donderdag 7 november 2013

Speltcake met honing en appel



 Suikervrijcake met spelt, honing en appel.


Echt een cake voor herfstweer! Lekker met een bak koffie of kopje thee! 

Ingrediënten
Recept: printen
  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram zachte roomboter
  • 150 gram biologische honing
  • 4 eieren
  • 7 gram bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 appel
  •  kaneel

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Schil de appel en snij hem in kwarten. Snij de kwarten in plakjes van ongeveer 1/2 cm dik
  3. Mix de honing samen met de roomboter tot één geheel
  4. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en mix het ongeveer 5 minuten
  5. Zeef de bloem en de bakpoeder en schep dit rustig door het beslag. Zodat de massa één geheel is.
  6. Vet een cakeblik (ik gebruikte 30cm x 11cm) goed in met roomboter. 
  7. Schep het beslag er in
  8. Druk in de bovenkant de appel erin, niet te diep.
  9. Strooi op de bovenkant nog wat kaneel
  10. Bak de cake in circa 50 á 60 minuten goudbruin
  11. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit. Verder aflaten koelen op een rooster.

Eet smakelijk!





76 opmerkingen:

  1. Lijkt mij een lekkere cake. Misschien dit wwekend eens proberen. Hoeveel eieren gebruik je? Gr irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ooooo, ik krijg er direct trek van! Dat wordt moeilijk kiezen dit weekend, suikervrije appeltaart of cake......

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 4 eieren lees ik hierboven.
    Wat heerlijk ga hem zeker maken dit weekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er heerlijk uit. Ik wilde een recept uit zoeken om iets lekkers te bakken voor t weekend, maar ik hoef niet verder te zoeken. Het word dus deze cake!
    Oh, ik word zo blij van je recepten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb hem vanmorgen gemaakt, maar dan in kleine cupcake vormpjes.
    Net lekker van genoten bij een kop koffie, heerlijk!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een lekker idee... Die ga ik maken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vandaag deze cake gebakken, heerlijk.
    Ik heb wel een aanpassing gedaan. i.p.v 250 gram boter heb ik 125 gr roomboter met 125 gr griekse yoghurt gedaan.
    En omdat ik 'bang' was dat het mengsel te vochtig werd door de griekse yoghurt, heb ik i.p.v. 150 gr honing 75 gr honing en 75gr kokosbloesemsuiker gebruikt. Niet suikervrij meer, maar wel erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Suikervrij is het toch al niet want honing is voor 75% suiker hoor. Het is alleen een onbewerkte soort.

      Verwijderen
  8. Vanmiddag gebakken en net al van genoten. Heerlijk! Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh deze lijkt me heerlijk! Ga ik zeker proberen. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vanmiddag deze cake gemaakt en ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als op de foto. Smaakt wel goed maar ik vind hem erg vettig... En hij moest bij mij zeker 75 minuten in de oven op 175 want hij werd vanbinnen maar langzaam gaar. Maar dag kan uiteraard ook aan mijn oven liggen, al heb ik dit probleem niet vaker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Vandaag je cake gemaakt
    Heerlijkkkkkkkkk
    Zeker voor herhaling vatbaar
    Grt Annie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hallo Jacoline,
    Ik heb je een aantal e-mailtjes gestuurd met een vraagje, maar heb helaas nog geen reactie van je ontvangen. Vandaar even via deze weg de vraag om even te reageren.
    Alvast bedankt!
    Corrianne

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb hem gemaakt maar vind dat er veel te veel boter in zit (een heel pakje roomboter voor een cake). Ik denk dat het zeker met de helft van de boter kan. Nu was het een vettige cake dit je bijna kon uitknijpen.

    Ik ga hem nog een keer proberen maar dan met de helft minder boter en ben dan heel benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Sorry hoor, maar suikervrije cake mét honing?? Honing ís suiker! Of snap ik het niet??

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Suikervrij betekent hier vrij van geraffineerde suiker. Dus dat is met honing of met palmsuiker of kokosbloesemsuiker. Er zijn heel veel alternatieven. :-)

    Ik heb de cake net gemaakt. Hij staat nu in de oven. Ben heel benieuwd! Heb er trouwens nog vanille aan toegevoegd, leek me wel lekker erbij. 1 pakje boter is dacht ik juist standaard bij een cake. Ik heb half boter half kokosolie gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb je cake afgelopen weekend gebakken. De smaak was heerlijk, maar de structuur toch wat vaster als bij een gewone cake. Volgende keer gebruik in plaats van bakpoeder één ei meer. Ik denk dat de cake dan wat losser wordt. Bedankt voor het recept. Ik was er blij mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Petra een ei extra toevoegen kan altijd. Spelt is altijd wat vaster in vergelijking met tarwebloem. Dat komt omdat het minder gluten bevat.

      Verwijderen
  17. Ik heb de cake net in de oven gezet
    Nu wachten tot hij klaar is
    en dan lekker eten bij de thee
    Kan je deze cake ook met amandelmeel maken
    Grt Annie Laumen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Annie het recept met amandelmeel verschijnt binnenkort.

      Verwijderen
  18. Ik heb zojuist de cake gemaakt. Maar vind hem ook heel vet, jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer, maar dat kan. Officieel is het idd zo gelijke delen bloem en boter. Maar je kunt met de helft minder.. ik zelf vind vet minder erg, is ook echt niet fout als je biologische roomboter gebruikt. Maar helaas vinden nog steeds veel mensen dat niet goed voor je. Geen idee of jij dat ook vind. Maar smaken kunnen verschillen.

      Verwijderen
  19. De cake is lekker
    we kijken vaak op jou site en adviseren het ook aan anderen
    Echt super

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik heb deze cake vandaag gemaakt, met een appel in stukjes, rozijnen en kaneel. Erg lekker geworden, bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik heb de cake zojuist gemaakt. Ipv roomboter heb ik dezelfde hoeveelheid kokosolie gebruikt. Na ca. 45 minuten in de oven vond ik het al wat "aangebrand" ruiken. De cake er meteen uitgehaald. Af laten koelen en
    Uit het blik gehaald. De buitenkanten waren vrij donker, maar smaakte op zich prima. Ik heb het cakeblik bekleed met bakpapier, zou het daaraan liggen? Of ligt het aan de kokosolie?

    Groet, Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Zojuist deze cake gemaakt maar dan met argave siroop en met gewone margarine. En hij smaakt echt... HEERLIJK!!
    Ga zeker meer van je recepten proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. vanmiddag de cake gebakken......alleen met kokosolie en de andere helft boter. Honing had ik ook niet meer genoeg nog maar 60 gr de rest aangevuld met 90 gr palmsuiker. Hij is prima gelukt verder en niet te zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb deze cake al een paar keer gemaakt. De eerste keer volgens het recept, maar wel met de helft aan boter. Daarna heb ik er lekker mee geëxperimenteerd. Het resultaat was niet altijd zo goed snijdbaar, maar de smaak meestal prima! Wel vind ik het lekkerder als er behalve de appel bovenop ook in de cake appel zit verwerkt.
    Gisteren heb ik hem gemaakt met half speltmeel/half speltbloem, 125 gr boter ipv 250, een geprakt banaantje, 2 eieren ipv 4 en 60 gr honing ipv 150. Ook heb ik een peer in blokjes en een klein beetje appel door het beslag gemengd. De smaak is wederom prima, wel is het een wat kleffe cake, misschien de volgende keer nog wat langer in de oven...
    Bedankt voor dit recept en de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Met deze cake heb ik 't weekend mezelf, maar ook mijn familie gelukkig gemaakt. Dankejwel!

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Cake pas gemaakt maar wij vonden hem super vet. Had al mijn twijfels met zoveel boter maar toch geprobeerd. Helaas is deze bijna in zijn geheel in de vuilnisbak beland.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Nog 15 minuten in de oven mmmm..ben benieuwd.
    Reactie volgt :)

    BeantwoordenVerwijderen
  28. was ik al bang voor,smaakt niet lekker.
    Je proeft het vet teveel,en nee ik ben niet bang voor vet :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. vervang de boter door slagroom en voeg 2 in plaats van 4 eieren toe en je cake smaakt heerlijk

      Verwijderen
  29. Echt, waauw. wat geweldig lekker! bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Een heerlijk recept voor een suiker- en tarwevrije cake!
    We hebben de cake ook een keer zonder appel en kaneel gemaakt; de helft van het beslag in een bakblik gedaan en door de andere helft een eetlepel cacao geroerd en dan erbij gevoegd in het bakblik. Ook erg lekker.
    In plaats van roomboter gebruik ik margarine, dan smaakt de cake niet te vet.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Een heerlijke cake! Inderdaad wel wat vet met die hoeveelheid boter, maar prima op te lossen door iets minder vet te gebruiken en/ of de helft of alle boter te vervangen door kokosolie. Ik kan ook erg aanraden om wat walnoten door het beslag te roeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. vervang de boter door slagroom en doe in plaats van 4 eieren 2 eieren en je hebt een heerlijke zachte appelcake

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Ik zou deze willen maken maar stel mij de vraag of de hoeveelheid honing niet te veel suiker is. Is er eventueel een alternatief, kan hier bijvoorbeeld ook ahornsiroop voor worden gebruikt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik rijstsroop als alternatief, ongeveer 80 ml en gebruik 50 kokosvet en 200 roomboter.
      Lekker!! :)



