Wat neem ik mee op vakantie voor onderweg en op de camping
Voor ons duurt de vakantie nog even. De jongens moeten nog anderhalve week naar school. Maar direct daarna gaan we voor 3 weken naar Frankrijk met de vouwwagen.
Toch ben ik alvast vooruit aan het denken wat ik wil mee nemen. Wat is handig, lekker, voedzaam, praktisch.... Want ben ik eenmaal op vakantie dan lijkt het wel of mijn geheugen mij in de steek laat. En ik wil voorkomen dat ik dan uit gemakzucht naar eten grijp wat ik liever niet wil.
Dus neem een kijkje in mijn tas en voorraaddozen. Nee, ik neem echt geen eten mee voor 3 weken, maar wel voor de eerste paar dagen en voor wat noodgevallen. Gelukkig is er tegenwoordig ook veel biologisch of andere natuurvoeding in Frankrijk te krijgen. Het enige waar ik mee zit is de tarwe intolerantie van de oudste....
Frankrijk is toch het land van het stokbrood en de croissants en laat hij daar nou net dol op zijn.
Zelf broodbakken zie ik (nog) niet zitten.... wel heeft de eigenaresse van onze eerste camping aangeboden om een paar (spelt) broden te bakken. Hoe lief !!!
Onderweg
Hoewel wij eigenlijk de hele nacht rijden, zorg ik er toch voor dat we voldoende eten bij ons hebben... je weet maar nooit. Dit lijstje is een mooi begin:
- hard gekookte eieren
- kaneelcake
- muffins (spelt of amandelmeel)
- tomaatjes
- schijfjes komkommer
- vers fruit
- repen: zoals bv
- pure chocola
- droge worst
- veel water (iedereen z'n eigen fles en extra)
- noten / gedroogd fruit
De volgende lijst is een basislijst die ik gebruik als voorraad. Zo kan ik verschillende maaltijden maken en hoef ik niet direct na aankomst naar een supermarkt. Maar er zitten ook spullen bij die we de gehele vakantie gebruiken.
- rijstwafels / crackers
- speltmeel (voor het bakken van pannenkoeken en het heerlijke brood in de pan, het meel weeg ik van te voren en verpak het per zakjes van bv 100 of 200 gram)
- Mais (voor het bakken van popcorn voor een hongerig moment)
- Allerlei soorten noten
- Kokosolie / roomboter
- Olijfolie / peper / zout
- Kaas
- rijst
- eieren
- blikje kokosmelk of houdbare slagroom
- pak houdbare melk (voor de pannenkoeken)
- eieren
- blikje vis
- trommel vol met speltkoekjes
- soepstengels
- broodbeleg zoals: notenpasta, honing, kokosbrood, appelstroop
- zak met (spelt) pasta
- paar potten (zelf geweckt) met verse pasta saus
- Pijnboompitten (doe ik thuis allemaal alvast even roosteren in de pan, scheelt weer werk)
- Aanmaaklimonade van Crombach (in Frankrijk zijn alleen mierzoete gesuikerde versies te verkrijgen)
- paar uien en knoflook
- Verse kruiden in pot, zoals basilicum koop ik in Frankrijk, staat gelijk gezellig op tafel.
Wat zit er nog meer in m'n 'keukentas'?
- Natuurlijk een aantal basis dingen......maar ook
- Een blender, kun je heerlijk snel broccoli of courgette soep of een andere soep mee maken. Ook handig voor het pannenkoekbeslag.
- Tosti ijzer. Ik heb zo'n oud wafelijzer voor op het gas, maar gebruik hem eigenlijk alleen om tosti's mee te maken. Ideaal om oud brood mee op te maken. Tosti's zijn ook heerlijk met tomaat en mozzarella. Maar ja, een koekenpan zou volgens mij ook kunnen :)
- Zilverfolie om een koekenpan mee af te dekken en zo een beetje een oventje te creƫren. Kun je prima allerlei quiches e.d. mee bakken en andere ei-gerechten zoals tortilla.
- Hooimadam, ideaal om pasta of rijst in te 'koken' of om iets lang warm te houden.
- Verder niet te veel, want we hebben tenslotte vakantie. En dus gaan we ook voor gemak, lekker, eenvoudig en beperkt koolhydraten.
Iedereen fijne vakantie!
Bak je nooit zelf speltbrood? Ik kan ook geen tarwe meer verdragen. Spelt brood gaat gelukkig wel goed, wat toch erg handig is als je hele dagen onderweg bent voor stage of school. Zou ook nog niet helemaal willen afstappen van het geen brood eten. Omdat het brood van de natuurvoedingswinkel niet echt geweldig smaakte heb ik een broodbakmachine aangeschaft. Nu bak ik mijn eigen brood. Het smaakt heerlijk (bijna niet van tarwe te onderscheiden) en is super makkelijk te maken. Ook mijn vriend eet hier met smaak van mee en vooral vers is het heerlijk! Ingrediƫnten in mijn speltbrood zijn: speltmeel (wit of mengsel volkoren/wit, donkerder is me te zwaar op de maag), zout, olijfolie en water.
BeantwoordenVerwijderenDank je Jenny voor je antwoord. Ik bak zelf veel met spelt van stokbroden tot gewone broden en kaiserbroodjes. Dat ia lekker en goed te doen. Ik heb zelf geen bakmachine ik gebruik Altijd de oven. Ooit wel eens een gehad maar de smaak vind ik niet lekker. En ik bak bijna altijd met een voordeeg zodat ik minder gist gebruik en het komt de smaak enorm ten goede. Ik ga dus niet voor die 3 weken jaar een bbm aanschaffen.
VerwijderenDat klinkt als de volledige weekinhoud van mijn koelkast, gemak noemt ze dat :p
BeantwoordenVerwijderenJa Kim voor mij is dat gemak. Scheelt mij een hoop zoekwerk in een onbekende supermarkt en al helemaal met 2 jongens erbij;)
VerwijderenStudentenhaver en havermoutdadel koekjes :D
BeantwoordenVerwijderenHandige dingen, ik dit lijstje maar eens bewaren (:
Wij gaan met het vliegtuig en zoveel mag er niet in mn koffer.. dam toch maar wat minder gezonde dingen kopen daar.
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk zit elke keer weer te genieten van de verhalen en vooral van de recepten.
Maar ik heb toch een vraagje....
Past die aanmaaklimonade in een koolhydraatarmdieet???
En zo ja..... Waar koop je die???
Groetjes van een fan,
Christien
beste fan Christien, de aanmaak limonade neem ik vooral mee voor mijn kinderen. We drinken heel veel water... water gaat zelfs boven limonade. Maar af en toe is het toch wel lekker. Zelf drink ik het niet, ik drink alleen water, thee, koffie en natuurlijk af en toe een lekker rood wijntje
VerwijderenWat heb je dit leuk geschreven zeg. Geniet ervan, ook ik let op mijn gewicht maar het moment dat ik op de camping sta, zijn het 2 weken dat ik mezelf echt laat gaan.
BeantwoordenVerwijderen