zaterdag 22 februari 2014

Suikervrije koekjes van amandelmeel


Koekjes van amandelmeel; suikervrij en glutenvrij

Binnen een half uur heb je deze heerlijke gezonde koekjes gemaakt.... en waarschijnlijk ook opgegeten!
Ik heb door de helft van het deeg kleine stukjes chocola gemengd.... ook erg lekker!

Ingrediënten
Recept: printen
  • 125 gram amandelmeel
  • 30 gram zachte roomboter of kokosolie
  • 3 medjool dadels

Bereiding


  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Ontpit de dadels
  3. Snijd de dadels heel fijn met een mes en voeg deze toe aan de amandelmeel en boter
  4. of voeg alle ingrediënten in een keukenmachine en hak het geheel fijn, zodat het één geheel is
  5. Kneed het deeg en maak er 10 balletjes van
  6. Leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk de balletjes plat
  7. Bak de koekjes circa 10 á 13 minuten in de oven. 
  8. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen en schep ze er daarna af en laat ze verder op een rooster afkoelen.
  9. Als ze na het het afkoelen nog een beetje zacht zijn, draai ze dan om en bak ze nog een paar minuten in de oven.
Eet smakelijk!


54 opmerkingen:

  1. Lekker! Maar waar koop je deze dadels?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik mis echt een beetje honing, dan zal er wat meer smaak aan zitten. Voor de volgende keer.
    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de mijne worden niet hard en vallen helemaal uit elkaar. ik heb ze nog langer in de oven gebakken maar ze blijven zacht. wat doe ik verkeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. T. ik heb precies hetzelfde. Had er al iets meer boter ingedaan, omdat ik het al niet zo plakkerig vond. Maar ze vallen nog steeds uit elkaar. Zelfs nadat ze afgekoeld zijn, kan ik ze niet omdraaien om nog even terug te doen.... Jammer, dan maar kruimels eten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een half eiwit aan het deeg toevoegen, en het wordt een mooi samenhangend deeg.

      Verwijderen
  5. Ik ben Jos Coumou en heb sinds kort deze side ontdekt, ik ben hier zo blij mee!!! Ik ben begonnen met het speltbrood en dat smaakt heerlijk, alleen was ik de eerste keer vergeten het zout er in tedoen ha ha, maar met wat kaas erop smaakt het ook lekker,) ook goed voor de hoge bloeddruk')Ben allergisch voor suiker, dus dit is allemaal ideaal voor mij.Ik ga zeker heel veel recepten uit proberen, heel erg bedankt voor al deze heerlijkheden.Gr. Jos

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen de spelt vond ik een beetje scherp en dus moeilijk te verteren.
      Ik ben ook erg blij, dat mijn neus van voren zit en niet opzij.

      Verwijderen
  6. Ook lekker om rozijntjes door te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of afgehakte vingers of andere ledematen?

      Verwijderen
  7. Ik had geen dadels in huis dus gebruikte cranberries. Door de helft heb ik honing gedaan, die vind ik wel iets lekkerder. Ik las dat ze bij sommige erg kruimelig waren, heb wat inuline/psylliumvezels doorgemixed. Ze zijn niet uit elkaar gevallen, maar weet natuurlijk niet of dat zonder wel was gebeurd. Nog een vraag aan jou Jacoline; heb jij ervaring met xanthangom? Ik gebruik dat in het notenbroodrecept uit Broodbuik, zodat het geschikt is om als lunch mee te nemen. Kan nergens vinden dat het schadelijk zou kunnen zijn. Werkt waarschijnlijk ook goed met dit soort recepten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Heerlijke koekjes! Dankjewel voor het recept.
    Elske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Te vroeg gejuichd....de mijne vielen ook in kruimels uit elkaar terwijl ze er zo verrukkelijk bij lagen. Geen idee wat er fout is gegaan. Wie wel?

      Verwijderen
  9. Helaas .... bij mij ook kruimels vanmiddag. Ze zagen er prachtig uit.
    Bij wie zijn ze wel gelukt? Heb je iets extra toegevoegd?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Een los geklopt ei toevoegen aan het deeg kan een oplossing zijn. Of evt wat chiazaadjes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Heb ze net gemaakt.. en vallen niet uit elkaar.. en ze zijn heerlijk! Dank je wel! Hebben jullie wel de goede dadels gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb ze ook net gemaakt en ze zijn goed gelukt! Dankjewel voor het recept :) Ik heb ze na kort afkoelen op de bakplaat buiten de oven met bakpapier en al van de bakplaat afgetild en zo laten afkoelen op het aanrecht, want net uit de oven waren ze inderdaad nog te kruimelig. Ik heb overigens kokosolie gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn Janine dat ze gelukt zijn. Goed dat je het hier laat weten, dank je.

      Verwijderen
    2. Ik heb ze ook net gebakken , met kokosolie , en ze zijn goed gelukt en vallen niet uit elkaar !!
      Ik heb er ook een eigen variant op gemaakt , heb er banaan aan toegevoegd en vandaar uit ben ik verder gaan toevoegen , zoals chocolade stukjes , kokos en noten. Nu heb ik 4 verschillende soorten koekjes uit 1 recept , dank je Jacoline.

      Verwijderen
  13. Hier vallen ze ookmuit elkaar maar dat heb ik meestal met amandelmeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. 31Januari heb ik een gastric bypass (maagverkleining) ondergaan en sinds die tijd eet ik zo gezond mogelijk.Mijn vriendin "onderwijst" mij hierin en heeft mij geleerd om te bakken met amandelmeel. Op jouw site kom ik met regelmaat heerlijke recepten tegen die ik probeer , Als het kan vervang ik in het recept de beschreven meel voor amandelmeel , soms gaat dit goed en soms ook niet. Ik ga nu de suikervrije ontbijtkoek proberen , ik zal laten weten hoe hij smaakte .
    Ps. bedankt voor deze mooie en inspirerende site.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. hij is mij helaas mislukt!! het was om te beginnen (bij de aangegeven hoeveelheden) een heel erg brokkelige massa dus had ik nog eens 20 gr kokosolie toegevoegd. Het bleef allemaal heel brokkelig en de koekjes werden niet krokant en vielen uit elkaar bij het omdraaien...
    Ik ben geen bak-princes (lees heb weinig feeling voor een goeie deeg verhouding) wat heb ik fout gedaan. (heb trouwens het mengsel niet in de blender gedaan, maar gewoon met de deegmixer, is dat de fout??

    BeantwoordenVerwijderen
  16. heerlijke koekjes, bij mij vielen ze eerst ook uit elkaar en heb de 2e keer het deeg eerst in de koelkast 10 minuten laten rusten en toen pas in de oven gedaan, super gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk! Ik heb gewone dadels gebruikt en hier een stuk of 7 voor gebruikt die ik even heb laten weken in heet water, hierdoor worden ze zachter en zijn ze beter te verwerken. Ook heb ik het deeg even in de koelkast laten opstijven. Mijn koekjes vallen niet uit elkaar en brokkelen niet af. Perfect geslaagd dus! Volgende keer ga ik stukjes pure chocolade en kokos toevoegen, lijkt me een lekkere toevoeging. Bedankt voor dit recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. heb ze ook net geprobeerd en ze vallen uiteen. Had beter eerst de tips nog eens doorgenomen. Maar probeer het zeker nog eens, ik geef het niet op. De ontbijtkoek vond ik trouwens al zeer geslaagd. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. de koekjes verkruimelen als ik ze oppak. Nog even 4 minuten langer in de oven maakte niet uit.

    Anne Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb ze gisteren gemaakt en ze zijn erg lekker. Ik heb er 2 theelepels palmsuiker aan toegevoegd. Heerlijk smaakje. De dadels die ik heb gebruikt zijn flink groot en ik heb na het mengen nog flink na gekneed. Bij de helft ook een aantal theelepels rauwe cacao toegevoegd. Ook een aanrader :-). Iemand nog een tip hoe ik koekjes knapperiger kan krijgen? Mijn zoontje vindt ze van binnen een beetje te zacht om voor een echt koekje door te gaan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wellicht hele dunnen koekjes maken, maar dan heb je ook weer kans op sneller breken / brokkelen

      Verwijderen
    2. Ik las dat je koekjes knapperig krijgt, door na de baktijd, de koekjes weer terug in de oven te doen op de laagste stand, 50 graden, oven een stukje open laten staan, (pollepel tussen de deur) en dan 3 uur laten drogen.

      Verwijderen
  21. Hier ook mislukt. Had er stukjes pure chocolade in gedaan. Resultaat uit de oven was goed, maar ze waren net zo zacht als voor ze de oven in gingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Een heerlijk recept! Ik maak ze zeker 2 x per week.. Ook bij mij kruimelen ze nog af en toe, maar de kruimels zijn net zo lekker!..

