zaterdag 17 maart 2012

Suikervrije appeltaart

.

Suikervrije appeltaart

Vorige week had ik zo'n trek in appeltaart, dat ik besloot er één te bakken. Alleen wilde ik graag een suikervrije variant voor mij zelf. Maar deze moest natuurlijk ook voor de rest van 't gezin nog lekker smaken.   Want veel appeltaarten zonder suiker worden zompig en niet lekker...Dit kom mede door het feit dat de suiker ook nog eens een bepaalde structuur aan het deeg geeft. Maar deze is verrassend, het deeg wordt knapperig, lekker.... verras je zelf.
Kies je liever voor spelt en amandelmeel? Dan heb ik ook nog een heerlijke appelkruimeltaart voor je.
Verras je zelf met deze bijzonder lekkere appeltaart!


Ingrediënten:
Recept printen

  • Bakvorm van 22 cm
  • 220 gram tarwebloem (je kunt ook amandelmeel gebruiken)
  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suikervrije jam (bv St. Dalfour,)
  • Flink pond appels, bv Elstar
  • 50 gram rozijnen
  • 1 koffielepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • mespunt zout
  • eventueel amandelschaafsel


Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe bloem, boter, jam en zout in de kom. 
  3. Snijd de boter in stukjes en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Proef of het deeg voldoende zoet is. Voeg eventueel nog wat jam toe.
  4. Laat het deeg min. 1 uur, verpakt in folie, rusten in de koelkast.
  5. Schil de appels, snijd ze in blokjes, voeg rozijnen, kaneel en citroensap en de amandelen toe.
  6. Boter een bakvorm in, pak driekwart van het deeg en rol dit met een deegroller uit. Bekleed de vorm hiermee. 
  7. Vul het met het appelmengsel. 
  8. Rol van het overgebleven deeg en lange en brede plak uit. Snij hieruit de strengen voor op het appelmengsel.
  9. Bak de taart ongeveer 40 á 50 minuten tot de appeltaart lichtbruin is.
  10. Bestrijk de appeltaart direct als deze uit de oven komt met warme abrikozenjam. De taart gaat er dan zo mooi van glimmen.


Lekker met een flinke dot slagroom, op smaak gebracht met Stevia.

Variatie
- in plaats van rozijnen is  gehakte vijgen of stukjes abrikozen of gehakte dadels ook erg lekker
- ipv abrikozenjam, kun je ook 2 eetlepels (naar smaak) agavesiroop gebruiken. Steviadruppels kan ook, maar dit geeft snel een bijsmaak. Proef wel of je het deeg zoet genoeg naar jouw smaak is.


Dit recept is voor Gok: oranje


12 opmerkingen:

  1. Hoi,

    Ik heb hem vanavond gebakken. Heb 200 gr spelt en 100 gr amandelmeel gebruikt. Ik had geen suikervrije jam meer in huis dus heb 50 gr palmsuiker gebruikt en wat druppels stevia. Pfff wat was hij lekker zeg! Mag nog wel iets minder qua suiker, maar het was mijn eerste experiment met spelt in combinatie met amandelmeel, en hij is echt perfect gelukt! Dus bedankt voor je recept!!!

    Groetjes,
    Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jacoline,

    Ik heb hem gister gemaakt, maar hij viel een beetje tegen... Naar mijn idee was het deeg niet helemaal gaar, terwijl ik hem uiteindelijk toch een uur in de oven heb gehad. Hij had ook niet dat mooie bruine kleurtje van jouw foto ;-). Zelfs niet nadat ik er wat geklutst ei op had gesmeerd. Na ja, vanmiddag weer een stukje op met zelf geklopte slagroom (gezoet met suikervrije jam) en dat was prima te eten.

    Groetjes,
    Bettina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb hem net gemaakt en ik zit met hetzelfde probleem.. spijtig

      Verwijderen
  3. Hoi Jacoline,

    Zou je het ook met alleen speltmeel kunnen maken?

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb hem gemaakt zonder de jam maar met agave siroop, paar druppeltjes stevia en amandelmeel. Ik denk dat mijn vorm iets groter is, want ik had geen deeg meer over om er overheen te leggen aan de bovenkant. Hij is wel erg lekker, vooral als je dit al maanden niet meer hebt genomen!

    Bedankt Jacoline, ik kijk regelmatig op je site voor nieuwe ideeen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je dit ook met speltbloem en suikervrije appelstroop ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb hem gemaakt, whaaaw wat was dat lekker!! Ik heb er ook een peer door gedaan en zelf amandelen fijn gesneden. En heerlijk zoet. Ik zou ook graag antwoord willen hebben op de vraag of het ook met speltmeel kan. Amandelmeel is wel erg duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Recept uitgeprint, zal hem voor Zondag gaan uitproberen.. Ben erg benieuwd...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb hem vandaag ook gemaakt. Erg lekker.
    En het antwoord of de taart ook met speltmeel gemaakt kan worden: ja!
    Dat heb ik altijd al gedaan en vandaag ook weer. Ik doe er wel nog een half ei doorheen.
    Ik heb ook een grotere vorm en doe dan 300 gram meel en 200 gram boter, verder alles hetzelfde. Ook de jam en het deeg vond ik zoet genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb deze appeltaart gemaakt, was erg lekker. Ik heb alleen de roomboter vervangenm voor Arachideolie, omdat ik een vetarm diet heb. De jam heb ik vervangen door zelf abrikozenjam te maken van gedroogde abrikozen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijke appeltaart. Afgelopen week gebakken en iedereen heeft gesmuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Even een waarschuwing voor alle diabeten op dit forum. Deze taart is beslist niet geschikt voor een Diabeet. Dit koolhydraat en fructose bommentje heb ik zojuist als maaltijd vervanger gegeten
    Mijn suikergehalte is nu doorgestegen tot 23,3 mmol.
    De titel van dit recept zou dus moeten zijn " Gezonde Appeltaart" , suikervrij is hier geen sprake van.

    BeantwoordenVerwijderen