donderdag 31 januari 2013

Zuurkool


Maak van zuurkool een feestmaal

Dit keer geen culinair hoogstaand of ingewikkeld recept. Nee gewoon zuurkool... toen ik deze zuurkool proefde wist ik het even niet meer.. eigenlijk zo simpel en zo eenvoudig, t kost maar hooguit 5 minuten extra werk... maar de smaak.... mmmmm heerlijk zacht.
Het recept heb ik (helaas) niet zelf bedacht het komt uit het kookboek: De Joodse keuken van Claudia Roden.
Toch heb ik eea weggelaten of veranderd. Zo gebruikt ze zelf wel een halve liter witte wijn, maar ik gebruik daar gewoon wijnzuurkool voor en eventueel nog een restje witte wijn. (Na een verjaardag vries ik vaak restjes witte wijn in zodat ik altijd wel een klein beetje heb.)
Ook worden er wel een paar kruidnagels in gebruikt maar ik kies er voor 1 omdat het best wel een sterke smaak heeft.

Ik eet deze zuurkool zonder aardappels gewoon omdat ik het lekker vind. Maar je kunt er prima een stamppot van maken!

Ingrediƫnten
Recept: printen
  • 500 gram wijnzuurkool
  • 1 laurierblad
  • flinke eetlepel ganzenvet (heb je dit niet gebruik dan roomboter)
  • evt. flinke scheut witte wijn
  • 1 klein uitje fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 jeneverbessen
  • 1 (of meer) kruidnagels
  • peper

Bereiding

  1. Bak in een grote pan de ui in het ganzenvet tot die goudkleurig is.
  2. Voeg de knoflook toe en roer deze goed door.
  3. Voeg dan de zuurkool met vocht toe en de rest van de ingredienten.
  4. Meng alles goed door elkaar en kook het gerecht met een deksel op de pan op een laag vuur 30 minuten, tot de zuurkool heel zacht is.
Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: groen



1 opmerking:

  1. morven ga ik dat eten.ben gek op zuurkool.had je er vlees oid bij?lijkt me delicious.je hoort het was.gr alinde @

    BeantwoordenVerwijderen