dinsdag 4 juni 2013

Chocolademuffins van kokosmeel



Glutenvrij chocolade muffins van kokosmeel


Regelmatig krijg ik de vraag of ik een vervangend product weet voor amandelmeel. Eindelijk heb ik een vervangend product en wel: kokosmeel. Ja, dat is kokos, heel fijn gemalen totdat het een zacht meel is. Ik heb eerst geprobeerd om kokosrasp heel fijn te malen, maar dat bleef korrelig. Uit eindelijk bij de G&W een kilo zak gekocht voor € 8,00. Oké, het is nog steeds niet goedkoop, maar wel goedkoper dan amandelmeel en heeft veel fantastische voordelen, zoals: 
  • weinig koolhydraten
  • glutenvrij
  • veel eiwitten
  • bron van laurinezuur (heeft een positief effect op het immuunsysteem, laurinezuur is ook veel aanwezig in moedermelk)
  • veel gebruikt bij o.a. candida, Paleo, graanvrij eetwijze, koolhydraatarm dieet
Nu ben ik nog helemaal niet bekend met het bakken met kokosmeel, dus ik heb een bestaand recept genomen en wel van Barbara eet. Dat leek mij voor de eerste keer wel een veilig idee.
De smaak was verrassend lekker, stevig, luchtig een echte chocolade muffin! Voor mij een echte topper!

Ingrediënten (8 muffins)
Recept printen

  • 40 gram kokosmeel
  • 20 gram rauwe cacao
  • 80 gram honing
  • 60 gram gesmolten kokosolie (of 60 gram zachte grasboter)
  • 4 eieren
  • 1/2 theelepel baking soda

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Doe de kokosmeel, cacao en baking soda in een kom en meng het goed met elkaar
  3. Mix in een andere kom, de eieren, honing en de kokosolie lekker luchtig. 
  4. Spatel nu de het kokosmeelmengsel door het eiermengsel heen. Het is een vrij dun beslag, maar dat komt goed!
  5. Schenk het beslag in de muffinvorpjes, vul ze voor ongeveer 2/3
  6. Bak ze in 15 minuten gaar en bruin.
  7. De muffins zijn gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt. 
  8. Laat de muffins op een rooster afkoelen.
Smullen maar!

De honing kun je vervangen voor agave, maple syrup of stevia. Voeg de zoetstoef naar smaak toe.

Dit recept is voor Gok: oranje. Wil je een groene variant? Gebruik dan een extra ei en vervang de honing door stevia. 






30 opmerkingen:

  1. ik lees sinds kort mee en heb je gelinkt op mijn blog, vind je dat niet ok ( is namelijk een handwerkblog) laat het me dan weten dan verwijder ik je meteen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de kokosmeel muffins direct gemaakt/ze staan nu in de oven.
    met stevia dus groen.
    ben benieuwd hoe ze smaken.

    Groetjes Anneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker Anneke! Heb je een leuk tussendoortje!

      Verwijderen
    2. Ze zijn lekker geworden...bedankt voor het recept.

      Verwijderen
  3. Marion het is prima dat je me linkt. Netjes dat je het meld!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Jacoline,

    Ik heb deze week de muffins gemaakt met kokosrasp (er was me verteld dat dat hetzelfde was...) en ik vond ze heerlijk. Mijn man houdt niet zo van chocolade dus ik ga op zoek naar echt kokosmeel en proberen er bananenmuffins van te maken.

    Groetjes,
    Jessica

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waar kopen jullie kokosmeel??
    ik woon in de buurt van Tilburg of anders wil ik online bestellen.
    Tips !! Graag !!
    Dank je wel !!
    Carien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. WWW.gekruid.nl uitstekende service! vandaag besteld, morgen in huis.

      Verwijderen
    2. Bio winkels in Tilburg: vlak bij de watertoren (hart v brabant laan heet t geloof ik) en ook vlak bij het besterdplein

      Verwijderen
  7. Hallo Jacoline,
    Ik heb nu verschillende van je recepten geprobeerd en ik ben er erg blij mee. Vandaag heb ik deze chocolade muffins gemaakt met stevia en een beetje Griekse yoghurt voor de smeuïgheid en het zuur voor de baksoda. Ze zijn goed gelukt!

    Ik zag dat er grote verschillen zijn in het aantal koolhydraten in kokosmeel. Vandaag kocht ik die van G&W, waar jij over schrijft en die heeft zo'n 21 g kh per ons. Daarmee kom ik op zo'n 1,5 g kh per muffin.
    Het kokosmeel van Aman Prana heeft maar 9 g kh per ons. Daarmee zouden de muffins op een kleine 1 g kh per stuk komen.

    Ach ja, als je GOKt, dan let je op de kleintjes hè? ;)

    Dank je wel!
    Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Jacoline,
    Ik wil de muffins maken met stevia, maar hoeveel moet ik daar van gebruiken? Ben heel benieuwd. Heb al veel recepten van je gemaakt en allemaal even lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. de smaak is echt heel lekker! zelf ben ik sporter en heb ik nog extra whet chocolade eiwitpoeder toegevoegd en nog wat stukjes raw cacao nibs ook erg lekker er nog extra doorheen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja voor een sporter is het idd super. Lekker met de cacao nibs!

      Verwijderen
  10. Hoi jacoline,

    ik snap het verschil in gebruik van cacao in recepten niet zo goed. Als er staat rauwe cacao is dat dan poeder? Wanneer gebruik je cacao nibs?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. rauwe cacao is idd cacao poeder (en dan bedoel ik niet die vanuit de supermarkt) En cacao zijn kleine stukjes cacao boon, die gebruik ik als vulling door bv een muffin

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Een vraagje... moet de honing en kokosolie in grammen afgewogen worden of in ml afgemeten. In het recept van barbara eet is het namelijk ml en bij jou gram.
    Dan kan ik lekker gaan bakken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weeg altijd liever want dat is veel nauwkeuriger dan in milliliters. Dus het klopt dat mijn recept in grammen is. Bakse

      Verwijderen
  13. Bij mij waren ze er droog.. ik heb er een ei extra ingedaan en stevia..
    Hoe krijg ik ze wat luchtiger?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ze waren bij mij na een dag erg plakkerig (bovenop vooral). Ook bleef het behoorlijk aan het cupcakepapiertje zitten. Hoe bewaar je ze? (want ik wil ze toch niet allemaal tegelijk opeten, al zijn ze lekker)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Plakkerig, dat zou kunnen duiden op iets te kort in de oven....wellicht paar minuutjes langer in de oven. En invriezen kan heel goed.

      Verwijderen
  15. Hoi Jacoline,

    Zou je er ook nog twee geprakte bananen doorheen kunnen doen?
    ik vind de combinatie chocolade banaan zo lekker!
    of denk je dat ze dan mislukken?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. nee, vreselijk... ik denk dat er bij mij toch iets is misgegaan..echt kokosmeel van de bio winkel gebruikt, maar nam een hap en allemaal kokos schilfers in mn mond.. werd er niet lekkerder op.. Heb ik dan toch het verkeerde?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hè wat naar.... Maar als je schilfers in je mond hebt is er iets toch niet goed. Kokosmeel is net zoals bloem, heel zacht en fijn.

      Verwijderen
  17. Als je het wel met amandelmeel maakt, moet je dan ook dezelfde hoeveelheid aanhouden als van de kokosmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor amandelmeel heb je een ander recept nodig. Deze bv http://gezondlevenvanjacoline.blogspot.nl/2012/09/muffins-van-amandelmeel.html

      Verwijderen
    2. Vandaag gemaakt en de honing vervangen door 60 gr palmsuiker...ze smaken voortreffelijk!

      Verwijderen
  18. Bah, wat was dit vies. Precies het recept gebruikt. Kon gelijk de afvalbak in. Smakeloze spons helaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Banking soda geeft alleen een gisting reactie in combinatie iets zuur zoals yoghurt of karnemelk ik zou eerder bakpoeder gebruiken voor luchtigheid in het gebak. Banking soda is ook zout van smaak

    BeantwoordenVerwijderen
  20. girl I love you !!! eerste keer ooit dat ik iets bak. jouw recept is perfect. de muffins zien er perfect uit en smaken hemels. ik zet je link op instagram. dank je

    BeantwoordenVerwijderen