donderdag 27 juni 2013

Kaneelcake van amandelmeel


Kaneelcake van amandelmeel (glutenvrij)


Al heel lang wilde ik dit recept plaatsen, maar het lukte mij nooit om foto's te maken. Deze cake is altijd op voordat ik het weet. Hij wordt hier gegeten, als ontbijt, tussendoortje, gaat mee in de broodtrommel naar school en 't werk. En dan ineens voordat ik het weet is hij weer op. Zoooo lekker! En hij vult zo lekker door de amandelmeel. 
Hou je niet van amandelmeel, dan weet ik zeker dat je deze wel lust, echt waar! En wil je eerst komen proeven, kom dan langs!

Ik kreeg het originele recept van een lezeres... maar als je mij kent dan weet je dat ik het nooit helemaal volg :)
Zij had het recept bedacht als vervanging voor het kant en klare pak: appel- kaneel cake. De appel laat ik weg want dat vind de oudste echt niet lekker. Ik eet soms wel eens een flinke plak als ontbijt, met een flinke schep crème fraîche er op, een paar verse aardbeien mmmmmmm



Ingrediënten
Recept printen

  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram palmsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 50 gram biologische roomboter / kokosolie
  • 4 eieren
  • 50 ml slagroom / kokosmelk / crème fraîche 
  • snufje keltisch zeezout
  • 1 flinke theelepel baking soda
  • kneepje citroen / theelepel honing

Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Vet een cakeblik in met roomboter (mijn afmeting is: 21 x 11 cm)
  3. Meng de amandelmeel, palmsuiker, kaneel, zout en baking soda in een kom door elkaar
  4. Mix in een aparte kom de eieren, roomboter, slagroom en citroen 
  5. Voeg dan het amandelmeel mengsel toe aan de eieren en mix het kort door elkaar
  6. Giet het beslag in de cakevorm 
  7. Bak de cake ca 45 minuten in de oven. Om te controloren of de cake gaar is kun je er een satéstokje in steken, als er geen plakkerige resten meer aanzitten is de cake gaar.
  8. Stort de cake na 2 minuten uit het cakeblik en laat het geheel afkoelen
Eet smakelijk!


Dit recept is voor Gok: oranje









70 opmerkingen:

  1. Ik heb de cake vandaag gemaakt en vind 'm heerlijk. Lekker met slagroom en aardbeien in m'n uurtje. Bedankt voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van weekend gemaakt en er is van gesmuld!! We vonden em allemaal heerlijk!
    Toen ik las dat er een eet-lepel kaneel in ging, had ik wel mijn bedenkingen omdat dat snel te veel kan zijn, maar het was heerlijk! Precies goed en zeker niet TE overheersend. Lekkere cake met een prettige kaneelsmaak eraan.
    Bedankt, die gaan we vaker maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me heel lekker.
    Je hebt echt wel leuke gerechten en vooral die zin geven om het uit te proberen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoeveel kalorieen zitten in de cake ( het is wel vre-se-lijk lekker !!!)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmm wat een heerlijk recept! Hij is hier inmiddels favoriet!
    Ik ga hem nu weer maken om mee te nemen morgen naar de speeltuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. is het bij de benodigdheden 50 ml slagroom of kokosmelk of creme fraiche?
    citroen of honing? of allebei?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Anneke het is of slagroom of kokosmelk, of creme fraiche. En je kunt ook kiezen tussen citroen of honing...dat is nodig voor de baking soda.

      Verwijderen
  7. Hoi, kan je deze ook maken met enkel de eiwitten van de 4 eieren of heb je de dooiers echt nodig voor de binding? Dooiers mag ik namelijk niet te veel eten voor mn cholesterol.
    Het klinkt iig érg lekker en ik zou m heel graag uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat het zonder dooiers ook wel zal lukken, je moet dan wel de eiwitten stijf kloppen en dan de amandelmeel en de andere ingrdienten er voorzichtig doorheen spatelen.... Maar of hij dan ook smeuig word, dat vraag ik me af..... Probeer het en laat het me weten... Succes

      Verwijderen
  8. Hoi,
    Zou het ook met kokosmeel kunnen ipv amandelmeel?
    Groetjes mariska

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mariska, nee dat gaat helaas niet. Kokosmeel is heel anders. Je kunt wel het recept van de kokosmeel muffins nemen en die in een cakevorm bakken, maar wel wat langer in de oven dan de muffins.

      Verwijderen
  9. wat een heerlijke cake! Ik gok al een poosje maar hield het niet vol omdat ik zo van koek en taart houd en de recepten met stevia niet lekker vind. Door de palmsuiker durf ik nu toch gewoon een stukje te nemen ook al is het de oranje groep. bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Vanavond de cake gemaakt. Het eerste half uur rees de cake heel mooi in de oven, maar daarna zakte hij langzaam in en trok dit niet meer bij.
    Verder was de cake bij mij ook donker van binnen en niet zo licht als bij jou op de foto.
    Hoe kan dit?

    Rianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Rianne, de kleur kan afwijkend zijn door de kaneel. Ik gebruik bio kaneel en die heeft minder kleur dan eentje uit de supermarkt. Wat betreft het inzakken kunnen veel verschillende dingen zijn, oven iets te hoog , te veel bakingsoda. Elke oven os toch weer anders bak hem anders iets langer op Een iets lagere temperatuur.

      Verwijderen
    2. Hoi Jacoline,

      Bedankt voor je reactie. Ik ga het de volgende keer proberen.
      De smaak was in iedere geval wel goed!

      Rianne

      Verwijderen
  11. hey Jacoline,
    Kun je m gok "groen" maken door de suiker ergens anders door te vervangen? Helemaal zonder zoet is het denk niet lekker hè?
    Alvast bedankt voor je reactie
    Groetjes
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, helaas niet.... maar ja, je kunt hem dan wel in je uurtje eten... gewoon een klein stukje om de maaltijd mee af te sluiten... wel erg lekker hoor

      Verwijderen
  12. Hi Jacoline, bedankt voor je fantastische recepten. Ik heb de kaneelcake en ontbijtkoek al heel veel gemaakt. Nu is er geen palmsuiker meer te krijgen in NL. Ik heb van de importeur begrepen dat dit over twee weken opgelost is en het weer in de winkels verkrijgbaar is twee weken erna. In de tussentijd wil ik ze nog wel graag blijven bakken. Ik heb oerzoet en kokosbloemsuiker, zou ik het kunnen vervangen door 1 van deze twee?
    Groetjes,
    Hester

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hester, graag gedaan. Je kunt prima kokosbloemsuiker als vervanger gebruiken. Gebruik dan evt wel wat extra kaneel, omdat palmsuiker normaal gesproken echt een specifieke smaak geeft.

      Verwijderen
    2. Beste Hester,
      Palm suiker is wel te bestellen via deze (geweldige) site: www.gekruid.com.
      Heel veel natuurlijke producten, zoals ook amandelmeel, kokosmeel, en palm suiker (onder de naam kokosbloesemsuiker).
      Succes!
      Groetjes,
      Marion

      Verwijderen
  13. Hoi jacoline

    Kan ik de palmsuiker vervangen voor ahornsiroop

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor het heerlijke recept. Ik had vorige week 1 gemaakt en er staat nu weer twee in de oven. Ik doe ze in plakken in de vriezer zodat ik elke dag een kan pakken. Het vult lekker en past naar mijn idee prima bij mijn groene smootie maaltijden.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hij is super! Zoals veel recepten op jouw site! Groetjes Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Jacolien,
    Ik, als diabeet, ben op zoek om het vulmiddel die suiker normaal geeft te vervangen.
    Stevia geeft wel zoetkracht maar geen vulling. Nu lees ik op internet dat je de suiker kunt vervangen door 1/3 vloeistof.(met gebruik van Stevia natuurlijk) Weet jij of ik dan bovengenoemde cake met 33 procent vloeistof i.p.v. 100 gr palmsuiker kan maken zodat hij GOK groen is en vulling behoudt? Wilde vandaag beginnen maar twijfel nog een beetje.
    Groetjes, Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ineke, eerlijk gezegd heb ik geen ervaring met het bakken zonder de (palm)suiker.

      Verwijderen
    2. ik heb er kleine cakejes van gemaakt met stevia poeder, heel goed gelukt

      Verwijderen
  17. Beste Jacolien,

    De cake staat in de oven! Heb er appelpartjes bij gedaan. Ben heel benieuwd, het ruikt nu al heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik heb nu de Speltcake met honing en appel in de oven staan
    Deze cake ga ik de volgende keer maken
    Lijkt me heerlijk
    Grt Annie Laumen

    BeantwoordenVerwijderen
  19. is baking soda hetzelfde als zuiveringszout?

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Onder het kopje leestips vind je een heel artikel over baking soda

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Heerlijk! Was de smaak van amandelmeel een beetje beu, maar in dit recept proef je dat niet heel erg. Heb toch appel toegevoegd. Echt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Karlien, fijn dat je nu weer een nieuw alternatief hebt!

      Verwijderen
  22. De cake gebakken, en heerlijk!!! Wel ipv palmsuiker agavestroop gedaan, ging prima.
    Bedankt voor het lekkere recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Heerlijk recept! Ik maak 'm iedere week en inmiddels zelfs zonder palmsuiker. Alleen wat gedroogd fruit erin. Ook lekker als snel ontbijt!

