vrijdag 12 september 2014

Speltcake met kokoscrunch


Fluweelzachte speltcake met kokoscrunch


Vandaag moest ik kiezen tussen een grote wasmand met was en strijk of in de keuken staan en dit heerlijke recept uitwerken.
Tja.... dat is niet moeilijk kiezen... of toch wel? Momenteel is mijn gezondheid niet zoals ik graag zou willen en dus moet ik elke dag kiezen waaraan ik mijn energie geef. Momenteel blijf ik op de been door morfine, maar dat weerhoudt mij er niet van om in de keuken te staan.
Dus geniet van deze heerlijke zachte cake met een crunchie bovenkant........
Ik rust uit en zoek een ander moment om mijn was en strijk weg te werken.

Ingrediënten
Recept: printen
  • 3 eieren
  • 175 gram kokosmelk
  • 50 gram zachte roomboter
  • 175 gram speltbloem
  • 125 gram kokosbloemsuiker
  • 3 gram bakpoeder of 3 gram baking soda (gebruik bij baking soda een kneepje citroensap)
  • springvorm van 20 cm doorsnee
Crunch:
  • 1 eetlepel roomboter
  • 35 gram havermout
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • 1 eetlepel kokosrasp

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Smelt de eetlepel boter voor de crunch en voeg dan de havermout, amandelschaafsel en kokosrasp toe, zet het weg tot aan het gebruik
  3. Splits de eieren 
  4. Klop het eiwit stijf in een schone kom en zet het weg in de koelkast tot aan gebruik
  5. Klop de eidooiers, samen met de boter, kokosmelk en suiker tot een egale massa
  6. Voeg dan in 3 delen de bloem toe en schep dit er doorheen, zorg dat er geen klontjes meer in zitten, voeg ook de bakpoeder of baking soda toe
  7. Schep nu voorzichtig de eiwitten door het eimengsel, zodanig dat de eiwitten helemaal vermengt zijn maar dat het wel luchtig blijft
  8. Vet een springvorm in met een klein beetje boter en schenk dan het cakemengsel in de vorm
  9. Strooi op de bovenkant de crunch
  10. Bak de cake ca 40 minuten in het midden van de oven
  11. De cake is gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit haalt
  12. De cake geheel laten afkoelen voor dat je gaat snijden
Geniet er van!








16 opmerkingen:

  1. Deze ga ik zeker proberen. Ziet er heerlijk uit! Sterkte met je gezondheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. sterkte met je gezondheid
    het recept heb ik opgeslagen, ziet er heerlijk uit

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik nu een cakevorm van 30 cm gebruik, kan ik dan dezelfde hoeveelheden en dezelfde oventijd aanhouden?

    Bedankt alvast voor de reactie.

    H. Groeten, Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Annemieke, ik zelf zou het niet doen dan krijg je een heel platte cake. Heb je misschien niet een kleinere ovenschaal? Daar kan het ook in, wel goed invetten. Gebruik je de 30 cm vorm dan zou ik de tijd verkorten naar 30 min, dan even controleren en evt nog iets langer. Succes

      Verwijderen
  4. Hoi jacoline kan ik de kokosbloesemsuiker ook vervangen door honing of ahornsiroop?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Jacoline, ik kijk al langer op je blog en heb ook al verschillende dingen gemaakt.
    Lekkere en leuke recepten heb je! Deze speltcake heb ik afgelopen weekend gemaakt en we vinden em echt heerlijk, ook nu na een paar dagen nog. Groetjes, Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zou het ook met speltmeel kunnen i.p.v. bloem? Ik weet nooit het verschil.

    Groetjes, Monique

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Monique, speltbloem is gezeefd zodat alle voedzame vezels er uit zijn gehaald. Speltmeel daar zit alles nog in en is het meest voedzaam en gezonde meel. http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/03/spelt.html Hier kun je nog meer lezen. En ja je kunt deze cake ook maken met speltmeel

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie. Weer wat geleerd ;-)

      Groetjes, Monique

      Verwijderen
  7. De cake is heerlijk. Ik heb de cake gemaakt van speltmeel en gebakken in een brownieschaal zodat ik het in handzame repen kan snijden. Super recept.

    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ziet er lekker uit! Kan dit recept ook zonder eieren gemaakt worden? Ik mag namelijk geen eieren. Zo ja ga ik het dit weekend meteen proberen!

    Groetjes, Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Jacoline, ik heb de cake gemaakt. Ik heb hem met Baking soda gemaakt en een kneepje citroensap, maar helaas is de cake zo zout geworden.
    Komt dit alleen door de baking soda? Ik had ook ipv kokosbloesemsuiker Agavesiroop gebruikt, wat zijn dan verhoudingen? Dankjewel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hai Jacoline, is de spelt in deze cake te vervangen door amandelmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Lekkere cake, zelfs man en kinderen kunnen overtuigen! Merci voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt maar zie nu pas dat ik nooit reactie heb gegeven.. Heerlijk taartje en veel complimenten op gehad en recept door moeten sturen.. zelf voeg ik ook altijd nog half appeltje in stukjes toe.
    Bedankt voor het recept groetjes Naomi

    BeantwoordenVerwijderen