zaterdag 12 oktober 2013

Speculaasbrokken



Zelfgemaakte speculaasbrokken van spelt met palmsuiker


Een smakelijk koekje van spelt en palmsuiker gaat er altijd wel in. Vooral deze heerlijk brosse brokken. Knapperig en het ruikt ook zo lekker met bakken....mmmmm 
De jongens waren een beetje 'boos' op mij. Ze wilde kijken, voelen en vooral proeven. Ik vertelde hen dat ik alles nodig had voor mijn foto's.... voor jullie!
Dolgelukkig toen ze eindelijk de volgende dag konden proeven. En ja, veel bleef er niet over.... ik kan je dus aanraden om maar gelijk een dubbele hoeveelheid te maken!

Geniet gezond!

Ingrediënten
Recept: printen

  • 250 gram speltbloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 100 gram palmsuiker
  • 100 gram zachte roomboter
  • snufje zout
  • 2 flinke eetlepels speculaaskruiden
  • 3 á 4 eetlepels melk
  • blanke amandelen

Bereiding

  1. Kneed van alle ingrediënten een deegbal.
  2. Laat de deegbal een paar uur in de koelkast 'rijpen'. (je kunt het zeker 2 dagen in de koelkast bewaren)
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden 
  4. Rol de deeglap uit in een rechthoek van ongeveer 1 cm dikte
  5. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de amandelen in het deeg.
  6. Bak de speculaas in ongeveer 30 á 35 minuten gaar. 
  7. Laat de speculaas op een rooster afkoelen en breek het in stukken.




46 opmerkingen:

  1. Heerlijk!!! ik snap die jongens wel hoor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zioet er erg lekker uit!
    Ga hem absoluut maken, alleen eerst palmsuiker maken.
    Je hebt een geweldig leuk blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me weer heerlijk Jacoline, ga hem zeker maken.
    Dank je wel voor het delen.
    Groet, Isa

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heb je ook goedkopere vervanger van palmsuiker die wel gezond is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij de Aziatische supermarkt is palmsuiker heel betaalbaar.

      Verwijderen
    2. Wat een mooie website en leuke recepten. Wij zijn een woongroep en wonen en werken nu sinds 2006 samen aan Contact & muzike en doen veel zelf. We zijn ook bezig met gezondheid. Inmiddels 2 jaar later is er ook stevia, in poedervorm, maar ook druppels, één druppel is 200 keer zoveel als de gewonel suiker! Palmyra is een ander vevangend zoetmiddel, wel duur, maar net als stevia heel gezon, het maakt het lichaam baisich, alle andere suikers die we kenden verzuren het lichaam en dat is waarom suikers zo ongezond zijn.Wij hebben in de tuin een plant staan, die we dropen en in de droogblender vermalen toto poeder. Het plantje hebben we klein gekocht bij een biologische winkel. Ze zijn namelijk wel moeilijk op te kweken, dus dat is dam al gedaan. Het is ons nog niet gelukt om ze te laten overwinteren, binnen. Nu gaan we de inmiddels best grote plant eerst oogsten en dan eens kijken of er nog iets kan overwinteren.lieve groeten Leonoor

      Verwijderen
  5. Nee helaas een goedkoper alternatief is er niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vandaag gemaakt. Eenvoudig en snel te bereiden en heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel calorieen zit erin. En kan je de roomboter door iets anders vervangen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. waarom wordt deze vraag niet beantwoord ik wil het ook wel weten.

      Verwijderen
  8. Ik vind hem wel lekker maar hij word snel taai..... Hij lijkt meer op taai taai.....
    Ik hou denk ik meer van een brosse variant. Dus ben volop aan het experimenteren....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karita wat jammer dat ze taai waren. Was toch iets verkeerd te kort gebakken misschien? Want het hoort echt brosnte zijn. Van mij zelfs nog na een week heerlijk knapperig

      Verwijderen
  9. Wij smullen er ook lekker van hoor

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kun je de palmsuiker vervangen door kokosbloesemsuiker...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor je kunt de palmsuiker vervangen door kokosbloemsuiker

      Verwijderen
    2. Ik heb hem gisteravond gemaakt en het was echt HEERLIJK! Mijn hele huis ruikt nu nog naar de speculaas. Dank voor het delen van dit recept.

