Suiker en glutenvrije cake van amandelmeel met appel en honing
Een glutenvrije cake, maar ook heel goed geschikt om van te snoepen als je koolhydraatbeperkt eet!
Ingrediënten
Recept: printen
- 4 biologische eieren
- 200 gram amandelmeel
- 50 gram biologische roomboter of 50 gram zachte kokosolie
- 1 1/2 theelepel baking soda
- 100 gram honing
- snufje zout
- 1 appel
- snuf kaneel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet een cakeblik goed in met roomboter of kokosolie (mijn formaat 21 x 11 cm)
- Schil de appel en snij hem in kwarten. Snij de kwarten in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm
- Mix de honing samen met de roomboter en eieren tot een egale massa
- Voeg de baking soda toe aan het amandelmeel en even goed er doorheen roeren.
- Schep het amandelmeel door het eimengsel tot een egale massa.
- Schenk het mengsel in het cakeblik
- Druk in de bovenkant de plakjes appel, niet te diep
- Eventueel nog een snuf kaneel op de appel strooien
- Bak de cake in 45 minuten gaar en goud bruin.
- Laat de cake goed afkoelen in de vorm en haal hem er dan uit. Verder laten afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
Die ga ik heel snel proberen te maken! Kan ik de honing vervangen voor stevia om hem helemaal "groen" te maken?
BeantwoordenVerwijderenJa hoor je kunt stevia gebruiken. Alleen geen idee hoeveel moet je even proeven
VerwijderenDoor de appel blijft ie "oranje" hoor ;-)
Verwijderenkan ik ook kokosbloesemsuiker gebruiken ipv honing
BeantwoordenVerwijderenja hoor dat kan
VerwijderenLijkt mij een mooi alternatief! Toch 1 vraagje, hoe weeg je de kokosolie, in harde toestand of is dit 50 gram gesmolten?
BeantwoordenVerwijderenMaakt niet uit of het gesmolten is of niet. In beide gevallen zal het 50 gram zijn
VerwijderenDaar zat ik op te wachten
BeantwoordenVerwijderenGa hem donderdag bakken dan is mijn vrije dag
Hoe groot is jou cake-vorm Jacoline
Grt Annie Laumen
Vndaag je cake gemaakt
BeantwoordenVerwijderenHij was lekker luchtig alleen wat te donker gebakken
Ik had mijn heteluchtoven op 180 gezet
Ik denk dat 150-160 voldoende is
Grt Annie Laumen
fijn Annie!
Verwijderenbij mij ook te donker, ga hem nu ook iets minder heet zetten en nog eens proberen
VerwijderenIk heb vandaag deze cake gebakken met kokosolie. Omdat ik dit van tevoren smelt, is het beslag best wel dun geworden en zakten de stukken appel snel de cake in. Volgende keer maar eens met roomboter proberen. Is eigenlijk wel zo lekker, natuurlijk. En dan doe ik ook wat kaneel door het beslag voor iets meer smaak. Maar hij was nu al erg lekker!
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze vorige week gemaakt, met wat kaneel door het beslag.
BeantwoordenVerwijderenHij bevalt mij heeeel erg goed! Lekker luchtige cake (wat ik met amandelmeel niet eerder voor elkaar heb gekregen)
Ik kijk altijd weer uit naar een nieuw recept van je!
Gr, Annie
Er staat op baking soda ik heb leckers bio backpoeder is dat nou het zelfde?
BeantwoordenVerwijderenVandaag de cake gemaakt en hij is ontzettend goed gelukt! Ik had nog wat kaneel en vanille essence door het beslag gedaan wat erg lekker is geworden.
BeantwoordenVerwijderenDe heteluchtoven kan idd beter iets lager dan 180 graden. Ik heb hem grootste tijd op 160 gehad en heb hem toen alsnog iets eerder eruit gehaald.
Als ik de appel weg laat, heb ik dan een "gewone" cake die ook lukt?
BeantwoordenVerwijderenMvg Nathalie
Ja hoor, Nathalie!
