vrijdag 14 juni 2013

Brood gebakken in een pan


Brood zonder rijstijd en gebakken op een grillpan of op een BBQ


Tarwe intolerantie 

Sinds enige tijd zijn wij er achter dat onze oudste zoon een intolerantie heeft voor tarwe. Of te wel een overgevoeligheid voor tarwe. Dit is dus heel iets anders dan een allergie voor gluten.
En dus  moet ik nog beter alle etiketten lezen, want werkelijk overal zit tarwe in. Tarwe is een vrij goedkoop vulmiddel. Het zit dus niet alleen in brood, maar ook in snoep, ketchup en heel veel andere gerechten.
Het lijkt alsof het heel beperkt is, maar gelukkig ervaar ik dat niet zo. Ik bak toch al heel veel zelf en hoef nu alleen maar de keus te maken voor spelt.
Gelukkig kan hij spelt heel goed verdragen en nu zijn wij overgestapt op 100% spelt. Voor mij betekent dit niet heel veel verandering. Wel moet ik nu nog meer zelf maken.... maar ja aan de andere kant vind ik dat ook wel weer erg leuk!

Vakantie en tarwe intolerantie

Over enkele weken gaan wij kamperen in Frankrijk. Heerlijk wat heb ik daar zin in..... tegelijk zijn er wel vragen hoe om te gaan met de tarwe intolerantie. Op de camping ben ik dus heel beperkt in koken en bakken. Er bestaan in NL nog geen voorverpakte (100%) speltbroden. Wellicht dat deze wel in Frankrijk bestaan. Heeft iemand hier ervaring mee? Dan hoor ik het graag. Of is speltbrood bij de bakker of in de grote supermarkten te verkrijgen?  
En dus ben ik alvast op zoek naar alternatieven.... en dit is er eentje van. Brood, zonder rijstijd en gebakken op een grillpan.
Dit viel reuze in de smaak! Ik maakte dunne broodjes, zo bleven ze heel knapperig. Je kunt ze ook wat dikker maken of vullen met olijfolie, rozemarijn of kaas. Ik denk dat je er zelfs een pizza van kan maken.....dit belooft wat. Ze zijn ook ontzettend lekker om bij pasta te eten, of als tappas hapje, voorgerecht of gewoon samen met een heerlijke salade, wijntje erbij en klaar is je maaltijd!

Ingrediënten (voor ca 5 stuks)
Recept printen
  • 100 gram speltbloem
  • 2 gram droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 63 gram lauw water
  • Olijfolie om in te vetten
Wil je een grotere hoeveelheid of dikkere broodjes maken? Verdubbel dan het recept, behalve de gist.


Bereiding
  1. Verhit een grillpan
  2. Kneed van alle ingredienten (behalve de olijfolie) een soepel deeg. Kneed maximaal een minuut of 3
  3. Verdeel het bolletje deeg in 5 stukken.
  4. Rol 1 stuk deeg heel dun uit, Ik rol het zo dun mogelijk uit zonder dat het scheurt. Hoe dunner hoe knapperiger. Een beetje bloem zorgt er voor dat het niet zo plakt.
  5. Vet 1 kant in met wat olijfolie en leg het deeg op de grillpan
  6. Laat het brood nu een paar minuten bakken. Haal het niet voortijdig los, het komt vanzelf los van de grillpan
  7. Rol ondertussen een ander bolletje deeg alvast heel dun uit
  8. Vet de bovenkant van het broodje wat op de grillpan ligt, in met een heel klein beetje olijfolie
  9. Draai het broodje om en bak het nog een minuut of 2 á 3
  10. Laat het afkoelen en bak op dezelfde manier de andere broodjes
Je kunt ze prima een paar uur van te voren bakken. Als je ze heel dun maakt blijven ze knapperig en anders bak je ze net voor gebruik nog heel even op een warme grillpan

Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje


















12 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij de AH kun je tegenwoordig "stevig brood" kopen a euro 2,49 per stuk. Een daarvan is van 100% spelt. Ik ben er op dit moment een boterham van aan het eten :-) De ingrediënten staan niet op de verpakking zelf, maar zijn blijkbaar per email op te vragen. Ik kwam zie via een zoekactie op Google direct tegen. Dit zijn ze volgens missnatural.nl:

    Ingrediënten: speltmeel, water, speltbloem, speltvlokken, spelt(gepoft), bakkersgist, lijnzaad, gejodeerd zout, plantaardige olie (koolzaad, raap), gerstemoutextract, specerijen(koriander).