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Eerste keer waren ze ook erg kruimelig ,maar nu er wat agave siroop bij gedaan en nu zijn ze perfect:) dank je voor het recept

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik maak deze koekjes regelmatig. Doe er wel een ei door. Ik heb nog nooit gehad dat ze uit elkaar vielen.
    Ik gebruik 4 medjoul dadels, die ik in de keukenmachine helemaal fijnmaal. Daarna alle ingrediënten in een beslagkom en mixen met de deeghaken tot er een goed deeg ontstaat. Als het nog wat te plakkerig is voeg ik nog wat amandelmeel toe. Ik bak ze een minuut of 20. Altijd prima resultaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik maak ze maar niet teveel want deze halen de koekjestrommel niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Net heb ik de amandelkoekjes voor de 2e keer gemaakt. Beide keren zijn ze niet uit elkaar gevallen. Ik gebruikte kokosolie. Beide keren echt heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik heb vandaag ook de koekjes gebakken met stukjes suikervrije chocolade , een beetje palmsuiker , en een geklopt ei.
    De koekjes vallen niet uit elkaar , wel een beetje zacht maar na ze nog een paar minuten bakken waren ze prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Dank je wel dat je zoveel tijd besteed aan deze site. Na 10jaar met migraine geleefd te hebben en al heel veel geld kwijt te zijn aan artsen/ homeapathie/medicatie e.d leef ik nu al een tijd met zo min mogelijk suiker en zo min mogelijk "e" nrs. (genisisdieet) Wennen dat zeker! Vooral die lege maag ipv dikke koeken en lekkere snoepjes. Daarom ben ik nu heel veel recepten van je aan het uitproberen zodat ik toch lekker "gezond" kan snoepen. Ik vind de meeste koekjes wel lekker maar mijn man en kinderen vinden er maar weinig smaak aan zitten. Zo zie je maar hoe snel je de heftige zoete suiker smaak kun afwennen. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. kan dit ook met roomboter en boekweitmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Hoi Jacoline, wat een heerlijk recept weer! Ben erg blij met jouw site. De koekjes zijn goed gelukt, ik heb er 4 dadels voor gebruikt en ik heb het deeg een kwartiertje in de koelkast laten rusten.

    Groetjes Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Kan het ook zonder de dadels?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. 1 dadel en 1 ei extra toegevoegd. 3 tot 4 mm dik. 15 min op 160 gr hetelucht (combimagnetron). Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik denk dat de meeste mensen gewone dadels gebruiken. Deze zijn kleiner en minder zoet dan de medjool dadel. Daardoor dus ook minder 'plak' om het meel aan elkaar te laten plakken na het bakken.
    Ik ga het zeker proberen.! grt Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Hallo
    Ik ben nieuw op de blog. Helemaal top. Ga zeker recepten uit proberen. Heb even een vraag over dit recept. Moet de kokosolie eerst gesmolten worden of gewoon zacht?
    Groetjes naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hoi hoi, heb de koekjes net ff snel gemaakt en wat vond ik ze lekkerrr!!!! Super bedankt voor het recpt. Heb er wel nog wat aan toegevoegd, beetje walnoot, beetje koks, lepeltje pindakaas, wat blokjes pure chocolade. Ben benieuwd hoeveel koolhydraten er nu in zo een koekje zouden zitten. Weet iemand dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. http://www.healthylives.nl/voeding/afvallen/koolhydratentabel

      Verwijderen
  36. Kun je mij zeggen waarop de oventemperatuur is gebaseerd. Ik heb zelf een heteluchtoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Heerlijk! Amandeelmeel valt vaak uit elkaar, maar heb ik deze keer geen last van gehad. Ik had naast 30 gr cocosvet ook nog een klein scheutje (1 el?) hazelnootolie erbij gedaan. En ik had het cocosvet niet gesmolten. En naast de dadels heb ik er een klein beetje stemgember door gedaan. Mmmmmmm ik kon niet helemaal wachten tot ze waren afgekoeld hoor! En in het midden van de oven en na 5 minuten de koekjes omgedraaid en nog eens 5 minuten. Had ook echt niet langer gemoeten, was precies goed zo. :-) Bon apetit!

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Bij de Turkse winkel hebben ze dadels te koop, maar ook geperste blokken dadel. Je hoeft er dan geen pitten meer uit te halen.
    Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Mijn vriendin heeft ze superlekker gebakken! 10/10 would eat again! kusjes en bakze!

    BeantwoordenVerwijderen