zaterdag 26 januari 2013

Zelf vloeibare zeep maken


Omdat ik veel in de keuken sta was ik mijn handen ontelbare keren per dag. De zeep vliegt er dus doorheen.  ... en om eerlijk te zijn vloeibare biologische zeep is niet goedkoop. Nu had ik van een vakantie in Frankrijk nog een blok Savon de Marseille liggen. Daar moest ik dus echt wat mee gaan doen.
Als ik moet kiezen tussen een blok zeep en vloeibare zeep dan is de keuze niet moeilijk. Het is hygiënischer en makkelijker in gebruik.
Na wat googelen vond ik ontelbare recepten om zelf vloeibare zeep te maken.. niet moeilijk dus. Het lijkt wel gewoon op soep koken....

Voortaan maak ik dus zelf, het is ook nog eens een stuk goedkoper en deze zeep is beter voor je huid (zeker als alternatieve manier voor huidproblemen) 100% natuurlijk en dus biologisch afbreekbaar.

Ik ben helemaal blij met het resultaat, super zacht voor m'n handen, goedkoop en het ruikt ook nog lekker. Na nog meer snuffelen blijkt dat je ook met zeepvlokken wasmiddel kunt maken.... staat op m'n things to do list! Of zijn er lezers die hier ervaring mee hebben?? Dan ben ik benieuwd!

Wat heb je nodig:
  • 100 gram zeep (kan allerlei zepen zijn behalve Dove, die zijn te romig en dat werkt niet)
  • 1 eetlepel glycerine (te koop bij o.a. Drogist, ik betaalde € 3,20 voor 120 ml)
  • 1 liter water

Hoe maak je het?
  1. Snijd de zeep in blokjes of schaaf deze fijn 
  2. Doe de zeepblokjes in een pan met 1 liter water en glycerine en zet het op middelhoog vuur
  3. Houd de pan op het vuur, roer af en toe totdat de zeep helemaal is opgelost
  4. Draai het vuur uit, doe het deksel op de pan en laat de zeep gedurende de nacht afkoelen
  5. Je zult 's morgens zien dat er een dikke laag op de zeep ligt, roer het nu goed door. Ik vond dit het makkelijkst gaan met de staafmixer
  6. Je zeep is nu klaar en kun je overgieten in een flacon. Het restant kun je bijvoorbeeld heel goed bewaren in een lege frisdrankfles
  7. Bewaren op een koele en donkere plek.
Wassen maar!










37 opmerkingen:

  1. Leuke blog heb je! :)
    Heb er al een aantal receptjes af gehaald. Ben sinds kort bezig met gezonder te eten. Hoop dat mijn weegschaal net zo'n goed resultaat geeft als de jouwe ;)
    Groetjes Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik lees je blog met veel belangstelling en plezier. Je hebt steeds leeek tips en heerlijke recepten, dankjewel!
    Ik ga morgen meteen zelf vloeibare zeep maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Jacoline,
    De marseillezeep gebruik ik om zelf vloeibaar wasmiddel te maken.
    Daar kan je uiteraard ook gewoon je handen mee wassen, heel simpel om te doen en scheelt je echt veel geld. Niet iedereen doet de witte was trouwens met dat zelfgemaakte wasmiddel omdat wit niet echt superwit blijft. Voor mij niet zo'n probleem, als het maar schoon is.En meerderen voegen dan wat soda toe aan het wasmiddel maar dat doe ik dus ook niet.Ik heb uitgerekend wat het kost om van 1 liter water en de zeep wasmiddel te maken en dat is ongeveer 15 cent.Je hebt dan uiteindelijk zo'n 850 ml. wasmiddel omdathet wat indikt. En ik gebruik voor 'n volle trommel 100 ml.Dus 8, 5 keer wassen voor 15 cent...plus natuurlijk het electrisch en warme water dat de machine verbruikt.

    Groet,Marga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo allemaal, ik doe voor de witte was citroen etherische olie er bij, dan wordt je witte was wel mooi wit En het ruikt lekker fris.

      Verwijderen
  4. Hallo Jacoline,

    Gisteren de zeep gekookt en vanochtend afgemaakt............ heerlijk! ik had nog een stuk olijvenzeep van Le Petit Olivier uit Frankrijk en van een half stuk zeep staat er nu ruim 1 liter van de allerlekkerste vloeibare zeep ooit. Makkelijk te maken en super goedkoop!
    Groetjes Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jacoline,
    Wat een idee zeg! Ik zit nog met een erfenis van een plastic draagzak vol met zeep van allerlei merken! Mijn moeder legde vroeger altijd stukjes zeep (in de verpakking) in kleding- en linnenkasten. Is trouwens veel goedkoper dan die dure geurzakjes! Twee vliegen in één klap, eerst de zeep een tijdje in de kast en als je vloeibare zeep op is jouw recept toepassen!
    Groetjes van Ima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeepjes uit de verpakking in kleingkasten! Daar houden de motten niet van....

