woensdag 9 mei 2012

Basiscracker



Vanmorgen was het druk in mijn keuken, er stonden verschillende broden te rijzen, wit, bruin en desem. Op het gas pruttelde tomaten met wat groenten, want vanavond eet ik eenvoudige tomatensoep, verder stond er ook nog een bouillon te trekken. Een deel daarvan gebruik ik vanavond in de soep en het andere deel gaat in de vriezer. Vaak vries ik in kleine delen in, ik gebruik hiervoor plastic bekertjes. Ik schenk ze vol en halfvol, zo heb ik altijd verse bouillon bij de hand.

Tussendoor moest ik nog eten en maakte ik een nieuwe cracker. Ik noem het de basiscracker. De naam zegt het al: basis, je kunt nl zelf de noten toevoegen die je in huis hebt of waar je trek in hebt. Ik koos vanochtend voor gehakte amandelen, maar morgen misschien wel walnoten.....
Zo smaakt de cracker elke keer weer anders. Ik vind zelf dat variatie belangrijk is. De variatie is in eerste instantie belangrijk voor je lichaam, zo verras je je lichaam elke keer weer. En ten tweede vind ik zelf variatie erg fijn en belangrijk om Gok m'n leven lang vol te kunnen houden. Zo houd ik het leuk!

Basiscracker 2 stuks (of 4 kleine)

Ingrediënten:
Recept printen
  • 15 gram sesamzaadjes
  • 20 gram tarwezemelen
  • 15 gram noten: kies hier je favoriete noten 
  • snufje zout
  • evt eetlepel Psyllium innuline
  • 100 gram heet water
Bereiding
Hak de noten in kleine stukjes. Voeg dan alle droge ingrediënten toe. Roer door elkaar. Giet er dan het water doorheen, roer tot het een papje is. 
Smeer het papje uit in 2 crackers op bakpapier. Leg dit op de glazen plaat van de  magnetron. Ongeveer 8 á 9 minuten in de magnetron op de hoogste stand. Even omkeren en dan nog ongeveer 1 minuut.
De baktijd kan variëren in elke magnetron. Kies liever een kortere baktijd, je kunt dan altijd nog iets langer bakken.

Deze cracker is groen voor Gok, je mag er 1 per KH arme maaltijd.


Koolhydraten:

Sesam: 0,9 KH
Tarwezemelen: 3 KH
noten: ca 1,8 KH





16 opmerkingen:

  1. Dit is een heerlijke cracker, lekker bros. Echt een aanrader. Begrijp ik het goed, mag je twee grote per maaltijd??

    Groetjes Melly

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Melly,
    het is 1 grote of 2 halve

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal fan van de noorse cracker, maar moet hier Psyllium innuline in? Of kan het ook met losgeklopte eieren alleen. Ik heb het nu zonder Psyllium innuline gwmaakt, maar dan vallen de crackers snel uit elkaar. Maar ze zijn super lekker! Bedankt voor het delen, ik blijf je volgen.

    Groetjes Mariska

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Mariska, ja psyllium inuline moet hier echt in anders wordt het geen cracker. Je kunt het gewoon bij de drogist of bv kruidvat kopen. Het heet ook wel vlozaad.
    Succes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben nog maar heel recentelijk aan het overschakelen op gezonde ingrediënten. Ik kocht daarvoor onlangs onderandere een halve kilo chiazaadjes en een halve kilo gebroken lijnzaad (en amandelmeel uiteraard ;-) ) Allemaal schitterende producten die ik vaker en vaker aan het gebruiken ben.
      Voor ik nog meer diverse dingen in huis ga halen, keek ik na wat de eigenschappen van vlozaad zijn. En dit leek toch wel sterk op chiazaad.
      Volgens jouw kennis van de twee ingrediënten, zou ik die voor dit recept onderling kunnen inwisselen?

      Ik heb al verschillende van je recepten voor ontbijtkoek en koekjes klaargemaakt en ze staan voorlopig allemaal op het lijstje 'nog een keer maken'
      Dank je wel.

      Verwijderen
    2. Ja chiazaadjes zijn super food. Je kunt ze inderdaad vervangen voor vlozaad. Wat leuk dat je al verschillende recepten hebt uit geprobeerd. Succes

      Verwijderen
  5. waar koop je amandelmeel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, amandelmeel kun je kopen bij biologische winkels, gezondheidswinkels, De Tuinen maar je kunt het ook zelf maken van amandelen.

      Verwijderen
  6. MMM..deze zien er ook lekker uit,op die manier gemaakt ken ik ze niet. Ga ik zeker ook eens maken. Heb net mijn kaas/amandelmeel/lijnzaad/pompoenpitten/zonnebloempitten/italiaanse kruiden crackers uit de oven :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo.
    Je hebt het over de baktijd in de magnetron maar wat is die voor de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tja, ik denk ongeveer een kwartier op 150 graden. Maar dat is een kwestie van uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Je hebt t over een magnetron maar onze magnetron warmt alleen op en heeft geen bakfunctie. Op hoeveel graden moet t dan in de oven en hoelang?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn magnetron heeft oom geen bakfunctie. De cracker hoeft alleen maar te drogen dus hij kan echt in je magnetron. Wil je toch de oven dan staat het hierboven al beschreven

      Verwijderen
  10. Ik heb deze gisteren voor het eerst gemaakt. En hij was lekkerder dan verwacht. Ook de kids vonden het lekker. Zal zeker vaker gemaakt worden, lekker snel klaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik was vandaag op zoek naar een recept voor het bakken van een brood met amandelmeel toen ik op je blog terecht kwam. Wat een feestje er ging een wereld voor me open. Ik heb vanmiddag deze cracker gemaakt, maar omdat ik geen tarwe mag heb ik de haverzemelen gebruikt en om uit te proberen ook wat kokosrasp toegevoegd. Ik werd helemaal blij toen ik de cracker zag ontstaan in de magnetron en de smaak was verrukkelijk. Nu staat het amandelmeel brood in de oven en de heerlijke geur doet het water in mijn mond lopen. Jacoline geweldig dat jij al je recepten met ons wil delen mijn dank is groot. Groet, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Jacoline,
    Ook ik wordt heel blij van je site. Ik ga morgen de ontbijtkoek maken. Eet zelf al jaren biologisch en maak veel zelf. Maar wat ik niet zo goed snap is dat er bij de cracker staat dat het in de magnetron gemaakt wordt. Als er iets niet goed is voor je gezondheid dan is dat dat apparaat alleen al in je huis hebben. En van de voedingswaarde van je produkt blijft zeer weinig meer over. Natuurlijk ga ik het in de oven uitproberen... en ja ik snap dat gemak dient de mens maar toch....

    BeantwoordenVerwijderen