maandag 10 juni 2013

Kersenvlaai van speltbloem


Kersenvlaai van speltbloem

Tja, wat moet ik hiervan zeggen.... eigenlijk niet zoveel. Ik denk dat de foto voor zich spreekt... Dit is heel erg lekker. Echt héél lekker. Oké ik moet bekennen, het recept is niet van mij. Oorspronkelijk is het recept van Weekendbakery. Ze hebben trouwens nog heel veel andere lekkere recepten...
Toch paste ik het recept aan door speltbloem (waarom spelt; lees je hier)  te gebruiken en ik gebruikte een blikje vlaaifruit. Ja zo'n fout blikje, ik weet het..... ik zal een receptje moeten verzinnen voor vers fruit, dus dat hebben jullie nog te goed. Maar dit was wel heel lekker!

Ingrediënten (voor een springvorm van 26 cm)
Recept printen
  • 300 gram speltbloem
  • 6 gram droge gist
  • 120 gram lauwe melk
  • 20 gram kokosbloemsuiker
  • 2 gram zout
  • 1 los geklopt ei
  • 1 of 1 1/2 blik vlaaifruit 

Bereiding 
  1. Voeg alle ingrediënten in een grote kom en kneed het in maximaal 5 minuten tot een soepel deeg.
  2. Vet een grote kom in met een klein beetje olijfolie. Leg het deeg  in de kom, dek de kom af met een natte doek of folie en laat het ongeveer 1 uur rijzen. 
  3. Vet de springvorm in met roomboter.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  5. Rol het deeg uit tot een grote lap met een dikte van ongeveer 3 mm. Bekleed de springvorm met de deeg. 
  6. Zorg dat je een klein opstaand randje hebt. Ik snee het overgebleven deeg gewoon met een mes weg.
  7. Prik in de bodem gaatjes met een vork.
  8. Vul de vlaaibodem met het vlaaifruit.
  9. Rol het overgebleven deeg uit tot een heel dunne lap. Snijd er dan repen van, met een pizza mes ging dit trouwens reuze handig.
  10. Maak van de repen een raster. Zorg dat de repen lang genoeg zijn, een klein beetje overlappen mag, want het deeg krimpt een klein beetje.
  11. Duw nu met een vork alle repen een klein beetje stevig tegen het opstaande randje. Zo blijven ze goed vast zitten.
  12. Strooi eventueel nog een klein beetje suiker op het deeg raster.
  13. Bak de taart in ca 20 á 25 minuten gaar en goud bruin. Begin met 20 minuten en dan even kijken. Omdat er suiker in het deeg zit, kan het deeg snel donkerbruin verkleuren.
  14. Laat de vlaai geheel afkoelen. 
  15. De volgende dag is de vlaai een stuk lekkerder!

Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: oranje 




5 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit!
    Ik eet wel altijd speltbrood, zou dat een beetje proeven naar dit deeg?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me erg lekker. Zou ik ook bakpoeder kunnen gebruiken i.p.v gist?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Jacoline,
    Ik heb deze vlaai een keer gemaakt en ik vond hem erg lekker.
    Nu ik hem nog een keer wilde maken bekeek ik het originele recept even en zag dat er boter in zit. Heb je dit expres achterwege gelaten?

    BeantwoordenVerwijderen