      Verwijderen
    2. kan er ook iets van korreltjes in, zodat het een beetje scrubt? en wat kun je daarvoor gebruiken?

      Verwijderen
    3. misschien een beetje zout? of suiker als het is afgekoeld.

      Verwijderen
  6. Wat een leuk recept!
    Ik ga glycerine halen en het uitproberen.
    Van deze blokken zeep maak ik al geruime tijd zelf wasmiddel. Werkt super!
    Ik doe er geen soda in omdat de was daarvan kan bleken.
    Voor de witte was doe ik er een schep bicarbonaat bij en dat geeft een prachtige witte was. Bij donkere kleuren een scheut azijn voor het behoud van de kleur.
    I.p.v. wasverzachter een schep zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb even een vraagje: is die glycerine echt nodig? Of kan het ook zonder glycerine? Ik heb ook ergens gelezen dat mensen Marseillezeep als shampoo gebruiken. Is het dan wel 'goed' als er glycerine in zit?

    Groetjes, Hanna

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hanna, de glycerine heb je nodig om het geheel te binden. Maar inderdaad voor shampoo heb je dat niet nodig.
    Ik gebruik het alleen om de handen mee te wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oké, bedankt! Dan weet ik dat maar weer. :-)
      Groetjes, Hanna

      Verwijderen
  9. Ik heb het recept aangehouden, alleen bleef het gewoon waterig. Misschien heb ik een fout gemaakt door het mengsel te laten koken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor wie het mengsel te waterig is gebleven is een eenvoudige oplossing. Voeg een klein beetje keukenzout toe. Goed roeren en het wordt snel steviger. Hoe meer zout, hoe dikker. Te dik geworden? Voeg dan wat water toe.
      Ook wanneer je geen nacht wilt wachten op afkoelen en indikken: wat zout erbij als het afgekoeld is en je bent in een half uurtje klaar.

      Verwijderen
  10. Ik maak van marseille zeep rozen, maar je hebt veel meer geurtjes, mijn eigen wasmiddel. De blokjes van 100 gram koop ik in Arnhem bij Dille en Kamille voor €1.95.Ik gebruik voor 3 liter wasmiddel;

    60 gr. geraspte marseille zeep (voor twee ltr 40 gram)
    60 gr. soda (voor twee liter 40 gram)
    3 liter water (voor twee liter..2 liter water!)

    Rasp de zeep en doe dit in een emmer zo ook de soda.
    Giet hier 3 liter kokend water op en roer goed door zodat alles is opgelost.
    Zet de emmer ergens makkelijk weg, zodat je er telekns even in kunt roeren.
    Na een paar uur wordt dit mengel dikker. Als hij is afgekoeld, giet je de 'drap' over in lege wasmiddelflessen.
    Voordat ik hem gebruik schud ik de fles even.
    Voor een volle wasmachine gebruik ik twee volle bolletjes die op de flessen zitten.
    Niet geschikt voor synthetische stoffen!
    Een bijkomend voordeel is dat je wasmachine zo ook van binnen schoon wordt door de soda.
    Ik dweil ook met alleen marseille zeep, die ik dan even opklop met een garde, mijn
    keuken/badkamer vloer. Het gekke is dat het water vuil is en de mop wordt extra schoon!


    BeantwoordenVerwijderen
  11. Graag gedaan hoor Jacoline :) Zoals ik al eerder aangaf, ik ben bijna dagelijks op je ge-weldige site te vinden! Er staan dan ook zoveel heerlijke recepten op dat ik er helemaal 'hyper' van word :)
    Ik vind het dan ook reuze leuk om ze uit te proberen, zoals de ontbijtkoek en de komkommersalde..heerlijk! De tiramisu ga ik van de week ook maken en..en.. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Grr. Net een stuk Dove geraspt en even googlen naar hoeveel water erbij moet, maar met Dove wil het niet dus??

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb het de eerste keer ook gedaan met dove. Maar ik vind het wasresultaat niet zo goed.Marseille zeep heeft toch iets wat schoon wast.Wat ik toen over had van de dove wasmiddel heb ik gebruikt om de wc's mee schoon te maken, er zit per slot van rekening ook soda in.
    Soms gebruik ik in de witte was een extra schepje zuurstofbleek poeder, te koop bij natuurwinkels, om de was wit te houden. Maar echt nodig..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb het gisteren geprobeerd met 100 gram biologische Aleppo zeep, maar vanmorgen was het geheel nog helemaal waterig en het leek nergens op de handzeep van de plaatjes hierboven. Enig idee waar het fout gegaan kan zijn?
    Ik heb glycerine van de Etos gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas ik heb geen idee. Op deze manier koken doe ik niet vaak. Wellicht kun je het nu gebruiken als wasmiddel. Nog meer verdunnen.... Heb ik zelf nl ook met een restje gedaan.

      Verwijderen
  15. Hoi Jocoline, leuk recept, ik ga het zeker proberen. Ik las hier ook was opmerkingen over wasmiddel maken: Ik gebruik hiervoor sinds een paar maanden het recept wat je kan vinden onder onderstaande link. Ik vind het heel goed werken. Misschien is het inderdaad zo dat donkere kleuren wat verbleken (ik ben hier niet zo moeilijk in), misschien is een beetje azijn erbij dan inderdaad een goed idee. Wie heeft hier ervaring mee? In ieder geval voor de hoofdwas prima, en ik doe er dus gewoon alles mee. Dit recept is met Sunlight zeep, maar ik ga het ook eens proberen met Marseillezeep. Hier de link:
    http://www.genoeg.nl/handig/huis/zelf-wasmiddel-maken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een hele tijd gewassen met eerst Sunlight, daarna Marseillezeep. Gewoon geraspt en daarna opgelost in kokend heet water. En met de staafmixer de lange strengen kleinsnijden inderdaad. Elke was een scheutje azijn tegen de kalkafzetting (en als wasverzachter). Na een tijd begon de weeïge geur me toch heel erg tegen te staan. Maar het is erg leuk om een poosje te doen, en bovendien spotgoedkoop!

      Verwijderen
  16. Wat leuk, ik heb nu ook vloeibaarzeep gemaakt. Wilde het al een tijdje maken. Kwam in de kast nog een doos vol hotelzeepjes liggen. De 1e 100 gram zeep gemaakt. Het ruikt erg lekker. Alleen het is wat (te) dikke kant, je geeft zelf aan dat je het met de staafmixer fijn maakt. Maar word het later dan niet weer dikker? of moet ik er gewoon even wat extra water aan toevoegen?

    Marseillezeep is idd erg goed etc.

    Ik wil binnenkort eens gaan kijken naar werfzeep. www.werfzeep.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Jacoline,
    Heel leuk idee en goedkoop ook. Super. Weet je of dit ook mogelijk is met een stuk olijfoliezeep? Ik gebruik sinds kort olijfoliezeep en vind een stuk zeep heel lastig met douchen. Dit lijkt me dus helemaal super maar vraag me af of het wel kan.
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben een zeepliefhebber maar heb een extreem gevoelige huid. Ik heb nog nooit zelf zeep gemaakt maar gebruik het wel, namelijk Savons Gemme die ook handgemaakt zijn. Ik heb er inmiddels een hele collectie van want ze zijn ook nog een leuke decoratie voor in de badkamer.

    Je kan ze overigens hier bekijken en bestellen: (zie link) http://www.extreme-beautylife.nl/index.php?route=product/category&path=68_69

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dag Jacolien, iki heb geprobeerd deze zeep te maken, maar vanmorgen was hij nog net zo vloeibaar als gisteravond, geen dikke laag erop. Terwijl ik me echt helemaal aan je recept heb gehouden. Hoe zou dat kunnen? heb Marseillezeep gebruikt.
    En kan ik nog wat toevoegen/doen om dit mengsel te redden?
    Groet.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Jacolien, Ik heb vloeibare zeep gemaakt alleen is het een soort slijm geworden. Mijn huisgenoten willen het niet gebruiken omdat het aan het pompje blijft hangen in draden en het voelt heel slijmerig aan. Enig idee wat ik verkeerd gedaan heb? Het is in ieder geval wel makkelijk overgieten van de ene fles naar de andere: als het eenmaal loopt dan blijft het gaan ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Moet eerlijk bekennen dat ik hier helemaal vanaf ben gestapt. Tegenwoordig gebruik ik voor bijna alles Ecover. Wel duurder maar in alle opzichten Goed voor mens en milieu en scheelt ook wel wat tijd om te maken etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hoi, in die van Ecover zit ook SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) dit is een heel ongezond ingrediënt...
    http://www.online-zeepwinkel.nl/c-1259894/over-sls-en-sles/
    Juist daarom zou ik graag zelf vloeibare handzeep willen maken, maar ik las ergens hierboven dat het met een blok Aleppo zeep niet gelukt was. Jammer, want ik wilde dat gaan proberen. Deze zeep bevat namelijk geen SLS.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan beter Marseillezeep proberen dan Aleppo. Aleppo heeft de neiging sowieso om heel dun te blijven. Marseille blijft veel dikker.

      Verwijderen
  23. Hoelang is de vloeibare zeep houdbaar, wat er overblijft???

    BeantwoordenVerwijderen