      Verwijderen
    3. Ik heb begrepen dat palmsuiker hetzelfde is als kokosbloesemsuiker..Wat is het verschil dan?

      Verwijderen
  11. ik heb geen melk in huis kan ik dat vervangen door rijstemelk?

    en is speltbloem hetzelfde als speltmeel?

    alvast bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zo hee, dat was lekker!
    Ik heb het recept verdubbeld, maar toen paste de hoeveelheid niet meer op de bakplaat... Dus ik heb twee versies, een dikkere (de eerste), die was lekker, maar niet knapperig. En een dunnere (halve cm denk ik) die erg knapperig was. Dit gaat komende tij nog vaak gegeten worden hier! Dan met kokosbloesemsuiker.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi, kun je ook stevia gebruiken ipv palmsuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een lekkere speculaas krijg je met dit recept zeg. Ben benieuwd hoe lang het duurt voor de koektrommel leeg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi!

    Ik heb de speculaasbrokken afgelopen week gemaakt. Ze zijn heel erg lekker! Bedankt voor het recept. :)
    Ik vind je blog erg leuk en wilde je even laten weten dat ik op mijn eigen blog een link naar je site heb geplaatst.

    Groeten,
    Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dank je wel voor de lekkere recepten! ik heb er al heel wat gemaakt en vooral door jou geleerd om te bakken :-) nu is de speculaas aan de beurt. Het deeg alleen al ruikt heerlijk! Het ligt nu in de koelkast... Ik gebruik geen melk maar heb kokosmelk als vervanger gebruikt - kan dat of zat de melk erin om bepaalde eigenschappen?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Heeeeerlik!
    Dankjewel.
    Groetjes, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een heeeeerlijke ontdekking je recepten Jacoline. De speculaas was zo op, dit weekend weer iets anders uitproberen. Ben bang dat afvallen toch nog ver voor me ligt als ik elke week iets nieuws wil uitproberen! Kun je me zeggen hoeveel beter de recepten zijn qua calorieen of is dat moeilijk in te schatten?
    Groetjes, Isabelle

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hai Jacoline,
    Ik heb even een vraagje. Ik wilde als verrassing voor mijn man en dochter jou recept maken dus ik aan de slag, eerst een aantal winkels bij ons in de buurt af voor de dingen die ik nodig zou hebben [en natuurlijk weer melk vergeten] en daarna aan de slag om het deeg te maken.
    Dat ging eigenlijk prima maar het deeg bleef uit elkaar vallen. Toen heb ik er maar wat kleinere ballen van gemaakt en hoopte dat het in de koelkast wat steviger zou worden, of in ieder geval aan elkaar zou blijven zitten. Jammer genoeg viel het allemaal uit elkaar toen ik het aan het begin v d avond wilde gaan uitrollen.

    Nu mijn vraagje, komt dat doordat ik toch iets niet goed heb gedaan? Misschien te weinig melk of boter of zou het misschien kunnen komen doordat ik niet veel kracht in mijn handen heb? [ik heb reuma en een spierziekte]
    Het deeg ruikt en smaakt in ieder geval erg lekker dus wie weet valt het mee als het uit de oven komt maar zoals het er nu uitziet hoef ik het zeker niet te breken hahaha.

    Alvast bedankt voor je antwoord
    Lieve groet
    Hedwig [nog] geen bakwonder ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Vandaag heb ik je speculaas gemaakt. Het is inderdaad heerlijk bros! Ik heb in plaats van alleen roomboter, 40 gram kokosvet en 40 gram roomboter gebruikt en dat gaat prima! Voor herhaling vatbaar!
    Groetjes, Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Jacoline,kun je ook stevia gebruiken in plaats van palmsuiker?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Lekker soepel deegje gemaakt, alleen het lag al in de oven voor ik zag dat het moest rijpen ;-)
    Nou ja het zal vast lekker zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hallo Jacoline, ik heb hem gemaakt maar bij ons werden het ook stukjes/brokjes, De deegbal was te hard en te kruimig en kon niet gerold worden. Maar geeft niet, het is evengoed heel erg lekker. Heb alleen wel een vraag. Is 100 gram palmsuiker niet wat veel?? Ik heb laatst ontbijtkoek/kruidkoek gemaakt met maar 10 gram palmsuiker (en dan wel appelstroop en diksap erbij) en elders (site van Healthy Vega) las ik een recept met 150 gram speltbloem en een paar lepels palmsuiker. Zou het dan ook met minder kunnen? Hoe minder hoe beter toch? Ik ben nog op zoek naar een suikervrije chocoladeletter, die wil ik graag maken voor mijn dochtertje (is gek op chocola). Heb je een tip? Alvast dank en groet, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Hai Daar ben ik weer. De vorige keer speculaasbrokken maken is wel goed gegaan. Ik heb er wat meer boter ingedaan en het rollen [lees platslaan haha] ging een heel stuk beter.
    Ik heb alleen nog even een vraagje.
    Mijn nichtje van bijna 3 heeft een ernstige glutenallergie kun je dit ook maken met amandelmeel en dan misschien wat minder palmsuiker [amandelmeel is volgens mij een stuk zoeter dan speltbloem]
    Vast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes van Hedwig

    BeantwoordenVerwijderen
  25. heerlijk goed gelukt,de speculaasbrokken,de meiden hebben er van gesmuld en ik ook

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Bij mij is de speculaas ook taaier dan ik had gedacht. Wel lekker hoor, daar niet van. En niet zo mierzoet. De bal die in de koelkast lag heb ik met 2 warme handen echt plat moeten drukken, want hij was kei- en keihard. Daarna tussen 2 vellen bakpapier met de deegroller er overheen. Echt plat kon ik hem niet krijgen want dan paste hij niet meer op mijn bakplaat. Langer bakken durfde ik niet, hij was al een beetje donker, maar knapperig is hij niet geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Agnes je kunt het eventueel altijd nog een 2e keer bakken. Dan worden ze zeker knapperig. Eventueel beetje folie erop leggen tegen verbranden.

      Verwijderen
    2. Zo ver is het niet gekomen. De smaak was goed dus ook als zachte koek was het lekker en is het op gegaan.

      Verwijderen
  27. Hallo
    waar koop je speculaaskruiden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de supermarkt. Heet ook wel koek en speculaaskruiden.

      Verwijderen
    2. 8 delen kaneel, 2 delen nootmuskaat, 1 deel kruidnagel, 1 deel kardemom, 1 deel witte peper, 1 deel koriander, 1 deel gember en 1 deel anijspoeder. In een jampotje goed doorelkaar mengen.

      Verwijderen
  28. Bij coop hebben ze het niet.maar neem aan bij ah?bedankt voor je reactie

    BeantwoordenVerwijderen
  29. klinkt goed kan kokosbloesemsuiker en roggebloem??

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Lekkere brosse speculaas!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Deze heb ik een tijdje geleden gemaakt en zijn heerlijk. Misschien straks met amandelspijs van jouw ertussen. ( ligt nu in de koelkast) Of wordt het toch iets van krentenbrood met spijs?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Eindelijk een keer gemaakt. Is goed gelukt!!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Hier ook gemaakt en een succes! Wou ze al een tweede keer maken, maar deeg is te hard na 2 dagen in de koelkast te liggen... Ik had wel ghee gebruikt ipv roomboter... Misschien daarmee? Ik laat het nu een nachtje uit de koelkast en hoop dat ik het deeg morgen gewoon kan uitrollen. Mmm, heb er alweer zin in.

    BeantwoordenVerwijderen