zondag 1 april 2012

Giant cracker

Giant cracker


Deze crackers zijn mijn favoriet. Makkelijk om te maken, vullen enorm en goed voor de stoelgang vanwege de vezels. Je kunt ze natuurlijk beleggen waar mee jij maar wilt. Alleen al een beetje roomboter er op is ook erg lekker.....
Deze crackers zijn ook prima te maken zonder eiwitpoeder en psyllium-inuline. De crackers zullen dan iets anders zijn, beetje compacter, maar de smaak blijft lekker!

Ingrediënten voor 2 crackers
1 cracker per koolhydraatarme maaltijd
Recept:
  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram zonnebloempitten
  • 10 gram pompoenpitten
  • 10 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram zemelen
  • 1 eetlepel psyllium-inuline
  • 5 gram eiwitpoeder
  • snufje zout
  • 100 ml heet water


Bereiding

Giant cracker

Deze crackers zijn mijn favoriet. Makkelijk om te maken, vullen enorm en goed voor de stoelgang vanwege de vezels. Je kunt ze natuurlijk beleggen waar mee jij maar wilt. Alleen al een beetje roomboter er op is ook erg lekker.....
Deze crackers zijn ook prima te maken zonder eiwitpoeder en psyllium-inuline. De crackers zullen dan iets anders zijn, beetje compacter, maar de smaak blijft lekker!

Ingrediënten voor 2 crackers
1 cracker per koolhydraatarme maaltijd
Recept: printen
  • 15 gram sesamzaad
  • 5 gram zonnebloempitten
  • 10 gram pompoenpitten
  • 10 gram gebroken lijnzaad
  • 10 gram zemelen
  • 1 eetlepel psyllium-inuline
  • 5 gram eiwitpoeder
  • snufje zout
  • 100 ml heet water
Bereiding
  1. Meng alle ingrediënten tot een lekkere brij
  2. Bekleed de glazen plaat van de magnetron met bakpapier
  3. Smeer de helft van het mengsel uit met de bolle kant van de lepel op het bakpapier.
  4. Bak de cracker ongeveer 8 á 9 minuten op de hoogste stand in de magnetron. Zodra je de pompoenpitten hoort 'poffen' zet dan de magnetron uit en draai je de cracker om. 
  5. Bak de cracker nog 1 á 2 minuten. Maar blijf er goed bijstaan ze verbranden snel.
  6. Bak van het overgebleven mengsel nog een cracker.


  7. Eet smakelijk!



    Bron; kookboek 2 Grip op Koolhydraten















34 opmerkingen:

  1. mmmm, deze cracker is ook om te smullen! Je kunt er alles op doen. Is een goeie vervanger voor brood.
    Groetjes Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    Ik heb een vraag. Weet je ook of je deze crackers in de oven kunt bereiden? Zo ja, hoelang en op hoeveel graden?

    Ben erg benieuwd naar hoe ze smaken!

    Groeten, Andrea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Andrea,

    Ja hoor de crackers kunnen ook in de oven. Afhankelijk van hoeveel je er in de oven wilt bakken (eigenlijk is het meer drogen), ongeveer 20 á 30 minuten op 180 graden, indien nodig nog omdraaien en dan nog ong 5 á 10 minuten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jacoline, waar koop jij de psyllium innuline? De drogist had er volgens mij nog nooit van gehoord.
    Groetjes,
    Geke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jacoline,

    Waar koop je het eiwitpoeder ?? En van welk merk ??
    Bij DA- drogist verkopen ze eiwitpoeder met banaan of vanille smaak. Volgens mij is dat niet de bedoeling......

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Eiwitpoeder koop ik bij een Gezondheidswinkel. Maar ik weet dat de Tuinen en ook de DA het verkopen. Er zijn dus verschillende merken in omloop, het heet ook wel proteine powder. Een smaakje is niet echt handig.... als je het neutraal houd kun je het ook voor ander lekkers gebruiken. Zoals bijvoorbeeld de flensjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een heerlijk recept!
    Misschien lees ik erover heen maar voor hoeveel crackers is dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. psyllium innuline heb ik bij een gezondheidswinkel gekocht. Ik ben zelf ook nog op zoek naar eitwitpoeder. Bij de DA (die ik bezocht) hadden ze het niet. Bij de gezondheidswinkel werd het wel verkocht, maar daar kostte 1 pot ruim 35 euro...!