VerwijderenIk heb deze cake van de week gemaakt, en hij is zo waar gelukt! En dat is vrij uniek bij mij :) Ik ben alleen niet heel erg weg van de smaak, vind m een beetje te eiïg :) En hij moet inderdaad zeker niet op 180 graden! Ik had m op 160 staan, maar vergeten op tijd te kijken. Na 45 minuten was hij (gelukkig) niet verbrand, maar wel wat donkerder dan jouw cake en dat proef je wel een klein beetje :) In plaats van honing heb ik rijststroop gebruikt maar de volgende keer gebruik ik daar iets meer van, of agave, want wat mij betreft mag hij iets zoeter :) Nu, twee dagen later, smaakt hij wel iets lekkerder! Ach, het was de eerste keer dat ik dit recept maakte, wie weet smaakt 'ie nóg beter een volgende keer nu ik weet waar ik op moet/kan letten :)
VerwijderenIig bedankt voor al je recepten!!!
Mvg Nathalie
Dank je wel voor dit recept. Vandaag gemaakt en het smaakt prima.
BeantwoordenVerwijderenKan ik ook boekweitmeel gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenEn door het beslag gemalen appels en rozijnen doen?
backing soda is in het nederlands gewoon zuiveringszout en dat heeft bijna elke drogist klein groen doosje zo rond de 2 euro
BeantwoordenVerwijderenDeze cake is mij echt goed bevallen. Is niet moeilijk te maken, ingrediënten heb ik altijd in huis en mijn gasten vinden de cake ook erg lekker. Het lukt altijd. De cake vind ik wel het lekkerst als deze is afgekoeld. Erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenHi een snelle vraag; kan dit recept ook zonder de appel? Of wordt het dan te droog? Ik zoek een 'nette' cake die ik kan gebruiken om er cafe-frietjes van te maken voor een traktatie...
BeantwoordenVerwijderenVanmiddag deze cake gebakken en hij smaakt goed! Na de reacties hierboven te hebben gelezen heb ik ervoor gekozen om 2 eieren ipv 4 te gebruiken, gezoet met een combi van honing en ahornsiroop en wat kaneel door het beslag. Bij de ingrediënten staat een snufje zout, maar deze zie ik in het recept niet terugkomen. Hier trouwens ook 45 minuten op 160 graden gebakken. Bij een hogere temperatuur vrees ik dat de cake verbrand zou zijn. Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenIk snap er niets van. Mijn baksels met amandelmeel zijn altijd een droge homp! Nu ook weer. Recept gevold en tijdens het toevoegen van de meel aan het eier mengels al geen "vloeibare" substantie maar een korrelige. 4 (!!) Eieren toegevoegd en tegen beter weten in gebakken. Resultaat een hele droge cake die alleen met water weg te krijgen is :( wat doe ik fout!?
BeantwoordenVerwijderenkan het ook met kokosmeel?
BeantwoordenVerwijderenBij mij prima gelukt. Ingredienten precies volgens recept. Hete lucht oven op 160 graden, eerste half uur met folie, daarna 20 minuten zonder.
BeantwoordenVerwijderenKan ik de cake invriezen? Wil hem gaan maken voor mijn dochter haar verjaardag Vlg week zaterdag, maar Ik zit erg krap in mijn tijd.
BeantwoordenVerwijderenJa Kim dat kan, je hoeft alleen maar de cake dan de avond tevoren er uit te halen. En op het aanrecht laten ontdooien
VerwijderenJe kan bakpapier op de cake leggen met afbakken wordt hij minder donker
BeantwoordenVerwijderenJe kan bakpapier op de cake leggen met afbakken wordt hij minder donker
BeantwoordenVerwijderenVandaag de cake gemaakt enkel met iets andere verhoudingen en ingrediënten.
BeantwoordenVerwijderen150 gr. Amandelmeel
50 gr. Boekweitmeel
40 gr. Gesmolten kokosolie
50 ml. Kokosmelk
3 Biologische eieren
+/- 50-60 ml. Dadelsiroop (op het oog)
1,5 tl. Biologisch bakpoeder
0,5 tl. Kaneel door het beslag en snufje op de appels
Ovenstand: 160 graden
Tijd: 45 minuten / na 30 minuten op de cake aluminiumfolie gelegd dat deze niet te donker wordt.
Cake is heerlijk geworden en dank je wel voor het recept.
Super recept!
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk van smaak, luchtig en niet zoet.
Wel heb ik al twee maal de baktijd aangepast. Hete lucht (Boretti)180 graden maar met 20 minuten is hij klaar en gaar!
Nóg meer rede om vaak deze cake te maken :-)
Ook vorig weekend gemaakt. Was super lekker. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderen