zaterdag 12 januari 2013

Broodje falafel

Een man loopt naast palmbomen terwijl het hard sneeuwt in Jeruzalem en een Joodse man die bidt bij de 
Westelijke muur.  Foto AFP / Menahem Kahana / Bernat Armangue


Afgelopen week zag ik deze foto's....wat een prachtige foto's. Ik keek even terug in de tijd. Precies 12 jaar geleden stond ik daar ook, op het zelfde plekjes en ook met gigantisch veel sneeuw. 

Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen en volwassenen reageerden op iets wat ze zelden zagen. Sneeuw! Waanzinnig!
Iedereen was euforisch, de chaos die dat met zich meebracht vergeet ik maar even.

Terwijl ik verder mijmerde en allerlei herinneringen naar boven haalde kwamen ook de falafels naar boven. Ik weet nog mijn eerste kennismaking met het broodje. 

Op een druk en chaotisch pleintje (vlakbij de palmbomen) midden in Jeruzalem vlakbij de Damascus poort. Chaos, vreemde geuren, mannen die niets deden en vrouwen die druk waren met de boodschappen, schreeuwende mensen, toeterende auto's......a
Ik was beduusd, t was vreemd en toen ik een broodje falafel kreeg met knal paarse bloemkool en gele komkommer en friet er in was ik er bijna klaar mee...
Totdat ik proefde.......ongelofelijk die smaak....dat vergeet ik nooit meer! De broodjes falafel die ik heb gegeten toen ik in Israël woonde zijn niet te tellen...wat zou ik er veel voor over hebben om er nu eentje te eten.

En zo maakte ik vandaag mijn eigen broodje falafel. 





Het recept vond ik in mijn favoriete Joodse kookboek van Claudia Roden, De Joodse keuken. Het is voor mij een kookboek en leesboek te gelijk... Ja een ander leest een thriller in bed en ik een kookboek.

Het kost even wat tijd, maar dan heb je ook echt iets! Zelfs manlief smulde er van! En dat zegt heel wat......

Ingrediënten (circa 15 stuks)
Recept printen


  • 250 gram verse kikkerwten
  • klein bosje platte peterselie 
  • 4 lente uitjes
  • Keltisch zeezout
  • mespuntje chilipoeder of cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen komijn (ik had het niet meer in huis, maar miste het niet)
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 3 knoflooktenen
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • Olie om in te frituren 

Bereiding
  1. Week de kikkererwten 24 uur in ruim water. Laat uitlekken, spoel ze af en laat ze weer uitlekken.
  2. Droog ze heel goed op een theedoek. Ik haalde de velletjes er af, geen idee of dat dat nodig was. 
  3. Hak de bladpeterselie en de lente uitjes in een keukenmachine fijn, bewaar het even apart in een schaaltje
  4. Draai de kikkererwten tot een heel gladde massa in de keukenmachine, hoe langer de machine draait, hoe beter
  5. Voeg zout, knoflook cayennepeper, koriander, en bakpoeder toe en laat de machine weer draaien tot de puree heel zacht is. 
  6. Doe de gehakte peterselie en lente uitjes er bij en laat de machine nog eventjes draaien
  7. Laat het mengsel minimaal 1 uur rusten in de koelkast, langer is nog beter
  8. Verhit in een pan een laag olie van ongeveer 3 cm tot die matig heet is. 
  9. Verdeel de massa in balletjes ter grootte van een walnoot en druk die een klein beetje plat
  10. Frituur er een paar tegelijk, ongeveer 3 minuten
  11. De olie moet zo heet zijn dat de falafel gelijk gaat frituren, zet dan het gas wat lager
  12. Laat de falafel op keukenpapier uitlekken
  13. Serveer met een pita brood en een lekkere salade! Officieel hoort er Tahin (sesampasta) bij, maar dat heeft lang niet iedereen in huis. Een lekkere zelfgemaakte knoflooksaus is ook erg lekker; 3 gelijke delen mayonaise, 1 deel griekse yoghurt en wat verse knoflook. 
  14. Wil je ook nog zelf je pita's bakken? Dan vind je hier mijn recept. 
Eet smakelijk!

Dit gerecht is voor Gok: oranje 









5 opmerkingen:

  1. Ja....een déja vu. Toen we je op kwamen zoeken nam je ons als eerste mee naar die Falafeltent.
    Maar jij verorberde toch liever de platgeslagen krentebol die al 3 dagen oud was....
    mam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er fantastisch uit. Kan ik er een paar bestellen?
    liefs mam

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk verhaal erbij Jacoline.
    En die balletjes lijken me lekker!
    Maar zo te lezen eet jij toch liever krentenbollen dan de falafel..haha ;-)

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacoline,

    Ik ga dit recept ook maken hoor, het is weliswaar niet groen.... maar oranje in mijn uurtje is ook ok. Ons eerste broodje falafel hebben wij ook verorberd in Jeruzalem. Op een pleintje vlak bij de poort... maar dan een jaar of 20 geleden. Grappig hè? Als ik er nu weer aan denk dan ruik ik de geuren van de stad weer en proef het heerlijke broodje....

    Groet
    Alice

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Alice, wat leuk dat jij ze daar ook gegeten hebt. Volgens mij is het het zelfde pleintje! Wat leuk dat zo ook weer bij jou de herinneringen naar boven komen.... en dat je het ook even deelt.
    En ja hoor in je uurtje kan het wel een keer.
    Groet

    BeantwoordenVerwijderen