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Heerlijk !! Zou ik ook eens willen proberen. Zou het lekker zijn met appeltjes erin?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Heb de cake al vaak gemaakt maar ipv 100 gr palmsuiker gebruik ik maar 50 gram en is het toch zoet genoeg

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoe minder suiker je gebruikt hoe minder je zoet behoefte wordt. Dat klopt ik vind zelf ook hoe puurder hoe lekkerder. Maar t mooie aan dit recept is dat je dat kunt aanpassen aan je eigen zoet behoefte n

      Verwijderen
  26. Mijn variatie op de kaneel cake; 60 gram rauwe cacaopoeder en 50 ml extra slagroom. De kaneel laat ik dan natuurlijk achterwege!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Wat een verrassend resultaat.
    Ik had 2 eetlepels palmsuiker en 1/3 theelepel stevia, verder nog een eetlepel vanillepoeder bio.
    Volgens mij de eerste cake in mijn leven die prachtig stevig en niet ingezakt is. Nog wat appelpartjes bovenop. Hij is heerlijk zelfs mijn kritische en suikerminnende dochter vind hem lekker.

    Dank je wel voor het recept. Je proeft het amandelmeel ook niet. Ik werd deze ook een beetje zat. Nu weer een nieuwe dimensie!!! Echt en succesrecept.

    Heb ook een foto gemaakt maar zie niet hoe ik deze kan sturen.

    Groetjes van Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik heb hem vanmorgen gemaakt en hij is echt heerlijk! Ik heb er nog wat vanille doorheen gedaan. Mmmmmm echt perfect bij een kop koffie.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Mijn zoon wil deze graag trakteren op school, hoeveel plakjes gaan er ongeveer uit 1 cake ?
    Groetjes Simone

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps.... Is de verjaardag al voorbij? Ik denk een stuk of 10 plakken.

      Verwijderen
  30. Kan de kokosmelk ook vervangen worden door amandelmelk?

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Kan je de kokosmelk/creme fraiche/slagroom ook vervangen door gewone halfvolle melk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Michelle, dat kan wel, ik zou alleen geen 50 ml aanhouden maar de helft er van, dus 25 ml
      het bevat nl minder vet de halfvolle melk

      Verwijderen
  32. Vandaag gemaakt en we vonden 'm allemaal lekker, mijn kids en de visite ook. Mijn man vroeg: mag ik nog zo'n lekker plakkie cake? HIj was ook zo mooi uit de vorm gekomen! Alleen als zoetmiddel heb ik Sukrin gebruikt, hoe sta jij daar tegenover?

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Wauw mmm wat een heerlijke koek! Ik heb er nog wat speculaaskruiden door gedaan... Heerlijke geuren komen er uit de keuken!!! En mijn dochter en man smullen ervan! Ik heb een klein hapje gesnoept en neem straks in mijn uur een plakje als toet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Mmmm echt heel erg lekker!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Wat een zalige cake!! We hebben gesmuld; mijn complimenten voor de heerlijke recepten👍👍

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Hallo Jacoline, moet de boter ook in het recept verwerkt worden, of is het alleen voor het invetten? De cake ziet er lekker uit, dus ik ga hem zeker proberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Hallo Jacolien,
    Kan ik de palmsuiker gewoon met de zelfde hoeveelheid vervangen door Sukrin?
    En blijft ie dan nog Gok oranje?
    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Hoi, de cake is super! Ik doe geen palmsuiker maar 50 gram rozijnen en 50 gram gehakte noten. Kan ik ook de helft amandelmeel doen en iets anders? Vind het wel kostbaar... de amandelmeel vliegt er door heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Hoi,
    Ik maak de cake met erythritol (ipv palmsuiker). Dan zou hij toch GOK groen moeten zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  40. hallo wil deze cake ook gaan maken,maar kan dat ook zonder palmsuiker. zo ja moet ik er dan wat anders voor in de plaats nemen.ik gebruikt zoetstof sweetener van a-h.in verband met diabetis. en hoeveel moet ik dan gebruiken.gebruik zelf erg weinig zoetstof.alvast bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Hoi Jacoline,

    Als eerste vind ik dit een ontzettend leuke blog, mijn complimenten.
    Zijn de recepten in een hete lucht oven gebakken? Ik heb zelf een hete lucht oven die ik op conventioneel kan zetten.
    Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Woh...deze is echt superlekker. 50 gr palmsuiker ipv 100. Wat een geweldige cake. Inderdaad met crème fraiche en aardbeien erop een heerlijk ontbijtje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Woh...deze is echt superlekker. 50 gr palmsuiker ipv 100. Wat een geweldige cake. Inderdaad met crème fraiche en aardbeien erop een heerlijk ontbijtje!!

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Is deze blog nog geopend ? Er wordt toch niet op alle vragen geanwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Zou ik er ook muffins van kunnen maken? Hoe lang moeten ze dan in de oven?
    Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  46. Net weer eens gemaakt na 6 jaar!
    Heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  47. Hoi Jacline, kan ik de palmsuiker ook v3rvangen door xylitol?

    BeantwoordenVerwijderen