dinsdag 9 oktober 2012

Amandelcruesli


Amandel cruesli 

Zoals ik van de week al schreef ben ik gek op ontbijt met kwark of Griekse yoghurt. Soms neem ik heel simpel een handje noten er door of lekkere amandelmuesli of notenmuesli. Toch zocht ik nog naar een knapperige cruesli. Eentje die lekker knispert als je er op bijt....Maar dan natuurlijk zonder granen... wat goed is voor mijn bloedsuikerspiegel en darmen.
Na wat experimenten is dit het resultaat gezonde, koolhydraatarme en glutenvrije cruesli of knapperige muesli van amandelmeel, net hoe je het noemen wilt.

Ingrediënten (ca 3 porties)
Recept printen

  • 1 eiwit
  • 30 gram zonnebloempitten 
  • 25 gram pompoenpitten
  • 50 gram amandelmeel
  • 10 gram kokosschaafsel
  • snufje zout
  • eetlepel agavesiroop / honing / stevia (paar druppels)

Bereiding
  1. Klop het eiwit in een schone kom stevig, zo stevig dat je er pieken ontstaan of als je de kom op z'n kop houd dat er niets uitvalt.
  2. Meng de zonnebloem en pompoenpitten met het kokosschaafsel. Dit is schaafsel dus niet kokosrasp. (kan natuurlijk ook, maar het heeft een andere bite)
  3. Voeg de zoetstof en de amandelmeel door het stijfgeklopte eiwit. Schep het voorzichtig door elkaar. 
  4. Spreid de amandelmeel breed uit over een bakblik zodat je wat hoopjes / brokjes krijgt. Strooi daar overheen het notenmengsel. De noten mogen aan het amandelmeel kleven, maar hoeft niet.
  5. Bak de cruesli in een voorverwarmde oven op 160 graden circa 10 á 15 minuten. Blijf er bij en kijk er af en toe naar of het niet verbrand.
  6. Wanneer je agavesiroop gebruikt pas dan op met bakken, dit verbrand eerder dan honing en stevia.
  7. Voeg eventueel nog extra's toe zoals, cacaonibs, gedroogde stukjes fruit...

Ontbijten maar!


Dit recept is voor Gok groen, mits je stevia gebruikt en verder geen toevoegingen doet zoals aangegeven bij nr. 7.








20 opmerkingen:

  1. Zie dat je weer wat nieuwe recepten hebt toegevoegd. Deze lijkt mij ook verrukkelijk om te maken. Ga ik zeker proberen. Volgende week vakantie van mijn werk dus dan kan ik aan de slag. Bedankt hoor!
    Groetjes Annette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen. Alvast succes en laat het me weten! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker, weer een nieuw recept van je.
    (vind het wel jammer dat je ze alleen hier plaatst en niet op het GOK forum, met miss. een link naar je blog?)
    Het ziet er heerlijk uit, denk dat het ook heel lekker zal zijn met hazelnootmeel, ipv amandelmeel.
    (hazelnootmeel is vanuit zichzelf nl. zoeter en lekkerder vind ik)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ziet er erg lekker uit, maar kan je deze cruesli ook een aantal dagen bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hai, waar kan ik kokosschaafsel vinden?
    Groetjes,
    Irene

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Irene, ik koop het in de biologische winkel inde Groene Passage in Rotterdam. Daar hebben ze enorm veel losse producten zoals noten gedroogde vruchten en dus ook kokosschaafsel. Dit heeft ook veel meer smaak dan geraspte kokos.
    Wellicht bij een oed gesorteerde notenkraam op bv de markt,
    Succes met zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Welk zout gebruik je, wij gebruiken keltisch zeezout. Hier wordt niks aan toegevoegd, puur natuur. Wel wat grof, maar we gebruiken een vijzel, deze staat gewoon op het aanrecht. Super leuk deze recepten..... Fijn dat er meer mensen die bewust met hun voeding omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Ellepel, fijn dat je er iets aan hebt. Wij gebruiken ook Keltisch zout, alhoewel ik inde recepten vaak alleen maar zout noem omdat veel mensen het nog niet kennen...misschien toch maar eens verandering in brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oooo dit was een overheerlijk ontbijt. Normaal doe ik er niets doorheen, maar dit was heerlijk!! Dit gaat hem standaard worden, dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit ga ik lekker eten vlak voor dat ik lekker ga sporten (Bedankt voir het de tip)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Jacoline,