    Verder heb ik gisteren de cracker gemaakt en hij was heerlijk. Stond wel een beetje bol met wat lucht ertussen, maar dat deed niks af aan de smaak. Plakjes komijnenkaas erop en mijn lunch was klaar. En ik zat goed vol.
    Voor herhaling vatbaar!

    groeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een heerlijk recept! Ik bak ze in de oven, want de magnetron geeft om een of andere reden vonkjes als ik daar crackers in wil maken :(

    BeantwoordenVerwijderen
  10. psyllium innuline kun je kopen bij de kruidvat of trekpleister. Het heet darmreiniger en staat bij de supplementen/vitaminen. Kost ongeveer € 3,00.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Is een zo'n cracker voor een maaltijd of twee. hij is wel erg groot! wel heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nog een vraagje, kan je ze ook goed bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dit recept is voor 2 crackers. Je kunt ze luchtdicht lang bewaren. Ik heb er wel eens 1 een maand bewaart en die was nog knapperig.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. vraagje, moet er persé het eiwitpoeder en de psyllium innuline bij? heb de rest van de ingrediënten nl nu wel in huis :P dan kan ik ze gelijk maken, anders moet ik eerst even wachten totdat ik die dingen in huis heb ;)
    groetjes Rhea

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Rhea, de eiwitpoeder is niet verplicht maar wel beter. De Psyllium moet er echt in want dat is een bindmiddel, anders worden ze veel te bros en vallen ze heel makkelijk uit elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je wel! morgen iig maar even naar kruidvat :)

      Verwijderen
  16. alweer voor een 2de keer gemaakt :) heerlijk.. ik maak er wel 4 ipv 2.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Kun je er ook een ei in doen in plaats van eiwitpoeder en psyllium. Dat bindt volgens mij toch ook? Bij de kruitvat de darmreiniger ook niet kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoi Jacoline, wil graag deze crackers maken maar kan niet tegen tarwe ( de zemelen) kan ik deze weglaten of vervangen voor iets anders

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karen je kunt het weglaten hoor. Dat maakt niet uit. Je zou iets kunnen toevoegen waar je wel tegen kan of extra zaden maar dat is niet verplicht. Succes

      Verwijderen
  19. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo Jacoline,

    Heb net de crackers gemaskt en kwamen mooi droog en knapperig uit de magnetron echter na afkoelen worden ze metten zacht....enigbidee wat ik fout doe? Ik heb het ook nog bij de amandelmeelcrackers, bewaren en dan zijn ze zacht.....

    Groetjes Jacquelien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jacquelien, waarschijnlijk zit er dan toch nog te veel vocht in. Die van mij blijven soms wel weken knapperig in een zakje of doosje. Bij de amandelmeel crackers kan het dan ze wel een beetje zacht worden.... sneller op eten;)

      Verwijderen
  21. Hallo Jacqueline,

    Deze crackers zijn heerlijk. Maar bij mij blijft het bakpapier altijd aan de crackers plakken en dat moet ik dan met veel moeite en verlies van de zaden eraf plukken. Zonde. Hoe kan dat nu? Ik hoor er verder niemand over. Volgens mij volg ik jouw recept op de voet. Hoe kan dat?
    Groet,
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat deze vraag niet beantwoord wordt. Bij mij is het ook zo.

      Verwijderen
    2. je zou ook bakfolie bij de blokker kunnen halen op basis van kunststof. Haal je ze zo vanaf. kun je op maat knippen voor de maat van de schaal van je magnetron en dat kun je iedere keer opnieuw gebruiken. Wel zorgen dat dat spul niet alleen voor de oven, maar ook voor de magnetron geschikt is.

      Verwijderen
  22. Hallo Jacoline.

    Opzoek geweest naar eiwitpoeder, niet te vinden. Waar haal jij het?
    gr, Ida

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Deze crackers zijn echt te lekker. Ik maak er elke dag wel één......

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hij is lekker! Ik heb natuurlijk weer van alles veranderd. Ik had geen eiwit poeder, dus die heb ik eruit gelaten. Ik had geen sesamzaadjes, maar werd een mix van gezonde zaadjes. Ik vond het wel bijzonder in de magnetron. Maar het is echt lekker!! Heb ook nog zelf humus gemaakt, dus in de avond een lekker borrelhapje.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Voor diegene die nog opzoek zijn naar eiwitpoeder, deze is ook te koop in winkels waar ze producten kopen om taarten te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Vandaag de basislijst gekocht en nu deze cracker gemaakt. Echt lekker!
    Kan ik nu beter het papje op voorraad maken of crackers op voorraad? Hoe lang is het papje te bewaren en hoe?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het papje kun je niet bewaren, het dikt heel snel in. Handiger is om een paar crackers van te voren maken en bewaren in een goed afsluitbaar bakje.

      Verwijderen
  27. Ik maak deze crackers ook al jaren, voor het eiwitpoeder gebruik ik altijd protifar van nutr.... ja die ja, te koop bij een beetje goede drogist zoals de DA of Etos en staat dan vaak bij de dieetvoeding. Is best een groot blik waar je lang mee doet, maar als je het blik afsluit met de bijgeleverde deksel en je doet deze in de vriezer, dan kan je het rustig 1 tot 1,5 jaar gebruiken. De vezels idd darmreiniger van de kruidvat, 2,29 een pot. Onze kinderen zijn er gek op en met wat himalaya zout erop voor ze de magnetron in gaan, zijn het ook heerlijk alternatieve "chipjes" en een stuk gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen