vrijdag 25 mei 2012

De lekkerste salade!

Vandaag de dag heb je heel veel verschillende soorten sla, botersla, rucola, lollo rosso, ijsbergsla, eikenbladsla. Zelf pluk ik in de zomer de sla uit mijn moestuintje en maak er een lekkere salade van. Maar in de winter ben ik helaas toch beperkter....

Een salade kun je prima als lunch of diner gebruiken. En als je hem goed vult hoef je er echt geen stokbrood of bruin bolletje bij te eten. Om je hierbij te helpen geef ik je een aantal suggesties waar je je salade mee kunt vullen. Varieer, probeer en geniet van je salade!

Als basis neem je sla, maakt niet uit welke, ook verschillende soorten door elkaar zijn erg lekker! Neem van uit elke categorie 1 á 2 ingrediënten, maak je keuze tussen vis of vlees en je hebt een gezonde en stevige vullende koolhydraatarme salade!

Ingrediënten (voor 1 persoon)

Kaas
Blokjes kaas
parmezaanse kaas
mozzarella
roomkaas
geitenkaas
ricotta
blauwe kaas
feta
brie
boursinblokjes

Groenten (ongeveer 50 á 75 gram)
avocado
komkommer met schil
radijsjes
tomaten
paprika
augurk
lente ui / prei
sperziebonen
wortel
ui
broccoli / bloemkoolroosjes

Vis (ongeveer 75 gram)
blikje tonijn of zalm
gerookte zalm
restjes koude zalm
haring
makreel

Noten (handje / eetlepel)
pijnboompitten
sesamzaadjes
amandelen
zonnebloempitten
walnoten
pecannoten
of andere rauwe noten

Vlees (ongeveer 75 gram)
gekookte eieren
koude restjes vlees
uitgebakken spekjes
kipfilet
gerookte kipfilet
reepjes ham
biefstuk
rosbief

Diversen
zon gedroogde tomaatjes
olijven
basilicum

Dressing (ongeveer eetlepel)
pesto
bieslooksaus
olijfolie
walnoot / macadamiaolie
mayonaise
dressing van mayonaise met een beetje mosterd en citroensap

Fruit
soms is zelfs reepjes appel of stukjes kiwi of sinaasappel / mandarrijn erg lekker fris

De salade meenemen als lunch? Vul een bakje met alle droge ingrediënten, een bakje met 'natte' ingrediënten en een bakje apart voor de dressing. Mix het als je wilt gaan eten door elkaar en je hebt een lekkere verse salade!


Eet smakelijk!





3 opmerkingen:

  1. Dag Jacoline,
    Ben nog niet zo lang bezig met meer biologische voeding in ons leven toe te passen, ik vind je blog erg volledig. Vooral de basis voor salade is erg praktisch, simpel maar effectief. Bedankt hiervoor!. groeten, Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Jacoline,

    Je site is echt super! Ook deze 'saladebar' vind ik geweldig.

    Bedankt!

    Groetjes,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dressing: mosterd + gembersiroop

    BeantwoordenVerwijderen