      Verwijderen
  34. Ik heb net de cake gemaakt, een aangezien ik me nooit aan een recept hou, heb ik weer wat geëxperimenteerd en ben blij met het resultaat. Ik heb naast veel kaneel een theelepel kruidnagel er doorheen gedaan, en kleine stukjes appel in plaats van schijfjes. In een vierkante brownie-vorm en als topping 2 eetlepels kokos, 2 eetlepels havermout, kaneel en 1 eetlepel gesmolten boter. Dit over de cake strooien voordat hij in de oven gaat. Vanwege de vorm hoefde hij er maar 35 minuten in. Ook makkelijk kleine vierkantjes te snijden om in de diepvries te bewaren als verantwoorde tussendoortjes... Net al een stukje bij de koffie op - vers uit de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Vanmiddag deze cake gemaakt, heerlijk geworden!! Ik had van alles de helft gedaan want ik heb een klein cakeblik van 15 cm. Bedankt voor het lekkere recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Voeg walnoot en rozijnen toe, jongens ... Walhalla! Alsof er een engeltje over je tong piest ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  37. heeerlijke cake, ik maak 'm vaak. Ik had afgelopen keer extra kaneel door het beslag gedaan, Wel lekker alleen in had het idee dat de cake daardoor snel ouder werd. Wij doen er ongeveer een week mee. Weet iemand dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. was de cake bij jou niet te vet? bij mij druipt het er echt uit als je een plakje af snijd en erop drukt...

      Verwijderen
  38. Ik heb de cake vanmiddag gemaakt maar hij is erg vettig! daardoor leek hij niet gaar en heb ik de cake in totaal een uur en kwartier in de oven gehad. Zou het ook met minder boter kunnen? heb trouwens ook nog eens margarine gebruikt in plaats van roomboter.. maar het stond echt te pruttelen tijdens het bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hier staat hij inmiddels ook in de oven, met iets minder boter en een ei extra. Ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Cake is heerlijk!! Máár voor mij persoonlijk mag hij ook wel iets minder vet!! Volgende week dus met half kokosvet half roomboter en néén voor mij geen margarine in deze cake, is doodzonde!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt ook het boter voor banaan vervangen twee stuks erg lekker ook.

      Verwijderen
  41. Heerlijk en makkelijk recept, al verschillende keren gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Vandaag gebakken. Ipv roomboter twee bananen gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Ik heb de spelt-honing-appelcake gemaakt, viel een beetje tegen, er zat een eigenaardig smaakje aan dat ik niet heb met stevia of kokosbloemsuiker, hebben jullie dit ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Vanmiddag de cake gemaakt.. Volgens recept hier boven.
    Als extra cranberries toegevoegd. Hete luchtoven op 150 graden. En bakken ongeveer 65 minuten.
    Recept Rudolph is ook met deze verhoudingen.


    Nu net de cake aangesneden, heeeeeeerlijk! En beslist niet vet. Ik heb ongezouten roomboter gebruikt. De smaak is heerlijk. Met koud geslingerde bloemen honing.


    Groetjes Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  46. is bakpoeder hetzelfde als baking soda? of moet ik iets anders kopen voor dit recept?

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Speltcake zonder suiker en boter dus vetvrij.
    Nodig een siliconevorm van een tulband
    ingrediënten: 125 gram speltmix of speltbloem
    1 banaan
    2 eetlepels bessencompot
    2 eetlepels gehakte confijtvruchten
    2 eetlepels jumborozijnen
    4 eetlepels Griekse yoghurt
    2 eieren
    1 appel fijngesneden in kleine blokjes.

    Oven voorverwarmen op 160 graden 10 minuten
    Mix de eieren en de banaan op hoge snelheid in de blender fijn
    Als dat klaar is voeg men de vruchten erbij met de yoghurt
    Daarna gaat de gezeefde mix of bloem erbij draai dat op de langzame stand 3 minuten.

    Vet de vorm in en stort het geheel in de vorm.
    Zet de oven op stand 150 graden en bak het geheel af in 50 minuten.
    Als dat gedaan is de vorm uit de oven halen en 5 minuten laten afkoelen. U legt een groot plat bord op de vorm en keer hem om.
    Als de cake koud is bestrooi hem met wat poedersuiker af.
    SUCCES.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Griekse yoghurt vetvrij hahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  49. Thank you very much for this site and all the information it has. I find it very interesting and I recommend it to all!
    All the best. Sincerely

    Voyance gratuite par mail rapide

    BeantwoordenVerwijderen
  50. Lekker en makkelijk recept, bij mij wel op 200 graden en 1 uur in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen