vrijdag 20 september 2013

Kaas ui speltbrood


Kaas ui speltbrood


Een knapperig stokbrood met kaas en ui..........mmm heerlijk bij een kop soep, de borrel of gewoon omdat het lekker is. Jammer dat je het nu niet kunt ruiken......

Dit brood is niet moeilijk om te maken.... echt geloof me. Probeer het eens.... en vind je er 2 te veel? Je kunt ze prima in de vriezer bewaren, een uurtje laten ontdooien en dan een paar minuten oppiepen in de oven. Zo heb je weer een vers gebakken stokbrood. En natuurlijk met liefde gemaakt! 


Ingrediënten
Recept: printen

  • 500 gram speltbloem (voor ervaren bakkers 250 gram speltbloem en 250 gram durumtarwe of fijne griesmeel)
  • 300 gram lauw warm water
  • 7 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 2  uien
  • geraspte kaas
  • scheut olijfolie

Bereiding
  1. Kneed van de bloem met het water en de gist een zacht en soepel deeg, ongeveer 5 minuten kneden is voldoende. Voeg na 2 minuten kneden het zout toe. Je kunt met de hand kneden of een keukenmachine. 
  2. Laat het deeg rijzen in een kom die een klein beetje met olijfolie is ingevet. Het deeg is voldoende gerezen als het in volume is verdubbeld, meestal na ongeveer 1 uur.
  3. Snij ondertussen de uien in halve ringen en bak deze in een koekenpan met wat olijfolie. Ze zijn lekker als ze helemaal zacht zijn, maar pas op niet aan laten branden. Gewoon lekker zacht smoren.
  4. Rasp de kaas, maakt niet uit, belegen of jong, hoeveelheid? Net wat jij lekker vind.
  5. Deel het deeg in tweeën en maak er een rechthoek van. Rol deze op, knijp de deegnaad een beetje samen en druk de bovenkant weer plat. 
  6. Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
  7. Verdeel de ui en kaas er bovenop, duw de ui en kaas er met je vingertoppen een beetje in.
  8. Laat de broden nu 20 minuten rijzen, wel even afdekken met wat plastic.
  9. Verwarm ondertussen de oven op 225 graden.
  10. Bak de broden 10 minuten op 225 graden en verlaag dan de temperatuur naar 200 graden en bak de broden nog 10 minuten. Totaal dus 20 minuten bakken.
  11. Laat de broden een klein beetje afkoelen en je kunt ze al eten.
  12. Wil je ze invriezen? Laat de broden van volledig afkoelen en verpak ze in plastic.

Eet smakelijk!




5 opmerkingen:

  1. dat ziet er goed uit,deze ga ik vanmiddag lekker maken,zien wat de mannen er van vinden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede avond Jacoline,
    Ik ben sinds kort bezig met gezond eten. Fijn dat ik jouw site gevonden heb. Ik ga dankbaar gebruik maken van jouw gerechten. Ik heb wel een vraag. Ik zie regelmatig dat je slagroom gebruikt. Zuivelproducten zouden ook niet zo goed zijn heb ik gehoord. Kun je mij uitleggen waarom jij het gebruikt.
    Bij voorbaat dank je wel. Vriendelijke groet van Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi,
    Wat is dit een lekker idee. Ik ga opzoek naar speltbloem. (misschien maakt de oom van mijn vriend dit wel.... hij is molenaar).
    Laat het je weten hoe het brood hier is bevallen.
    Groetjes van mij
    Christien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was echt superlekker en deze ga ik vaker maken

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Jacoline,
    Sinds een week proberen we koolhydraatarm te eten. Dat lukt, mede dank zij jouw recepten, waarvoor onze dank! Vandaag het ui-kaasbrood gemaakt; heerlijk! Zo leuk dat dit mij in 1x goed gelukt is, met de hand. Nu was het deeg wel erg plakkerig. Klopt dat? Of moet ik dan wat minder water gebruiken? Groet, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen