 100 gram palmsuiker of rietsuiker of zoet naar keuze (agave of honing)
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 1 theelepel baking soda
Bereiding

  1. Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar en voeg dan alle andere ingrediënten toe. Even goed roeren zodat je een egale massa hebt. 
  2. Voeg eventueel naar smaak toe iets wat je lekker vind. Bijvoorbeeld stukjes pure chocola (72%), rozijnen, gehakte noten of gedroogde vruchtjes, of stukjes appel met kaneel.
  3. Vul een bakblik voor muffins met cupcake papiertjes. Verdeel het beslag over 10 vormpjes, ze hoeven niet helemaal vol te zijn want het rijst nog iets.
  4. Bak ze vervolgens ca 15 á 20 minuten op 180 graden. 
Als de muffins zijn afgekoeld kun je ze prima bewaren in een luchtdicht afgesloten doos en eventueel invriezen. Maar wij vonden ze zo lekker dat ze op zijn ...........en dan bakken we gewoon weer nieuwe!

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje

49 opmerkingen:

  1. Heerlijk, al een tijd op zoek naar een recept voor muffins van amandelmeel.
    Ik heb iets minder suiker en kokosolie gebruikt en bij het laatste beslag (3 muffins) wat rauwe biologische cacao poeder gedaan. Heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hoi Jacoline,
    Deze muffins zijn heerlijk! dank je voor het recept!!
    ik heb agavesiroop, minder dan in het recept staat erin gedaan. De muffin is dan niet gokproef, denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maar door de palmsuiker mag je dit zeker alleen maar in het KHD-uurtje eten?
    Hoeveel khd denk je dat 1 muffin bevat?
    (ik wil ze denk ik maken in de mini-cupcake versie, dus dan kan ik het aantal khd halveren; scheelt weer...;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Palmsuiker is namelijk een natuurlijk, vrij ongeraffineerd zoetmiddel met een lage glycemische index. Het aantal koolhydraten zijn per 100 gram 94. Dus als je ze zou halveren dan zit je alleen al door de palmsuiker bijna aan de 5 KH's en dan het amandelmeel nog.
    Ik zelf kies er nu wel voor om dit buiten mn uurtje te eten. Ik heb gemerkt dat het voor mij niet uitmaakt. Maar dat voor iedereen weer anders zijn. En het licht er aan hoe streng je voor jezelf wilt zijn.
    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb deze muffins ook gemaakt, met palmsuiker.
    Ook ik ben geen fan van amandelmeel. Nu, met de palmsuiker gaat het al beter, maar ik vind ze nog erg zwaar op de maag leggen, volgende keer ga ik er minder palmsuiker in doen.
    Ik heb er wat gehakte nootjes en klein stukje appel doorheen gedaan, erg lekker!
    Je flensjes maak ik ook, voor veel recepten kijk ik even hier, vind ik makkelijker dan recept zoeken op het forum van gok.
    Heerlijk dat hier zo vel lekkere recepten staan!!!!!!
    Als je dit berciht lees, weet je dat het goed is gekomen:)
    Dank je wel. Josefina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Josefina, leuk om hier iets van je horen! k weet niet of je honing of agave gebruikt, maar anders zou je dat eens kunnen proberen in de muffins dan smaakt het weer heel anders.
    Fijn dat je iets aan de recepten hebt!
    Succes en groeten Jacoline

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag de laatste 2 muffins opgegeten samen met een vriendin, de muffins in gesmolten chocolade gedoopt en er een walnoot bovenop gedaan, vriendin vond het heerijk! Josefina

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ingrid Commandeur31 oktober 2012 19:08

    Ik lees dat je wat recepten wilt met amandelmeel. Probeer deze kruidkoek eens, heerlijk
    Kruidkoek
    INGREDIËNTEN:
    200 g amandelmeel
    3 grote eieren [of 4 kleinere]
    125 g zachte boter
    16 g bakpoeder of baking soda
    2 theelepels gemalen kaneel
    15 g koek of speculaaskruiden
    50 ml ongeklopte slagroom
    100 gram Gula Djawa(gebruik is als zoetstof, GI is inderdaad laag)
    paar druppeltjes amandel aroma
    noten (mijn voorkeur walnoten)

    eet smakelijk

    BEREIDEN:
    Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng in een grote kom het amandelmeel met de zoetstof, de specerijen, bakpoeder en zachte boter en roer er de melk door tot een cakebeslag. Mix in een andere kom de eieren.
    Mix alles door elkaar. Schep het beslag in een ingevette bakvorm . Bak de kruidkoek 45 minuten in het midden van de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Jacoline
    Ik heb vanavond je muffins uitgeprobeerd. Een beetje sceptisch, ivm het amandeelmeel.
    Ik maakte dus eerst maar de halve hoeveelheid. Ipv stroop of rietsuiker nam ik vloeibare zoetstof die ik nog had staan, wat stukjes walnoot door het deeg, in de bakjes deed ik een stukje chocolade en bovenop amandelschaafsel.
    En was blij verrast!!!!!!
    Heeeerlijk ! Jammer dat ik er maar 4 had. Dus van de week nog maar een x
    Bedankt voor het recept.
    Groetjes van Margriet.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hoi jacoline, hoeveel agave of honing gebruik je ipv de 100 gram de suiker? en kan je de muffins vullen met rauwe cacaosnippers of is dit geen goed idee? groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, lees een beetje laat deze reactie, sorry. Je kunt de suiker 1 op 1 vervangen door de honing, voor het gebruik van agavesiroop zou ik 75 gram nemen. Agave siroop vind ik wat zoeter dan honing.
      En de cacaonibs zijn er heerlijk door!

      Verwijderen
  11. Heb net superlekkere muffins gemaakt...
    200 gram boekweit
    75 gram palmsuiker
    100 gram grasboter (nog beter is natuurlijk kokosolie)
    geweekte cranberry's/rozijnen/hazelnoten
    1 theelepel vanille
    1 theelepel ciroenrasp
    2 theelepels kaneel

    20 minuten in een voorverwarmde oven 180 graden!
    Mjam!

    Groetjes Manon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb dit net geprobeerd te maken, maar volgens mij ontbreken er wat ingredienten? Ik heb er maar een ei bijgedaan, want het "beslag" was kurkdroog. Ze zijn net uit de oven, en de smaak is lekker, maar het is een zeer zware bonk muffins, en alsof het koekjesdeeg is...... NIet nat (maar dat was t deeg ook niet) maar nog steeds zo soepel als 't er in ging..... Heb je misschien tips of iets?
      Gr Nathalie

      Verwijderen
  12. hoe leuk om te lezen dat mensen elkaar zo enorm kunnen helpen en inspireren!
    ben hier aan het uitproberen om een recept te ontdekken wat werkt en lekker is met andere meelsoorten die toch ook koolhydraatarm zijn, liefst ook glutenvrij.
    Heb je interesse?
    Elise

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hebben jullie ervaring met Xylitol of stevia?
    Heeft iemand een recept voor iets als een twix, maar dan op een gezonde manier?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Voor Ellepel.
    Als je stevia wilt als alternatieve en gezondere zoetstof, moet je opletten wat voor stevia je koopt. Ik heb een keer stevia gekocht van Natrena (een pot met groene deksel). Dat is dus onzinnig, wat daar zit 90 of 95% maltodextrose in, wat nog geen gezonder alternatief is.
    Als je het doet voor gezonde zoetstof, kun je dus beter vloeibaar kopen. Merk je ook gelijk aan de prijs, echte stevia is duur.
    Overigens heb ik de mijne nog niet veel meegebakken, omdat doorgaans suiker in een recept voor een bepaalde structuur zorgt. Dus daar wil ik nog mee experimenteren.
    Maar misschien heeft Jacoline er wel meer ervaring mee.
    Groet en succes,
    Marion

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik wel Stevia dat ik hier kan kopen (ik woon in Zweden). Daar zit eritrol doorheen (alkoholsuiker), en het ziet er daardoor uit als gewone suiker en je kan het in dezelfde hoeveelheid als gewone suiker gebruiken, dus heeft geen invloed op struktuur. Wel neem ik zelf altijd wat minder suiker als er staat in het recept, want het hoeft niet zo heel zoet te zijn. Het is dus niet met maltodextrose gemaakt maar het eritrol.

      Verwijderen
  15. Heb net de muffins gemaakt, klopt het dat het beslag heel stuk is. Vind ze heerlijk maar ze zijn niet luchtig, hoop dat sit zo hoort want anders heb ik iets niet goed gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik neem aan dat je stug bedoelt? Ja het is wel wat steviger dan gewoon tarwebloem, dan komt door de amandelmeel, misschien volgende keer net een beetje meer bakpoeder of baking soda

      Verwijderen
  16. Dank voor het recept! Ik heb vanmiddag samen met dochter de muffins gebakken. En as zoetstof 100 gram appelstroop gebruikt en er wat rozijntjes door gedaan. Heerlijk zijn ze geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heerlijk geworden,deze muffins. Als zoetstof gebruikte ik 25 gram palmsuiker en voor de rest maple syrop. Voor herhaling vatbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Als ik i.p.v. de palmsuiker stevia wil gebruiken, hoeveel moet er dan in??
    Verder lijkt het me een heerlijk recept maar dan wel met stevia.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mieke, ik denk dat je gewoon even moet proeven.... zeker met stevia vind ik dat best lastig... stevia heeft toch een beetje een bijsmaak :)

      Verwijderen
  19. Hoi Jacoline,

    Heb er als extra een eetlepel back cacao poeder van Oetker uit Duitsland doorgedaan en ze zijn geweldig eerder een genot zeg maar, heel erg bedankt voor het recept:-)

    groetjes Elles

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Jacoline!

    Wat zijn ze heerlijk!! 1x met stukjes chocolade gemaakt en een keer met speculaaskruiden.
    Is deze hoeveelheid ook geschikt om er een cake van te maken??
    Kan zijn dat je het al eens hebt geprobeerd.....

    Groetjes,Petra

    je amandelspijs ga ik ook maken...kan niet wachten tot ik 3 weken verder bent,hahah

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hoi Jacoline,

    Smullen zeg! Ik heb er net twee opgegeten. Ze liggen idd wel een beetje zwaar op de maag, maar dat vind ik wel een voordeel want dan kan ik de rest tenminste laten liggen ;). Ik heb er stukjes chocola en walnoten door gedaan. Echt heerlijk!

    Bedankt voor dit recept.

    Groetjes, Danielle

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hallo Jacoline,

    Wat een heerlijke muffins! En wat een leuk blog heb je, ik heb al veel verschillende recepten uitgeprint die ik ga proberen.
    Al heel lang ben ik op zoek naar recepten zoals die van jou, als aanvulling op mijn eet/leefstijl, bedankt en succes verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Jacoline,

    Afgelopen weekend heb ik het recept voor muffins geprobeerd en ook ik was blij verrast.Heb je toevallig ook een goed cake recept? Ik zag het recept voor de hartige cake al, maar ik bedoel een cake zonder kaas e.d. (voor de kids).
    Ik ben benieuwd.

    Groetjes van een anoniempje.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heb vanmiddag de muffins gebakken, echter zonder palmsuiker, maar met:
    6 geraspte peertjes, en 6 el perendiksap. Ik heb kokosolie gebruikt, en ook nog een desertlepel speculaaskruiden. Ze zijn heel erg lekker, wel enorm vullend. Ik vulde de muffin vormpjes met 1 volle eetlepel beslag.
    De hele familie kauwt enthousiast.
    Dank voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Erg Lekker recept.
    Om te zoeten gebruik ik altijd tagatesse.
    En ik heb de tweede keer wat kokosmelk en kokosrasp erdoor gedaan, nog lekkerder vond ik :)en dan hoef je ook bijna niet te zoeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik ben vandaag op jouw site terecht gekomen omdat ik op zoek was naar receptjes met amandelmeel. En dit is al meteen een voltreffer, ze zijn héérlijk!! Het was de eerste keer dat ik werkte met amandelmeel. Ik ben veel gezonder gaan leven, en gebruik nu al een aantal maanden geen gluten meer. Ben benieuwd wat ik nog allemaal voor lekkers vind op jouw site :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Hallo, Vandaag de muffins gemaakt! Maar iets niet goed gedaan! Net of ik te veel zout er in gedaan had. Volgende keer maar weer eens. Ze zagen er ook niet zo uit als op je foto. Wat kruimeliger. Nog een vraagje over baking soda: De mevrouw bij de drogist pakte het bij de medicijnen weg en zei dat dat hetzelfde was?? Waar koop jij het? En als ik bakpoeder wil gebruiken welke raad je mij dan aan? Alvast bedankt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  28. De baking soda kan inderdaad daar staan.... zolang je maar geen schoonmaakmiddel heb gekregen is het goed.
    Qua bakpoeder... gewoon die uit de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Ik wil jullie vragen om winkels waar jullie alles kopen ook online winkels zou fijn zijn.
    Dank Carien.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi, ik heb nog nooit eerder met amandelmeel gebakken en de muffins gemaakt. Klopt het dat ze van binnen nog een beetje smeuig blijven of zijn de muffins dan niet gaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Voor het eerst gebakken met amandelmeel, deze muffins en ze zijn werkelijk voortreffelijk. Ik heb wat recepten uitgeprint van je blog en ga zeker nog meer baksels uitproberen.
    Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Mag ik een opmerking plaatsen bij palmsuiker, gezonder voor het menselijk lichaam....wellicht, maar meestal niet voor de oerbossen, flora en fauna in Zuidoost-Azie. Ik zou dan persoonlijk kiezen voor rietsuiker, stevia of honing.;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik heb vanavond deze muffins gemaakt in mini-uitvoering en heb speltmeel gebruikt, margarine en palmsuiker. Als extra toevoeging heb ik het deeg in 3 delen verdeeld en rozijnen, blauwebes-cranberryjam en chocoladepoeder gebruikt. Het resultaat is echt super lekker!! Een heerlijk, klein hapje voor bij de koffie of thee. Dank je wel voor het delen van jouw recept. Hartelijke groet, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Heb deze muffins gisteren gemaakt. We vonden ze erg lekker:)
    Ik heb 50 gram suiker gedaan ipv 100 gram en we vonden ze eigenlijk nog wel zoet genoeg.
    Ik heb een flinke theelepel wijnsteenbakpoeder gebruikt ipv baking soda
    Het resultaat is geweldig, en zo weinig werk..... Ik zal nooit meer een pak koeken/cake e.d. voor ons kopen.... Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. hallo kookkoniginnen!
    het ziet er allemaal smakelijk uit, jullie muffin variaties! maar moet er nu nog een ei door het recept,omdat er aangegeven was dat het droog was na bereiding?
    hebben jullie enig idee wat hier aan kcal per muffin inzitten?
    groetjes en bakze!
    Peet

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hallo Jacoline, deze heb ik ook gemaakt maar dan met 100 gram amandelmeel en 100 gram hazelnootmeel (ik woon vlak bij duitsland, ideaal!) en 50 gram palmsuiker en iets van 60 gram dadels (zelf even door de blender gedaan) en met een kopje rozijnen. Zo lekker, ik kan er niet van afblijven. Maar ja, 1 per dag mag :-) Ik ben van plan nog een keer je kerstbrood te gaan maken of het amandelbrood, lijkt me erg lekker. Dank weer, ik heb veel aan je site. Groetjes Marijke (ik reageer anoniem omdat ik niet weet hoe het anders moet, sorry!)

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Verbazend lekker! Ben al tijdje aan het experimenteren geweest om "gezonde" lekkere muffins te maken en deze overtroffen eerdere probeersels. Heb kokosolie, kokosbloesemsuiker, honing, noten en 2 eetlepels carobe poeder gebruikt. Wist niet dat amandelmeel zo goed zou werken. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. fijn dat je nu een goed recept hebt gevonden. En ja.... amandelmeel hé, super! En zeker als het nog eens lekker is!

      Verwijderen
  38. Hallo Jacolijne
    Ik heb gisteren een cake gebakken van amandelmeel. Hier heb ik half roomboter half kokosolie en 6 eieren voor gebruikt. Gezoet met half palmsuiker en voor de helft agavesiroop. Ook backingsoda en wijnsteenpoeder gebruikt. Gebakken op een temperatuur van 180 gr. Helaas is hij toch weer wat aan de droge kant. Weet jij een oplossing om cakes en muffins wat minder droog te krijgen. Hoor graag wat van je.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Ik ben opzoek naar een lekker glutenvrij recept voor muffins, die mijn zoontje kan trakteren op school. Zijn deze muffins Glutenvrij?

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Je moet ervan houden, maar ik voeg vaak een banaan toe, dan blijft het wel lekker smeuïg!

    BeantwoordenVerwijderen