maandag 25 februari 2013

Amandelmeel


Amandelmeel

Er zijn al veel mensen die mijn recepten met amandelmeel gemaakt hebben. Toch krijg ik van veel mensen vragen over amandelmeel, soms meerdere keren per dag. Daarom een uitleg.

Waarom amandelmeel?
Amandelmeel is zeer voedzaam, rijk aan eiwitten, laag in koolhydraten en laag in suikers.

Waar koop je amandelmeel?
Amandelmeel is beschikbaar in allerlei gewicht soorten, van 100 gram tot wel een kilo. Verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels, sommige groothandels (Makro, Hanos), G&W, de Tuinen, biologische winkels zoals Ekoplaza.
Ook online zijn er diverse winkels waar je goed kunt bestellen, zoals: Biovoordeel of Voedingswaar. Ook in Duitsland is het verkrijgbaar bij bv de Aldi. (is trouwens een stuk goedkoper)
Ja, het blijft duur.

Welk amandelmeel?
In al mijn recepten gebruik ik geblancheerd amandelmeel. Dat zijn gemalen amandelen waarbij het vliesje is verwijderd.

Hoe verwijder je het vliesje?
Leg de amandelen een paar minuten in water dat heeft gekookt. Nu kun je heel makkelijk het vliesje er af halen.

Kun je zelf amandelmeel maken?
Ja dat kan. Verwijder dan het vliesje en maal de amandelen in een koffiemolen of een keukenmachine heel fijn. Zorg dat je een heel fijne structuur krijg. Het is wel iets goedkoper, maar zeer arbeidsintensief.

Kun je amandelmeel vervangen?
Dat kan wel. Maar dat raad ik niet aan. Mijn recepten met amandelmeel zijn juist een vervanging van de recepten met o.a. tarwebloem

Bewaren?
Je kunt amandelmeel bewaren in een luchtdichte trommel. Maar je kunt het ook prima invriezen. Dan is het zelfs enkele maanden houdbaar.
Heb je al iets gebakken met amandelmeel, bewaar het dat ook luchtdicht. Invriezen gaat ook prima, bv bij de muffins.12 opmerkingen:

 1. Ik haal het bij de notenboer op de markt. Potje van 200gr voor 1,95. Maar ik zal zaterdag zeker even neuzen in Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gister in Duitsland was ik bij de Aldi, toen ik er naar vroeg, keek ze me aan of ze water zag branden! Ik ben maar weer naar de Kaufland gegaan, ze kosten daar €0.65 per 100 gram. Misschien een tip; sesamzaadjes kocht ik daar ook, een plastic zakje met 250 gram voor €1.25. Groosterd kosten ze €1.79. Ook koop ik daar altijd bio dinkel kleie (spelt zemelen) in een rood pak, 200 gram voor €0.65. En tot slot, mijn gebroken lijnzaad (leinsamen - geschrotet) koop ik bij de DM, van hun eigen merk; das gesunde plus, een zakje met 200 gram € 0.69. Als je het veel gebruikt is het de moeite waard om eens naar Duitsland te rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wilma
   ik gebruik zelf amandelmeel al een tijd als tarwe vervanger. Tot nu toe koop ik het bij de natuurwinkel die biologisch is.
   Weet jij of de Duitse variant ook biologisch is?
   Bart

   Verwijderen
  2. Jammer dat ik in zeeland woon

   Verwijderen
 3. Wat handig deze leestips, ik ga ze zeker even doornemen! Groetjes, Bouwiena

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wanneer amandelmeel en wanneer tarwebloem/meel?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo, ik vraag me af, moet het vliesje er perse af, of is het anders een meer vezelrijke variant als je de vliesjes laat zitten, wat raad je aan?
  Patty

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi, ik had een vraagje hoeveel khd zit er in amandemeel per 100 gram als het ontvliest is en zelf gemalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij www.Nova-Vitae.nl hebben ze kilo pakken biologisch Amandelmeel van €19,95 die bij je thuis worden bezorgd, vaak met een leuke korting

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Your work surprised me a lot because it's been a long time since I found this wonderful sharing.

  voyance gratuite en ligne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Thank you very much for all your suggestions on this site. Your shares are very interesting and very enriching. Congratulations.

  voyance en ligne mail gratuit

  BeantwoordenVerwijderen