    Ik heb nog niet zolang geleden jouw site ontdekt via het GOK forum. Wat ik bij jou geweldig vindt is dat de recepten zo mooi en overzichtelijk bij elkaar staan. Verder erg leuk om jouw stukjes te lezen en erg leerzaam!!!
    Vandaag jouw cruesli gemaakt maar dan met wat kokosmeel (omdat ik niet zo van amandelmeel houd) en kokossnippers en natuurlijk het eiwit, de pitjes en n paar druppels stevia. Ongelooflijk wat heeeeeerlijk! Ik heb t snel in n doosje gedaan zou t zo in een keer kunnen opeten zoals een bakje chips....

    Bedankt voor je fijne en lekkere recepten!
    Groetjes
    Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ellen dank je wel voor je complimenten. Leuk dat je het recept zo hebt aangepast. Je vergelijking met chips vind ik erg leuk. Gelukkig is dit gezonder en kun je er van harte lust van eten!

      Verwijderen
  12. Ik ben hier voor het eerst. Word me steeds bewuster van wat ik eet en wil absoluut andere, gezondere dingen proberen. Heb van speltmeel al een keer pannekoekjes gebakken maar ik wil nog veel meer proberen. En ik zie hier zulke lekkere, gezonde dingen voorbij komen. Alleen zinkt de moed me altijd in de schoenen als ik zie wat ik daar voor moet kopen want het is zo duur allemaal. Ik ben met een gezin van 4 en als ik dit soort dingen allemaal zelf moet maken en dus kopen om het te maken dan ben ik arm. Ik kan dat echt niet betalen :-( En ik woon helaas niet vlak bij Duitsland waar alles wel betaalbaar is. Ik ga zo af en toe eens wat dingen proberen maar helaas zal dat eerder uitzondering zijn dan regel.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een heerlijk receptje zeg!! Ik heb nog amandelschaafsel, kaneel en gedroogde appel toegevoegd! Niet dat we morgen nog veel overhebben, maar hoe bewaar de cruise het neste?? Fijn weekend! Groetjes Machteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik bedoel: hoe bewaar je de cruesli het beste? Sorry...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Machteld, ik laat het altijd volledig afkoelen en bewaar het dan luchtdicht in een tupperware trommel. Als het echt goed is afgekoeld blijft het weken knapperig! Maar dan is het vast al lang op.

      Verwijderen
  15. Net deze cruesli gemaakt. Met de pulp die ik over had van amandelmelk maken. Dit is heerlijk, zal niet lang meegaan. Het wilde niet van het bakmatje af, even terug in de over op 130 graden en klaar. Bedankt voor je prima idee! Groetjes, Fiet

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Zojuist heb ik je recept gemaakt met honing als zoetmaker. Iets is er misgegaan, het lijkt totaal niet op cruesli, eerder een platte koek met zaadjes erop... Wat zou er mis kunnen zijn gegaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Jacoline,

    Wat een geweldig recept is dit:) Zelf heb ik het recept verdriedubbeld:p 100 gram havermout en 50 gram lijnzaad toegevoegd. De honing vervangen door palmsuiker.
    Zelfs mijn twee dochters (16 en 18) lusten het.

    Bedankt voor al je heerlijke recepten. Ze maken werkelijk een verschil in deze koolhydraatrijke wereld:):)

    Groetjes,
    Neltine

    Ps. @ anoniem. Tijdens het bakken even een paar keer met een vork door elkaar husselen. Dan krijg je echt krokante cruesli;)

    BeantwoordenVerwijderen