    Succes met alles! Leuke blog Jacoline!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Mag havermout wel als je tarweallergie hebt? Ik bak 's morgens havermoutpannenkoekjes voor de kids: 4 eieren, 2 cups havermout en 1 cup (amandel)melk. Even in de koekenpan (in kokosolie vinden we ze enorm veel lekkerder dan in olijfolie). Hmmm! Vanmorgen heb ik een deel van de eieren vervangen door een overrijpe banaan en ook geraspte appel of een hand rozijntjes door het beslag wil prima!! Wie weet heb je er iets aan :-) Fijne vakantie!

      Miranda

      Verwijderen
  3. Gisteren pizza gemaakt met jouw recept. Zelfde hoeveelheid, maar dan 2 bolletjes gemaakt en iets minder dun uitgerold. Zelfde bereidingswijze, daarna de bodems belegd en in de oven afgebakken. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacoline,
    Bij de reformzaken en natuurwinkels zijn speltbroden meestal te verkrijgen of te bestellen. Ook kun je in de meeste natuurwinkels speltcrackers ed krijgen en ook in Duitsland zelfs bij Aldi of Lidl (zij zijn iets verder in biologische producten en n stuk goedkoper, daar heb ik o.a mijn maiscrackers van. Mag dit wel met een tarweintolerantie?). Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk, alleen gist is niet nodig aangezien ze niet hoeven te rijzen (zonde van de gist).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. geen speltbroden te vinden in Frankrijk, ook niet in Spanje waar ik woon. Ik bak ze dus zelf. Afgelopen maand even naar België gereden om donker speltmeel en speltbloem te halen zodat ik terug een jaar verder kan. Ben net speltbrood en de "naans" aan het bakken. Bij de "naans" heb ik nog verse look en komijn aan toegevoegd. Hier bak ik heel veel met spelt- en met amandelmeel (rechtstreeks van de amandelboer en met een veel diepere amandelsmaak, de "madeleines" en de pompoengebakjes zijn aan het afkoelen. Je mag altijd op vakantie naar hier komen, ik verhuur hier grotwoningen en je kan hier lekker paleo, neo-paleo, glutenvrij, enz. koken terwijl je geniet van een rustige omgeving met een onbeschrijfbaar mooi zicht op de vallei, de bergen en het dorp.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo
    Waar in spanje kan ik een grotwoning huren.Lijk mij heerlijk.
    is er ook een site van dat ik het kan bekijken?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Geen idee of je dit jaar weer naar Frankrijk gaat Jacoline? Maar zo ja, speltbrood heet pain d'epeautre. Het is bij speciaal-, biobakkers, wel te vinden maar het is zoeken. Hele fijne vakantie! Groetjes, Fiet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toprecept. We weten sinds kort dat onze dochter een tarwe intolerantie heeft dus ik ben blij dat ik op je blog terecht ben gekomen. Ik heb dit recept zonet (we zijn nog aan het knabbelen) getest. Ik hou me nooit aan een recept dus ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Ik heb in het deeg wat rozemarijn en tijm vermengd zodat de broodjes een zuiderse toets kregen. Ik heb de helft van de broodjes gewoon gebakken met wat grof zeezout erop (was al super) en daarna heb ik er nog gemaakt met Manchego (schaap) en Filet d'Anvers (gerookt rundsvlees) omdat de dochter ook intolerant is aan varken. Gesmuld dat we hebben. Ik vertrek volgende week voor 6 weken naar Spanje en neem zeker genoeg speltbloem mee en mijn grillpan. Als ontbijtbroodjes gaan ze ook heerlijk smaken denk ik, zeker met wat Spaanse honing.

    BeantwoordenVerwijderen