zaterdag 19 januari 2013

Bretonse Appeltaart


Bretonse appeltaart


Appeltaart gaat er bij ons altijd wel in, met feestjes voor in 't weekend of gewoon omdat het lekker is.
Thuis zijn we helemaal fan van deze appelkruimeltaart, maar een variatie is ook wel eens heerlijk. Daarom bakte ik gisteren deze Bretonse appeltaart. Als bodem nam ik dezelfde bodem van de appelkruimeltaart maar de vulling nam ik uit het recept van Cees Holtkamp (boek: De banketbakker). Pure smaak van vanille! Lekker om eens te variëren en zeker niet moeilijk!


Ingrediënten: (springvorm van 20 cm)
Gebruik je bv 24 cm verdubbel dan het recept
Recept: printen

Bodem
  • 75 gram roomboter 
  • 50 gram agavesiroop
  • 65 gram speltmeel
  • 50 gram speltbloem of amandelmeel
  • appels in blokjes gesneden 
  • eventueel amandelspijs voor op de bodem

Vanille vulling
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • zoetstof naar keuze
  • 30 gram gesmolten roomboter
  • 15 gram maizena
  • half uitgeschraapt vanille stokje

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Kneed de bloem en meel samen met de boter en agavesiroop tot een stevige bal
  3. Beboter een springvorm en bekleed het met het deeg
  4. Strooi op de bodem eventueel wat stukjes amandelspijs
  5. Vul de vorm met de in blokjes gesneden appel 
  6. Maak nu de vanille vulling
  7. Halveer het vanille stokje met een kartelmes haal het vanille er met een mes of lepeltje uit
  8. Voeg het ei, ei dooier, zoetstof en de vanille bij elkaar in een kom
  9. Roer het goed los met een garde
  10. Smelt de boter en voeg dit toe aan het mengsel met de maizena
  11. Goed mixen tot één geheel zonder klontjes
  12. Verdeel het vanille mengsel gelijkmatig over de appels
  13. Zet de taart ruim een uur in de oven.
Eet smakelijk!

Dit recept is voor Gok: oranje 











8 opmerkingen:

  1. Alweer zo'n lekker recept Jacoline....hihi, ik groei dicht als ik al die lekkere dingen ga eten! Maar ook deze bewaar ik uiteraard. Komt bij gelegenheid zeker eens aan de beurt!

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  2. lijkt me weer heerlijk :-) waar haal je speltmeel en speltbloem?

    Groetjes Isa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi hoi wat kun je gebriken i.p.v. de maizena??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt aardappelmeel of allesbinder gebruiken. Maar wil je dat niet dan kun je het ook weglaten.

      Verwijderen
  4. Wat is het verschil tussen speltmeel en speltbloem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschil is de maling. Volkorenmeel krijg je door het spelt grof te malen. Je ziet ook nog de o.a. vliesdeeltjes er in zitten. Om een fijne bloem te krijgen wordt de spelt veel langer gemalen en verschillende keren gezeefd zodat alle zemelen er uit zijn.

      Verwijderen
  5. Hoeveel gram zoetstof gebruik je bij de vanillevulling? En wat heb jij gebruikt: stevia, honing, agavesiroop, ... ?

    Groetjes,
    Hanna

    BeantwoordenVerwijderen