dinsdag 8 januari 2013

Zandkoekjes van amandelmeel



Zandkoekjes van amandelmeel en pecannoten


Met deze koekjes zul je iedereen verrassen! Niemand zal geloven dat het suikervrij is, zo knapperig en zo'n volle smaak. En natuurlijk ook nog eens glutenvrij en heel voedzaam door het hoge eiwitgehalte in het amandelmeel. Succes met het bakken van deze verslavende koekjes! 
Een gezonde traktatie voor jezelf!

Ingrediënten (10 stuks)
Recept printen

  • 125 gram amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 25 gram heel zachte roomboter (of 20 gram gesmolten kokosolie)
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 30 gram agave siroop 

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Hak de pecannoten in kleine stukjes
  3. Meng in een kom de amandelmeel, pecannoten en baking soda
  4. Voeg dan de agave siroop en zachte roomboter toe
  5. Kneed het geheel en maak er een rol van
  6. Verpak de rol deeg in folie en laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast
  7. Neem de rol uit de koelkast en snijd plakken van ongeveer 1/2 á 1 cm dikte 
  8. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier bekleed
  9. Bak de koekjes circa 10 minuten in de oven. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen en schep ze er daarna af en laat ze verder op het aanrecht of rooster afkoelen.
  10. Mochten ze na het afkoelen erg zacht blijven, draai ze dan om en bak ze nog een paar minuten
Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: oranje

19 opmerkingen:

  1. Ik heb deze koekjes vandaag gemaakt en ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept. Aangezien ik o.a. fructose intolerant ben en niet tegen agave siroop kan heb ik de koekjes met rijststroop gemaakt. Deze koekjes zijn mijn eerste echt lekkere snack sinds weken dus ik ga ze zeker vaker maken. Zo gepiept ;-)
    Groetjes Linda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Linda, wat fijn dat je nu weer een lekkere snack hebt! En inderdaad zo gepiept. Je kunt ook variëren met andere noten zoals bv walnoten. Dan smaken ze weer net even anders.

      Verwijderen
  2. Kun je de agavesiroop ook vervangen door stevia en hoeveel neem je dan?
    Groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, ik ben op zoek naar koekjes die voor gok groen zijn. Bijvoorbeeld voor bij de thee. Ik kan nog niks ontdekken. Kan jij mij helpen? Groetjes, Elise

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je kan voor GOK. de agave siroop vervangen door sukrin
      of stevia dan zijn ze gewoon GOK groen

      Verwijderen
  4. Jacoline, complimenten voor je geweldige site, wat een heerlijke recepten zonder suiker en E-nummers!!
    Ik heb net de zandkoekjes gemaakt van amandelmeel, ze zijn heeeeeeeeeel erg lekker! Die ga ik nog veel vaker maken...
    Groetjes, Jessica Vermeulen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, allereerst complimenten voor de heerlijke site. De ontbijtkoek valt hier bijzonder in de smaak. En ook deze zandkoekjes zijn te lekker voor woorden. Alleen ik heb er een klein probleempje mee. Ze vallen me elke keer uit elkaar. Wat doe ik verkeerd! Ik heb precies gedaan wat er staat.
    Groetjes, Karin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik meng het amandelmeel met speltmeel, dan is het minder korrelig

      Verwijderen
  6. Heb ze ook gemaakt en zijn gelukt. Maar het kan hier maar net hoor, wat gezond betreft, want ik heb ze met onbewerkte kokosolie gemaakt (extra virgin) en dat mag maar tot 177 graden celcius verwarmd worden. Bewerkte kokosolie tot 232 graden celcius. En de kokosolie heb ik vooraf even een beetje opgewarmd zodat het vloeibaar werd. De koekjes die een beetje zwart werden heb ik weggegooid. De volgende keer zet ik de oven toch maar wat minder heet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,

    Ik vroeg mij af je de baking soda ook kan vervangen door bijvoorbeeld bakpoeder of iets anders?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook ik heb de koekjes gemaakt. Omdat ik geen pecannoten in huis had, heb ik walnoten en amandelen gebruikt en nog wat cacao nibs toegevoegd. Heerlijk.
    Groetjes,
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Deze koekjes zijn geweldig! Vandaag gemaakt en meteen een stukje over geschreven op www.eethetbeter.nl/notenkoekjes/. Bedankt voor dit heerlijke recept :-) Groetjes, Annemieke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. kan je de koekjes ook met speltmeel maken??

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aangezien agavesiroop hetzelfde effect heeft als witte suiker (http://www.sacredchocolate.com/agave-blues-david-wolfe), gebruik ik die nooit. In plaats daarvan neem ik altijd palmsuiker (kokosbloesemsuiker), afhankelijk van het recept gecombineerd met honing en/of goede ahornsiroop. Poedersuiker vervang ik door tot poeder gemalen palmsuiker. Heerlijk!

    En een tip voor koekjes die na afkoelen toch niet krokant genoeg blijken: zet de oven op de laagste stand, zo'n 50 graden en op luchtcirculatie en laat de koekjes daarin zo'n 3 uurtjes drogen. Met een pollepel tussen de ovendeur om vocht door de kier te laten ontsnappen. Dan zijn de koekjes na even afkoelen echt weergaloos krokant en blijven dat ook in een goed afgesloten bewaardoos!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeveel gram palmsuiker/kokosbloesemsuiker gebruik jij in dit recept ipv de 30 gram agavesiroop? Of doe je er ook nog honing/ahornsiroop bij? Zo ja, hoveel?

      Verwijderen
  12. Heerlijk zijn deze koekjes, ook bij bezoek altijd een groot succes. De schaal gaat altijd meteen leeg! Ik gebruik studentenhaver ipv pecannoten, ook heel lekker.

    Ik heb ze nu een paar keer gemaakt en bij eerdere pogingen had ik altijd veel moeite om er koekjes van te maken die niet uit elkaar vallen, maar de laatste keer heb ik er chiazaad aan toegevoegd (als ei-vervanger: 1 eetl chiazaad in 3 eetl water, 10 minuten laten staan) en dat ging perfect! Groot voordeel vond ik ook dat het deeg dan eigenlijk niet meer in de koelkast hoeft om stevig te worden, je kunt er meteen koekjes van kneden. En je hebt iets meer deeg, dus nu kun je er 12 koekjes van maken :-)

    Bedankt voor alle lekkere recepten, ik heb er al heel wat van gemaakt en is altijd een succes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor deze top tip! Het deeg hoefde inderdaad niet meer in de koelkast! Handig!

      Verwijderen
  13. Even een opmerking over het recept... het lijkt me niet kloppen dat je eerst de oven moet voorverwarmen, vervolgens het deeg moet kneden en dan nog twee uur in de koelkast moet laten staan... dan staat de oven twee uur voor niks aan ;) dus een tip om dat misschien te veranderen in het recept. Verder heerlijk recept, ik ben benieuwd hoe het gaat lukken. Ik heb het deeg net uit de koelkast en ben de oven aan het voorverwarmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoe krijgen jullie het voor elkaar om hier uberhaupt een rol van te maken, valt bij mij brokkelig uit elkaar, en al helemaal als ik plakken ga snijden. Moet ik elk koekje opnieuw kneden. Wat doe ik niet goed ?

    Bij benodigdheden staat roomboter of kokosolie. Het is toch niet en ?

    BeantwoordenVerwijderen