zaterdag 8 december 2012

Gehaktbrood



Gehaktbrood


Dit gehaktbrood is bij ons favoriet. Zóóó lekker, dat je je vingers er bijna bij op eet!
Het is makkelijk om (van te voren) te maken, de volgende dag is het eigenlijk nog lekkerder. Maar dat lukt ons niet altijd.
Het gehaktbrood is veelzijdig, je kunt het zo los eten met een wijntje er bij, of op een stukje brood, gewoon bij een maaltijd van groenten (en aardappels), zelfs koud is het niet te versmaden...
Het ontbijtspek zorgt er voor dat alle vleessappen  in het vlees blijven en het geeft net een pittig smaakje aan het gehakt. Het leuke is dat je er ook mee kunt variëren, stukjes paprika er in, of een gekookt eitje, stukjes prei.... net wat je lust.


Ingrediënten:
Recept printen
  • 500 gram gehakt
  • 1 los geklopt ei
  • 3 eetlepels broodkruim (of parneermeel)
  • 1 fijn gesneden uitje 
  • paar druppels worcestersaus 
  • 1 eetlepel fijn gehakte peterselie
  • 1/2 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 100 gram ontbijtspek
  • peper & zout
  • 2 eetlepels geraspte kaas
  • snuf nootmuskaat

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Beleg een bakvorm (ik gebruik een broodbakvorm van 21cm) met plakjes ontbijtspek.
  3. Meng alle ingrediënten door het gehakt en kneed het tot één geheel.
  4. Vul de vorm met het gehakt en leg daar overheen de plakjes ontbijtspek die er nog uitsteken.
  5. Bak het gehaktbrood in ongeveer 50 minuten gaar en goud bruin. 

Dit recept is voor Gok: groen (mits je het broodkruim weg laat)








10 opmerkingen:

  1. Dat ziet er weer heerlijk uit :)

    Fijne zondag, groetjes Isa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanmiddag iets ander gehaktbrood gemaakt, maar het ontbijtspek werd een beetje zwart, dus snel een stuk folie voor het laatste kwartier er overheen gedaan... Heerlijk!!
    Bedankt weer voor je recept, volgende x volg ik jouw versie...
    Groeten Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ziet er lekker uit.
    Heb zoiets nog nooit eerder gemaakt, vandaar mijn vraag:
    Hoe en waarbij eet je dit. (lunch, avond eten)
    Groet van Claudia

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Afgelopen maandag heb ik hem gemaakt. En vanavond maak ik hem weer. Niet te versmaden. Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zo'n heerlijk recept! We hebben hem vorige week gegeten met de spinaziequich (zonder gehakt). Heb het met een kilo gehakt klaargemaakt. In porties van twee plakken in de vriezer voor de dagen dat het wat moeilijker is qua tijd te om uitgebreid te koken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk recept!
    Ik gebruik alleen i.p.v. broodkruim of paneermeel een handje lijnzaad. Zo blijft het gehaktbrood 'groen' en krijg je ook nog eens extra vezels binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe lang zou ik dit gehaktbrood in de oven moeten zetten, bij een kilo gehakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb het van het weekend gemaakt met 1 kilo. Niet in een bakblik maar in een ovenschaal in de vorm van een vloerbrood. 70 minuten en dan de eerste 60 minuten 200 graden en de laatste 180. Precies goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit heerlijke recept nu zo'n 5 keer gemaakt, maar bij mij heeft het echt 90 minuten nodig op 200 graden. Anders is het gehakt nog niet gaar van binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vandaag dit gehaktbrood gemaakt, rauwe ham gebruikt, heerlijk gegeten. Dit komt zeer zeker vaker op tafel.

    BeantwoordenVerwijderen